Woensdag 22/01/2020

HotelFedasil

A

lbert Krasnic is gelukkig. Hij kwam met zijn vrouw en twee kinderen in september in België aan en leefde eerst een week op straat. In Hotel New Bristol aan het Brusselse Zuidstation toont hij ons het vragenformulier dat een tolk voor hem invulde bij de dienst Vreemdelingen. Hij is een Kosovaarse Roma-zigeuner. Deze zomer zei de Franse president Nicolas Sarkozy dat Roma die wat mispeuterd hadden het land uit moesten. Sindsdien is de sfeer in de Kosovaarse stad Mitrovica helemaal omgeslagen. “Daarvoor was er ook al racisme”, zegt hij. “Sinds deze zomer is het de normaalste zaak dat men dat racisme omzet in geweld.”

Zijn formulier maakt melding van verkrachtingen, zwangere vrouwen die in de buik worden geschopt. Fisnik Kaçaniku, ook een Roma, komt naast hem zitten, zijn eigen formulier in de hand. “Het zijn die Servische hooligans”, zegt hij. “Het is een spiraal van geweld, en de politie kijkt de andere kant op. In Kosovo is het cool om een Roma in elkaar te stampen of zelfs te doden.”

Krasnic en Kaçaniku wonen al drie maanden met twee andere Roma-gezinnen in Hotel New Bristol aan het Zuidstation. Hun kinderen lopen school en spreken al een paar woorden Frans. De vier families vonden hier hun eigen god. Hij heet Guy Fontaine en is een goedlachse zestiger aan het onthaal. “Ons hotel kan dit heus wel verdragen”, zegt hij. “Het is het Sheraton niet, hè (lacht). We hebben met Fedasil een deal over deze vier families. Als elke hoteleigenaar zou doseren zoals wij, dan zou ik het correct vinden: 30 euro per asielzoeker en 15 euro per kind.” Hij herhaalt: “Als iedereen het zo zou doen.” Hij kijkt door het raam, naar de overkant, naar Hotel Continental.

DE NAYANI-CLAN 1

Hotel Continental is eigendom van Saleem en Aslam Nayani, twee Pakistaanse broers die in de jaren zeventig in Brussel belandden en zich als poetsjongens opwerkten tot wat stilaan echt wel de top mag worden genoemd. Tenzij deze mensen zouden lijden aan gokverslaving en systematische pech, horen zij inmiddels multimiljonair te zijn.

Sinds de nieuwe asielwet het verplicht in te staan voor opvang en voeding van asielzoekers die wachten op een uitspraak, gaat het de Nayani’s heel erg voor de wind. Exacte cijfers zijn niet voorhanden, maar als je 30 euro per volwassen asielzoeker per dag verdient, dan is een kleine rekensom snel gemaakt.

Saleem en Aslam Nayani staan nu aan het hoofd van een zakengroep die op korte tijd eigenaar werd van zes hotels: Hotel Continental, Hotel de France, Auberghe Autrichienne, Brussels Hotel La Potinière (Schaarbeek), Sun Hotel, Auberge du Souverrain (Elsene) en Hotel Belvédère (Koekelberg). Haast al die hotels zijn van boven tot onder volgestouwd met asielzoekers.

Op 26 oktober zag de burgemeester van Sint-Gillis zich verplicht Hotel de France te sluiten. Een inspectierapport maakte melding van een muizenplaag en schurft. De Nayani’s inden 30 euro per dag voor 70 asielzoekers die ze hadden ondergebracht in een verkrotte achterbouw waar snel snel twee douches waren geïnstalleerd. Hotel de France heropende inmiddels de deuren, alle asielzoekers zitten nu op de hogere verdiepingen. “We zitten hier maar, en ze zeggen ons dat we ons zo min als mogelijk beneden mogen vertonen”, zegt Al-Soufi Hussein, die kamer 553 deelt met vier andere asielzoekers. In de als een- of tweepersoonskamer bedoelde ruimte zijn stapelbedden neergezet tot er helemaal geen plaats meer over is. Dit is wat met de hele verdieping is gebeurd.

Fedasil heeft geen keuze. De instelling wordt sinds 2009 gegijzeld door de wet. Slaagt een dakloze asielzoeker erin in contact te treden met een pro-Deoadvocaat, dan kan die Fedasil dagvaarden, met een dwangsom als haast onvermijdelijk resultaat. Procedures kunnen worden afgewend via de hotels, maar buiten de Nayani’s zijn er in Brussel niet zo gek veel exploitanten te vinden die hele verdiepingen van hun hotel willen inruimen voor Afrikaanse of Oost-Europese families met eigen kookgewoonten en huilende kinderen.

We konden de hand leggen op een lijst van hotels waar Fedasil twee weken geleden maaltijdcheques ging uitdelen. De lijst maakt melding van 23 hotels. Alle zes de hotels van Saleem en Aslam Nayani komen voor op de lijst. Het zijn tevens de hotels waar de deuren gesloten zijn voor gewone toeristen en waar alle kamers zijn volgestouwd met stapelbedden. De zes hotels van de Nayani’s vertegenwoordigen ongeveer 500 Fedasil-bedden. Dat is bijna de helft van het totale aantal bedden dat Fedasil in en rond Brussel huurt. Fedasil betaalt 30 euro per volwassen asielzoeker en 15 euro per kind.

DE NAYANI-CLAN 2

Er is een tweede, rivaliserende Nayani-clan, en die lijkt de laatste weken de grenzen nog verder te verleggen. Hotel Solys, ook vlak bij het Zuidstation, is eigendom van Musaddaq en Musaffeen Nayani, twee neven van de andere Nayani’s. De twee clans leven in een sfeer van concurrentie en trachten zoveel mogelijk Fedasil-overnachtingen te veroveren op elkaar. Achter de tweede clan gaat de zogeheten Groep Solys schuil, een soort holding die de voorbije maanden in een razendsnel tempo panden verwerft en ze verbouwt tot iets wat moet doorgaan voor ‘hotel’.

De Solys Groep biedt Fedasil nu de B&B Botanique aan in Sint-Joost-ten-Node, het Brussels Louise Hostel in Elsene en Logement Lemonnier in Brussel. Dat laatste pand lijkt een herhaling te zijn van de truc met Hotel de France. Het is een vertimmerde woning aan de Brusselse Lemonnierlaan die tegen een tarief van 30 euro per resident weinig anders lijkt te zijn dan huisjesmelkerij. Betoelaagde huisjesmelkerij.

De Groep Solys vangt in zijn ‘hotels’ nog eens zo’n 300 asielzoekers op. Dat maakt dat ongeveer 800 van de 1.190 Fedasil-kamers worden gehuurd bij één en dezelfde Pakistaanse familie. Het imperium van de Nayani’s verspreidt zich als een olievlek over Brussel, en de clan van Saleem en Aslam is nu ook al eigenaar van het statige Auberge du Souverrain in het chique Watermaal-Bosvoorde.

De exploitanten van de hotels, die we deze week nagenoeg allemaal bezochten, reageerden buitengewoon afwijzend op de media. Waar we hotels binnen geraakten, gebeurde dat door de bewaking aan de receptie te verschalken. Op geen enkele plek wensten de hoteleigenaars de pers zelfs maar heel kort te woord te staan, tenzij met deze melding: “Dit is privé-eigendom. Ga weg.”

De meeste hotels zijn zonder meer smerig. Blijkens reviews op websites als booking.com werden ze al voor ze werden gehuurd door Fedasil door vroegere bezoekers gebrandmerkt als ‘te mijden’. In vele hotels klagen vroegere gebruikers over schimmels, ratten en muizen, en een totaal gebrek aan hygiëne.

“Uiteraard valt een hotelkamer als deze te verkiezen boven de straat”, zegt een Afghaanse asielzoeker in Brussels Louise Hostel, een soort jeugdherberg in de buurt van de VUB waar tot in de kelder asielzoekers worden gestapeld. “Maar als blijkt dat voor ons verblijf hier 30 euro wordt betaald per nacht, dan is dat niet te vatten. We vervelen ons steendood. Men dringt er steeds op aan dat we niet uit onze kamer zouden komen. Anders zouden we wel eens op straat kunnen belanden. Ik zou graag uw taal leren, iets doen. Mensen leren kennen. Werk zoeken, misschien. Al was het maar als vrijwilliger, om minder fortuinlijken als ik door de winter te helpen.”

Vluchtelingenwerk Vlaanderen noemt hotelasiel al geruime tijd absurd. “Met de budgetten die nu verdwijnen in de richting van enkele obscure hoteleigenaars is zoveel meer te doen”, zegt Eef Heylighen van Vluchtelingenwerk. “Zeker als je weet dat er voor een kleine zevenduizend mensen dagelijks moet worden gezocht naar een oplossing.”

De Iraanse asielzoeker Al-Soufi Hussein met zijn vier kamergenoten in kamer 553 van Hotel de France.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234