Maandag 21/10/2019

Culinair

Hortense & Humus: groentegeluk en creatieve cocktails in Elsene

Beeld rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Hortense & Humus in Elsene.

Hortense & Humus, dat is groentegeluk en creatieve cocktails in hipster heaven. Ik kan proberen om nog meer alliteraties te vinden, maar het zou niets bijdragen aan de vaststelling dat dit een zeer fijne plaats is, waar je aangenaam verrast wordt door de gerechten en de drankjes. De avond dat vriend P en ik er waren, hing er duidelijk ook liefde in de lucht. Nog nooit heb ik zo veel kussende koppeltjes gezien in een restaurant, en het was niet eens Valentijn. Misschien zit het rococointerieur er voor iets tussen. Hortense & Humus heeft zich gevestigd in het oude theehuis La Mercerie, een plaats met gouden krullen, engeltjes en wolken. Het zullen de engeltjes zijn.

Lene Kemps. Beeld Geert Joostens

De ontvangst is warm en spontaan. We hebben zicht op de keuken die gezellig chaotisch is, en op de twee mannen met baarden, Matthieu en Nicolas, die mixen en koken. We komen op een vrijdagavond, dus kunnen we alleen kiezen tussen vijf (40 euro) of zes gangen (50 euro). Vijf lijkt ons voldoende. Het zou jammer zijn om hier niet te gaan voor de bijhorende cocktails en/of wijn (20 euro). Er komt hummus van prei op tafel, met krokantjes van boekweit. We nemen er een aperitief bij. Ik zuur, hij wild. Ik een cocktail op basis van rabarber (12 euro). Vriend P een Wild Thing met pisco (12 euro).

Beeld rv

We beginnen met bloemkool, een espuma van geuze met radijsjes, en Belgische quinoa. Het is heerlijk. P neemt er een glaasje geuze bij, ik krijg een Oostenrijkse wijn. Een perfecte melange van smaken. Het volgende gerecht – venkel, rauw en gebakken, met cannelloni van courgette en sjalotjes – is zo mogelijk nog lekkerder. Er hoort een tequilacocktail bij, die harmonieus aansluit. We gaan verder met een eenzame duinasperge die gezelschap krijgt van hop en bergamot. De bijhorende cocktail mixt bourbon, lapsang souchong en maltsiroop. Laat je niet afschrikken door de lawine van smaken. De combinaties zijn evenwichtig en gaan moeiteloos binnen. 

Beeld rv

Vervolgens worden we verrast door een langzaam gekookt eitje met slierten lenteknoflook en een ketchup van rode biet. We sluiten af met kaas gecombineerd met bloemkoolchutney, gevolgd door een dessert van rabarber, engelwortel en granola. Gekaramelliseerde en gefermenteerde smaken samen. We krijgen er een glaasje cava bij, gekruid met rozemarijn. Als extra worden we getrakteerd op de specialiteit van het huis: de befaamde boozy cake. Twee financiers, gedrenkt in mescal. We worden er gelukkig van. En van al die groente natuurlijk. 

Info: De Vergniesstraat 2, Brussel, humusrestaurant.be

Shake it: Mixologist Matthieu Chaumont kwam vanuit Bordeaux naar Brussel en opende een cocktailbar in een kelder aan de Zavel. Hortense werd al snel een begrip.

Eat it: Chef Nicolas Decloedt (Mugaritz, In De Wulf, Bon-Bon) perfectioneerde zijn groentekeuken aan een gastentafel. Zijn huis werd al snel te klein voor Humus.

Ecologisch: Voor de kruiden wordt samengewerkt met Yo De Beule (duizendblad.be). De groenten komen van wild farming expert Dries Delanote (millecouleurs.be).

Lunch: ’s Middags kies je tussen twee (19 euro) of drie gangen (23 euro). Of een carte blanche verrassingsmenu (32 euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234