Zaterdag 29/01/2022

Horeca

Horecavakbonden dienen actieaanzegging van onbepaalde duur in

Archiefbeeld. Beeld PHOTO_NEWS
Archiefbeeld.Beeld PHOTO_NEWS

De vakbonden ACV Voeding en Diensten, ABVV Horval en ACLVB hebben in gemeenschappelijk front een actieaanzegging van onbepaalde duur ingediend voor de horecasector.

Directe aanleiding van de aanzegging is het ontwerp van programmawet en meer bepaald het luik horeca (overuren, flexi-jobs, flexi-loon), klinkt het in een persbericht. Volgens de bonden zullen die maatregelen "de sector ontwrichten en deloyale concurrentie aanmoedigen".

"De minimumlonen en de beroepenstructuur die het werk waren van jarenlang sociaal overleg in de sector, veegt de regering gewoon van tafel, en ze voert een loon in dat lager is dan het minimumloon in de sector", zeggen de vakbonden. Volgens hen houdt de regering enkel rekening met economische argumenten, die de werkgevers bevoordelen.

De bonden zeggen zich niet alleen zorgen te maken om de horecasector. Ook zijn ze bezorgd over de gevolgen voor de sociale zekerheid, de belastingsinkomsten en zelfs voor andere sectoren, omdat daar gelijkaardige maatregelen genomen kunnen worden.

De regering keurde op 7 april een reeks maatregelen goed om de horecasector te steunen. Werknemers met minstens een viervijfdecontract kunnen via 'flexi-jobs' in de horeca bijverdienen. Ze krijgen een nettoloon van minstens 9,5 euro per uur, waarop de werkgevers een bevrijdende RSZ-bijdrage van 25 procent betalen. Voor vast horecapersoneel geldt zelfs dat het brutoloon bij overuren gelijk wordt gesteld aan het nettoloon: noch werknemer, noch werkgever betaalt bijdragen. Het aantal toegelaten overuren wordt naar boven bijgesteld, van 180 naar 360 per jaar.

Horeca Vlaanderen reageert in een persbericht dat de vakbonden onnodige onrust zaaien. "Sommige maatregelen van het horecaplan zijn verregaand, maar het probleem is dat ook", zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. "De maatregelen zijn er net gekomen om de tewerkstelling in de sector te redden."

Van Assche betwist ook een aantal argumenten van de vakbonden. Zo zegt hij dat een nettoloon van 9,5 euro per uur boven het huidige minimumloon in de sector ligt - netto althans. Dat minimumloon schommelt volgens hem, naargelang de omstandigheden, rond de 8,5 euro per uur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234