Woensdag 06/07/2022

OverzichtVersoepelingen

Horeca volledig open op 9 juni, festivals vanaf 13 augustus: zo ziet de zomer eruit

Versoepelingen demorgen Beeld DM
Versoepelingen demorgenBeeld DM

Het Overlegcomité, met daarin de topministers van ons land, heeft definitief beslist hoe de komende maanden er zullen uitzien. Er zijn vijf richtdata afgesproken, met daarbij telkens een pakket versoepelingen: 9 juni, begin juli, 30 juli, 13 augustus en 1 september. Dit is de kalender:

BW en DBA

Aan alle onderstaande data hangen voorwaarden vast, zoals de vaccinatiegraad en de bezetting op de intensieve zorg. Zo moet zeker 80 procent van de risicopatiënten op 9 juni al minstens twee weken eerder hun eerste dosis hebben gekregen, maar dat zal normaal gezien ook zo zijn. De richtdrempel voor de bezetting op intensieve verzorging is voor 9 juni op 500 patiënten gezet.

Om de versoepelingen vanaf 1 juli mogelijk te maken, moet 60 procent van de 18-plussers een eerste dosis hebben gehad. Op intensieve zorgen blijft de drempel van 500 patiënten behouden en moet er een dalende trend zijn in de hospitalisaties.

Hetzelfde geldt voor de versoepelingen op 30 juli, maar dan moet minstens 70 procent van de volwassen bevolking een eerste coronaprik hebben gekregen.

Voor 1 september liggen de voorwaarden nog niet vast.

9 juni

• Het ‘binnenplan’ start met de opening van onder meer cinema’s, fitnesscentra, theaters, bowlingbanen en casino’s. Dat geldt ook voor de binnenruimtes van dierentuinen en pretparken.

• Binnen zijn evenementen mogelijk met maximum 200 aanwezigen, buiten met maximum 400. Dit gaat onder meer over concerten, theatervoorstellingen en musicals.

• Cafés en restaurants mogen nu ook binnen openen. Net zoals bij de terrassen geldt hier dat maximum 4 mensen aan één tafel mogen zitten, tenzij je gezin groter is, en dat er anderhalve meter moet zijn tussen de tafels. Horecazaken zullen binnen verplicht een zichtbare CO2-meter moeten hebben. De horecazaken zullen binnen om 22 uur moeten sluiten, terrassen mogen tot 23.30 uur openblijven.

• Thuis (binnen) mag je maximum 4 mensen ontvangen. Op dit moment is dat maximum twee. Die vier mensen hoeven niet van dezelfde familie te zijn.

• Ook jaarmarkten en kermissen mogen weer plaatsvinden.

• Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen plaatsvinden met maximum 100 mensen binnen en met maximum 200 mensen buiten.

• Telewerkers mogen weer (gedeeltelijk) naar de werkvloer. Het gaat om maximum één dag per week en niet meer dan 20 procent van de werknemers mogen tegelijk aanwezig zijn.

• Jeugdactiviteiten zonder overnachting zijn mogelijk in bubbels van 50, begeleiders niet inbegrepen.

1 juli

• Meer mensen toegelaten op evenementen: vermoedelijk maximum 2.500 buiten, 2.000 binnen.

• De bubbels voor de zomerkampen worden opgetrokken van 50 naar 100 in juli. Concreet betekent dit - aldus het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle - dat er vanaf 25 juni opnieuw activiteiten in bubbels van 100 met overnachting mogelijk zijn. Er is voor 25 juni gekozen om de voorbereiding van de kampplaats praktisch mogelijk te maken.

• Winkelen kan vanaf 1 juli weer zonder beperkingen. Dat wil zeggen dat er geen limiet van 30 minuten meer zal gelden en dat men met meer dan 2 zal kunnen winkelen.

• Thuiswerken zal niet langer verplicht zijn, maar wel sterk aangeraden zijn.

30 juli

Op indoor evenementen zullen maximaal 3.000 mensen toegelaten zijn, buiten mogen dat er maximaal 5.000 zijn.

• In augustus zijn bubbels van maximaal 200 deelnemers toegestaan voor zomerkampen. Een kamp kan overigens bestaan uit verschillende bubbels.

13 augustus

• Grotere evenementen zoals festivals zullen weer mogelijk zijn, met vaccinatiepas, waarmee je moet aantonen of je gevaccineerd, getest of immuun bent. Zij krijgen dus een uitzondering op de bovengrens van 5.000 mensen.

1 september

Vanaf 1 september worden de beperkingen “maximaal opgeheven”, aldus De Croo.

• Voor erediensten, huwelijken en begrafenissen zouden geen berperkingen meer gelden.

• Dat geldt ook voor jeugdactiviteiten en kampen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234