Zaterdag 31/07/2021

NieuwsVersoepelingen

Horeca opent ook binnen, en u kan weer naar fitness, bioscoop en theater: deze coronaregels veranderen vandaag

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Vanaf vandaag, 9 juni, versoepelen tientallen coronaregels, gaande van de horeca over cultuur en sport tot evenementen. We zetten alles nog eens gedetailleerd op een rij.

Meer dan 8 op de 10 kwetsbare personen - 65-plussers en risicopatiënten onder de 65 - zijn minstens een eerste keer gevaccineerd, en de bezetting op de afdelingen intensieve zorg is onder de 500 gedaald. De versoepelingen kunnen dus vandaag ingaan. Dit verandert er:

Horeca

- De horeca mag niet alleen buiten, maar ook binnen de deuren openen. De openingsuren zijn vastgelegd van 5 uur ‘s morgens tot 23.30 uur, zowel binnen als buiten. Er is dus geen sprake meer van een vroeger sluitingsuur binnen dan buiten.

Klanten moeten neerzitten, tafels moeten op minstens 1,5 meter van elkaar staan en je mag met maximaal vier aan een tafel zitten (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld). Als je tot hetzelfde huishouden behoort, mag je met meer aan een tafel.

Buffetten zijn toegestaan. Hetzelfde geldt voor feesten, recepties en banketten in afgescheiden ruimtes voor groepen van maximaal 50 personen. Het collectief gebruik van waterpijpen is verboden. De veiligheidsmaatregelen (zoals mondmaskers en sociale afstand) moeten ook hier gerespecteerd worden.

Terrassen moeten aan minstens één kant volledig open zijn en binnen zijn CO2-meters verplicht. De richtnorm voor de luchtkwaliteit is 900 ppm CO2. Tussen 900 en 1200 ppm moet de uitbater compenserende maatregelen nemen. Boven 1200 ppm moet de zaak meteen dicht.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Cultuur

- Voor evenementen, (culturele) voorstellingen, sportwedstrijden, sporttrainingen en congressen geldt binnen een maximumcapaciteit van 200 zittende aanwezigen en buiten van 400 aanwezigen. Ze mogen alleen plaatsvinden tussen 5 uur ‘s morgens en 23.30 uur. Alle veiligheidsmaatregelen (zoals mondmaskers en sociale afstand) moeten worden gerespecteerd.

- Bioscopen, bowling, speelautomatenhallen, casino’s, wedkantoren heropenen met ventilatieprotocollen, ook met een maximum van 75 procent van de capaciteit of 200 personen. Net als binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken, binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden. Alle veiligheidsmaatregelen (zoals mondmaskers en sociale afstand) moeten worden gerespecteerd.

- Discotheken en dancings blijven voorlopig dicht.

- Markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten en kermissen mogen plaatsvinden, maar alleen als de lokale overheid daar toestemming voor geeft. Er wordt maximaal 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan elke zijde van het kraam of de attractie toegelaten en dat moet gecontroleerd worden.

Op de markt of kermis zijn er aparte in- en uitgangen, geldt eenrichtingsverkeer en moeten uitbaters een mondmasker dragen. De sociale afstand moet gerespecteerd worden en groepen mogen maximaal vier mensen tellen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld), tenzij je tot hetzelfde huishouden behoort.

De Bourla-schouwburg in Antwerpen. Beeld STAN
De Bourla-schouwburg in Antwerpen.Beeld STAN

Sport

- Professionele sportieve wedstrijden en professionele sporttrainingen kunnen plaatsvinden zonder beperking van het aantal deelnemers.

Voor niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen is er een maximum van 50 personen binnen en 100 personen buiten. Kleedkamers en douches blijven gesloten.

- Groepsactiviteiten van clubs of verenigingen zijn toegelaten met een maximum van 50 personen per (één of meerdere) groep(en) tot 24 juni en 100 personen per (één of meerdere) groep(en) vanaf 25 juni. Er moet altijd een meerderjarige trainer of begeleider aanwezig zijn en die wordt daarbij niet meegeteld. Tot en met 24 juni mogen de activiteiten alleen plaatsvinden zonder overnachting.

- Fitnesscentra mogen weer open, maar ook hier is een CO2-meter verplicht. Gedeelde kleedkamers en douches blijven voorlopig gesloten, voor en na het sporten is een mondmasker verplicht.

- Publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines, hammams mogen opnieuw openen.

Werk

- Telewerk blijft verplicht, maar er mogen terugkeermomenten ingepland worden. Personeelsleden die dat willen mogen één dag per week opnieuw op kantoor werken, maar er mag nooit meer dan 20 procent van het personeel aanwezig zijn en alle veiligheidsmaatregelen (zoals mondmaskers en sociale afstand) moeten worden gerespecteerd.

Bij kmo’s van minder dan tien personeelsleden mogen maximaal vijf mensen aanwezig zijn.

- Huis-aan-huis verkoop is opnieuw toegelaten, net zoals de activiteiten van sekswerkers.

- De nachtwinkels mogen vanaf 9 juni opnieuw open blijven tot 23.30 uur. Het algemeen verbod op de verkoop van alcohol tussen 22 uur en 5 uur wordt opgeheven.

Sociaal

- Elk huishouden mag maximaal vier personen tegelijkertijd binnen in huis ontvangen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld.

- Voor huwelijken, begrafenissen, crematies en erediensten mag je met maximaal 100 personen samenkomen in een daarvoor voorziene ruimte, kinderen tot en met 12 jaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld.

Het maximumaantal wordt opgetrokken tot 200 bij een bezoek aan een begraafplaats of als de diensten buiten plaatsvinden. De hygiënemaatregelen moeten daarbij altijd worden gerespecteerd (verluchting, sociale afstand en mondmaskers). Fysieke aanrakingen zijn verboden, behalve tussen leden van eenzelfde huishouden of bubbel.

- Er mag weer gewinkeld worden met het hele gezin, zonder tijdsbeperking. Mensen die geen gezin vormen, moeten zich beperken tot een groep van twee, kinderen tot twaalf jaar niet meegerekend.

- Samenscholingen van meer dan vier personen zijn tussen middernacht en 5 uur ‘s morgens verboden op openbaar domein (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld). Tussen 5 uur ‘s morgens en middernacht wordt dat aantal opgetrokken tot maximaal tien personen. Op privédomein, bijvoorbeeld in de tuin, mag je met groepen tot 50 personen samenkomen.

- Manifestaties en betogingen tot 100 personen, met vooraf overeengekomen parcours.

Reizen en evenementen

Over de wijzingen rond reizen en grote evenementen is nog niets opgenomen in het Ministerieel Besluit. Daarvoor is er ook nog tijd. De regels rond reizen veranderen op 1 juli, die rond grote evenementen op 13 augustus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234