Dinsdag 12/11/2019

Update

Hordeloper Broothaerts twee jaar geschorst: "Ik voel me genaaid"

Beeld BELGA

Hordeloper Damien Broothaerts moet 24 maanden aan de kant blijven. De 28-jarige atleet kreeg van de antidopingcommissie van de Waalse atletiekliga LBFA een jaar schorsing voor fouten in zijn whereabouts, en nog eens twaalf maanden voor een positieve dopingcontrole. Tegen beide schorsingen gaat hij in beroep.

Op 14 april en 2 mei stelde de Vlaamse Gemeenschap fouten vast in de verblijfgegevens van Broothaerts. Op 20 mei miste de atleet ook nog eens een controle. Broothaerts geeft één van de drie fouten toe en zegt dat dit enkel en alleen aan een vergetelheid te wijten was. De twee andere fouten ziet de atleet echter als een aanval op zijn persoon.

"Op zoek naar streepjes"
"Ik voel mij echt geviseerd", klonk het op een persconferentie in Brugge. "Ik ben in het verleden al vaak gecontroleerd, maar drie keer op zo'n korte periode? Dat maakte ik nog niet mee. Ik heb dan ook het gevoel dat men gewoon op zoek was naar drie fatale streepjes."

Vooral het laatste spreekwoordelijke streepje van 20 mei zit de hordeloper hoog. De waarnemende dokter stipte op zijn verslag aan dat hij zich om 6u58 bij Damien Broothaerts thuis had gemeld. Maar volgens de atleet was dat pas na 7 uur en was hij toen al naar zijn werk vertrokken.

"Terugkeren was niet nodig"
"Ik kan via het gsm-verkeer aantonen dat hij me zelfs na 7u opbelde om te zeggen dat hij voor mijn deur stond. Ik stelde voor om terug te keren, maar hij zei me dat dat niet nodig was. Ik voel me echt genaaid. Er komt een olympisch jaar aan en ik wou ook alles op het EK zetten. Voorlopig weet ik echter niet wat hier van zal komen, wie me zal steunen of wat er verder moet gebeuren."

"Stof die ik niet ken"

En dan vond er nog eens een positieve dopingcontrole plaats, op 21 augustus meerbepaald. "Er werden in mijn urine sporen van geranamine (methylhexanamine) teruggevonden. Dat is een stof die ik niet eens ken", klinkt de uitleg. "Ik neem sinds 2009 een product om beter te recupereren, maar bij vorige controles heeft dat nooit een probleem opgeleverd. Ik heb nooit doping gebruikt en zal dus ook die schorsing aanvechten."

Nsenga twijfelt ook

Trainer Jonathan Nsenga bleef eerst nog achter zijn atleet staan, maar wijzigde zijn standpunt toen hij vernam dat Broothaerts ook een positieve dopingcontrole afgelegd had. "Ik was namelijk alleen op de hoogte van de wherabouts-zaak", verduidelijkte Nsenga. "Ik heb Broothaerts altijd verdedigd. Als hij echter positief getest heeft, kan ik als trainer van de federatie alleen maar afstand nemen." (belga/svm)

Broothaerts met zijn vriendin. Beeld BELGA
Advocate Lut Wille. Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234