Dinsdag 16/08/2022

4 vragenKati Verstrepen

‘Hopelijk richt onze samenleving zich wat meer op de fundamentele waardigheid van de mens’

Kati Verstrepen. Beeld Karel Duerinckx
Kati Verstrepen.Beeld Karel Duerinckx

België is veroordeeld voor de “onmenselijke en vernederende behandeling” van een gedetineerde. Nog maar eens. Bij de Liga voor Mensenrechten zijn ze niet verbaasd, zegt Kati Verstrepen: “We zijn blij en boos.”

Jan Devriese

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft gedetineerde John Clasens finaal gelijk gegeven. België moet hem een schadevergoeding en een kostenvergoeding betalen. U bent wellicht niet verbaasd?

“Nee. Dit hadden we zien aankomen. Uit het rapport van het Committee Against Torture, dat in 2016 in de gevangenis van Ittre op bezoek was geweest, was gebleken dat er een rode lijn was overschreden: door de langdurige en goed opgevolgde staking van de cipiers waren de elementaire rechten van de gedetineerden geschonden. Ze zaten 24 uur op 24 op cel, mochten niet wandelen, mochten niet telefoneren, mochten niet werken, kregen geen bezoek, geen post, geen onderwijs, hadden geen contact met hun advocaat, werden niet ‘uitgehaald’ om hun proces bij te wonen. Allemaal in strijd met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Jullie hebben dus staan juichen bij de veroordeling?

“Juichen doen we zeker niet. We zijn blij dat het Hof de erbarmelijke omstandigheden van gedetineerden erkent als een schending van artikel 3 van het EVRM, maar we zijn ook boos en gefrustreerd over die toestanden. Men moet goed beseffen dat pakweg 99 procent van alle gedetineerden ooit vrijkomt en dat het dus aangewezen is om die periode in de cel verstandig te gebruiken. Een humaan detentiebeleid is in ieders belang.”

België is geen goede leerling, als het daarop aankomt, hé?

“Wel, het is niet eenvoudig om daarover betrouwbare cijfers te vinden. Voor zover ik kan nagaan, is dit de derde ‘internationale’ veroordeling voor slechte detentie-omstandigheden: tweemaal omwille van overbevolking, en nu dus omwille van slechte omstandigheden tijdens een staking. Daarnaast loopt er nog een zaak over geen gepaste psychologische hulp voor geïnterneerden. Hoe vaak ons land door lokale rechtbanken is veroordeeld, is volstrekt onmogelijk na te gaan, omdat daarvan helemaal geen cijfers worden bijgehouden. Dit jaar waren er alvast wel veroordelingen wegens overbevolking in de gevangenissen van Vorst en Sint Gillis, en een veroordeling tot schadevergoeding aan mensen die worden opgesloten in de deradex-afdelingen van de gevangenissen van Hasselt en Ittre.”

Hoe goed heeft justitieminister Geens zijn best gedaan?

“Wel, hij heeft geprobeerd om de dingen ten goede te veranderen – de wet op de minimale dienstverlening treedt in juli in voege – en hij was beslist luisterbereid, maar hij had gewoon te weinig middelen en werd opgezadeld met een bijzonder zware nalatenschap: er is veel te lang veel te weinig geïnvesteerd in justitie, om de eenvoudige reden dat gedetineerden electoraal niet interessant zijn. Wie er straks ook justitieminister moge worden, wij hopen dat die minister iemand is die tegen dat zogenoemde buikgevoel van de kiezer durft in te gaan en een humane behandeling van gedetineerden bepleit. We hebben de jongste jaren bijna voortdurend in een campagne van bangmakerij geleefd – meer camera’s! meer bewaking! meer politie! – en dat heeft zich vertaald. Wij hopen dat onze samenleving zich opnieuw wat meer gaat richten op de fundamentele waardigheid van de mens.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234