Zaterdag 20/07/2019

Hoor wie klopt daar kinderen

An American Haunting opende vorig jaar met veel bombarie het fantastischefilmfestival BIFFF. De release werd echter herhaaldelijk uitgesteld en vandaag wordt de film stilletjes in de bioscoop gedropt. Nochtans is het lang geen kwade film, zij het wel schatplichtig aan Poltergeist en The Exorcist.

DOOR CHRISTOPHE VERBIEST

De Amerikaanse overheid heeft in haar meer dan 200-jarige bestaan één overlijden erkend wegens bovennatuurlijke krachten: het spookverhaal dat bekendstaat als The Bell Witch. Een Amerikaanse familie werd aan het begin van de negentiende eeuw jarenlang geplaagd door een klopgeest en andere bovennatuurlijke verschijnselen. De historie is de laatste jaren erg populair, want drie jaar geleden filmde Ric White The Bell Witch Haunting, in het najaar verschijnt Bell Witch: The Movie van Shane Marr en nu is er dus An American Haunting.

Die film vertelt hoe het huis van woekeraar John Bell (Donald Sutherland, die er zelf als een levend spook bij loopt) geplaagd wordt door een onbekende geest. Die heeft het vooral op tienerdochter Betsy (Rachel Hurd-Wood, bekend van Perfume) gemunt en die dringt zich als een onzichtbare wolf aan Bell op. De vreemde gebeurtenissen mogen nochtans niet verwonderen, want als Bell een rechtszaak over woekerinteresten wint van buurvrouw Kate Batts bezweert ze: "A dreadful darkness will fall upon you and your precious daughter."

Aanvankelijk is de geest vooral onrechtstreeks waar te nemen (krassen van nagels in het hout, wegtrekken van de lakens van Betsy's bed, haar gevecht met een onzichtbare tegenstander), maar daarna is ze zelfs te horen. De verklaring van Betsy's moeder (Sissy Spacek) dat het om nachtmerries gaat, is duidelijk ontoereikend, en dus komt er een duiveluitdrijving aan te pas.

Regisseur Solomon mengt wat grappen door zijn bovennatuurlijke horror, broodnodig om de zware, donkere sfeer (figuurlijk, maar ook letterlijk: in de interieurs zorgen alleen kaarsen voor licht in de duisternis) te milderen. Al zorgt de overacting van een deel van de cast ook voor ongewilde humor.

Het verhaal uit de negentiende eeuw wordt onnodig omkaderd door twee scènes in het heden die een verklaring geven voor de feiten. Maar los daarvan is An American Haunting een efficiënte zij het weinig originele horrorthriller.

JJ

Regie Courtney Solomon Vertolking Donald Sutherland, Sissy Spacek, Rachel Hurd-Wood, James D'Arcy Land Verenigde Staten Speelduur 90 minuten Voor liefhebbers van Poltergeist en The Exorcist Te mijden door wie zich niet laat vangen door bovennatuurlijke gebeurtenissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden