Zaterdag 19/09/2020

Stand van zakenBelgië

Hoopvolle cijfers: ‘Onze afgeplatte grafieken nu zijn abnormaal voor zo’n besmettelijk virus’

Hoopvolle cijfers of niet, we moeten de maatregelen voortzetten. Zoals in het Jessa ziekenhuis van Hasselt waar communicatie tussen besmette en niet-besmette zones gebeurt met schrijftabletten.Beeld Tim Dirven

Voor het eerst in de coronacrisis hebben in 24 uur tijd een klein beetje meer mensen het ziekenhuis mogen verlaten dan dat er nieuwe patiënten zijn opgenomen. ‘Dankzij de discipline van de Belgen verzuipen de ziekenhuizen niet. Chapeau.’

Terwijl de zon dit weekend de binnenblijvers provoceerde, kwamen er in ons land nog eens 304 coronadoden bij: 140 van vrijdag op zaterdag en 164 op zondag. Het totale dodental door Covid-19 in ons land bereikt daarmee 1.447.

Toch is er ook goed nieuws. Voor het eerst blijkt dat meer mensen die ziek werden door het virus konden herstellen en vertrekken uit het ziekenhuis dan dat er nieuwe patiënten werden opgenomen. Tussen zaterdag en zondag kwamen er 499 nieuwe opnames bij, maar ondertussen werden 504 mensen genezen verklaard.

“Dat is hoopgevend”, zegt viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. “We zien al een paar dagen dat het aantal nieuwe opnames stabiliseert. En nu stellen we ook vast dat het aantal mensen dat terug naar huis kan voor het eerst hoger ligt dan het aantal dat toekomt. Die combinatie betekent dat we aan het vermijden zijn waar we voor vreesden, namelijk de totale overrompeling van de ziekenhuizen.”

De druk daar blijft hoog, met zo’n 1.261 patiënten op intensieve zorg van wie er om en bij de duizend beademd moeten worden. “We hopen dan ook dat meer ziekenhuisverlaters dan nieuwe patiënten een gegeven is dat zich nu doorzet”, reageert epidemioloog Pierre Vandamme (UAntwerpen). “Deze eerste indicatie is bemoedigend.”

En ze is niet alleen het resultaat van het werk van artsen en verplegers maar ook van alle Belgen in hun ‘kot’, zo benadrukken de experts. “Dit is zeker geen moment om op straat te gaan jubelen, maar iedereen die het nu lastig heeft met de maatregelen moet beseffen dat het echt helpt”, zegt Vandamme. “Het is dankzij de uitzonderlijke inspanningen van ons allemaal dat we er op relatief korte tijd in geslaagd zijn de felle opmars van dit virus af te vlakken.”

Zonder ‘lockdown light’ zou het aantal zieken en doden nu explosief aan het stijgen zijn. “Onze afgeplatte grafieken nu zijn abnormaal voor zo’n besmettelijk virus”, zegt Van Gucht. “Het staat buiten kijf dat het de gezamenlijke discipline van ons allemaal is die daarvoor zorgt en daar mogen we fier op zijn.”

Stabilisatie is nog geen daling

De capaciteit op intensieve zorg ligt nu iets hoger dan 50 procent van de bedden voor Covid-19-patiënten. Nog zo’n duizend bedden zijn beschikbaar. “Dat wil ook zeggen dat wie met andere ernstige symptomen zit, perfect terecht kan in de ziekenhuizen”, zegt Vandamme. “We zien dat mensen wegblijven en dat kan echt niet de bedoeling zijn.”

Opnieuw benadrukken de experts wel dat de positieve tendens niet betekent dat de maatregelen al losser kunnen, want stabilisatie is nog geen daling. “Eerst moeten alle cijfers dalen”, zegt Van Gucht. “Dat gaat in golven. Eerst het aantal opnames op intensieve, dan het aantal mensen dat beademd moet worden en dan het dodental. Mensen moeten goed beseffen dat we dan pas aan de helft van de inspanning zitten. Daarna kunnen we bekijken welke maatregelen we gefaseerd versoepelen. Doen we dat eerder, dan gaan we terug naar af.” 

“Het zijn cijfers die hoop geven, maar ondanks alles moeten we blijven volhouden, meer dan ooit”, benadrukte ook premier Sophie Wilmès zondagavond in een videoboodschap. Wanneer de maatregelen afgebouwd kunnen worden, kan Wilmès nog niet zeggen. Maar de terugkeer naar het normale leven zal wel gradueel verlopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234