Donderdag 29/09/2022

Hoop en bezorgdheid na benoeming Léonard

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De benoeming van bisschop André-Mutien Léonard van Namen als nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel lokt gemengde reacties uit in het politieke en maatschappelijke veld.

In progressieve hoek klinkt er bezorgdheid door om de keuze voor Léonard, die zich veel sterker dan zijn voorganger Danneels uitliet over onderwerpen zoals homoseksualiteit en euthanasie. Langs streng katholieke zijde is er de hoop dat een geopinieerd figuur als de Namense bisschop de invloed van de Kerk ten goede komt. Daarnaast wordt Léonards sociaal engagement geprezen.

KerkNet: "Wellicht kwam de paus tussenbeide"
"Ondanks zijn sterke intellectuele profiel is de keuze voor mgr. André-Mutien Léonard toch nog een verrassing", zegt Bert Claerhout, hoofdredacteur van het weekblad KERK&Leven en journalist bij Braambos in de nieuwsbrief van KerkNet.

"Als je weet dat Léonard al 69 is en dat een bisschop op zijn 75ste zijn ontslag aan Rome moet aanbieden, wordt duidelijk waarom hij de afgelopen maanden niet hoog scoorde op de favorietenlijstjes", luidt het nog. "Rome kiest resoluut voor de kandidaat die paus Benedictus XVI persoonlijk het meest na aan het hart ligt. In die mate zelfs dat de paus bij de keuze voor Léonard hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks tussenbeide is gekomen."

BCS: "Tijd van experimenten voorbij"
De tijd van experimenten in het kielzog van mei 68 kunnen we nu hopelijk definitief afsluiten ten voordele van een open en fiere katholieke Kerk die trouw is aan het katholieke geloof en aan de Blijde Boodschap van Onze-Lieve-Heer. In de geest van de Wereldjongerendagen zal de katholieke kerk kunnen meetrekken met de wereldkerk geleid door de paus, zegt Philippe Van der Sande, voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit (BCS), in een reactie.

"De kerk in ons land wordt onder leiding van monseigneur Léonard zeker een kerk waar Jezus opnieuw centraal staat, ook in de zondagse liturgie. Vele jongeren hebben nooit de kans gehad om kennis te maken met de katholieke liturgie, met de katholieke gebedenschat en spiritualiteit, met de katholieke leer, met de katholieke wereldkerk."

Sint-Egidiusgemeenschap: "Durft zich profileren"
De Sint-Egidiusgemeenschap erwelkomt de aanstelling van monseigneur André-Mutien Léonard als primaat van ons land.

"Tijdens zijn jaren als bisschop van Namen hebben we Léonard leren kennen en waarderen als een warme, vaderlijke herder die goed overweg kan met gewone mensen en aanslaat bij jongeren. Hij is iemand die zich durft te profileren en het katholieke geloof verdedigt, ook waar dat tegen het meerderheidsdenken ingaat", luidt het bij de katholieke lekengemeenschap die zich voornamelijk inzet voor de armen en illegalen.

"In de strijd voor de regularisatie van mensen zonder papieren, waar de Sint-Egidiusgemeenschap sterk voor ijverde, kon ze altijd rekenen op monseigneur Léonard. Hij was niet alleen aanwezig bij heel wat betogingen, hij nam zelfs mensen zonder papieren op in zijn bisschoppelijk paleis", klinkt het nog.

VSKO: "Kijken uit naar samenwerking"
Het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) feliciteert Léonard in een communiqué met zijn aanstelling.

"Als koepelorganisatie van het katholiek onderwijs, hopen wij op zijn steun bij enerzijds de uitvoering van onze opdracht als belangenbehartiger en anderzijds bij de implementatie van ons christelijk-gelovig opvoedingsproject. Wij kijken uit naar een constructieve samenwerking", luidt het.

Ecolo: "Hopelijk plooit kerk niet terug op zichzelf"
Ecolo laat weten dat ze hoopt dat de aanstelling van Léonard "als voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie" niet betekent dat het hoofd van de katholieke kerk in België en de bijhorende instellingen zich op zichzelf terugplooien.

De groenen vragen dringend om dialoog tussen alle geloofsgezinden alsook tussen gelovigen en niet-gelovigen, dit om zowel de sociale, economische als ecologische problemen aan te pakken en om te werken aan een vreedzame wereld.

PS: "Nood aan tolerantie en respect voor mensenrechten"

De Franstalige Socialistische Partij roept Léonard op tot "tolerantie en respect voor de mensenrechten van iedereen".

In het kader van eerdere uitspraken van bisschop Léonard hoopt de PS dat de opvolger van kardinaal Danneels een meer open houding zal aannemen ten opzichte van de mensenrechten. De PS onderstreept de vrijheid voor iedereen, al dan niet godsdienstig. "Iedereen moet zijn levensstijl zelf kunnen kiezen, op voorwaarde dat de keuze anderen niet beïnvloedt (recht om waardig te sterven, recht om lief te hebben wie men wil,...)". (belga/tw)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234