Zaterdag 21/09/2019

Hoop doet altijd toch een beetje leven

De titel You Will Meet a Tall Dark Stranger klinkt zo’n beetje als een van romantische hoop bol staande voorspelling van een of andere waarzegster. En dat is precies wat het is. En dat is ook wat Helena, na een pijnlijke echtscheiding, nodig heeft. Maar zij niet alleen. Zowat alle personages in deze typische ensemblefilm van Woody Allen koesteren hun eigen verliefde dromen en amoureuze illusies.

Zo samengevat lijkt het wel de synopsis van een romantische komedie. En eigenlijk hoort de film in dat genre thuis, want het draait inderdaad voornamelijk om liefde en romantiek en de toon is veeleer grappig dan ernstig. Maar het is wel degelijk een film van Woody Allen (°1935) en zijn levensvisie is eerder fatalistisch dan hoopvol.

Geen toeval dus dat de film, via de stem van een verteller, begint met een somber Shakespeare-citaat uit Macbeth, namelijk dat het leven niet meer is dan “a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing”. En het zal evenmin toeval zijn dat een van de personages Alfie heet, net als het beroemde titelpersonage (dat indertijd eerst door Michael Caine en dan door Jude Law vertolkt werd), dat gedurende de hele film van de ene verovering naar de andere gefladderd is, maar zich uiteindelijk toch afvraagt: “What's it all about?”.

In You Will Meet a Tall Dark Stranger is Alfie (Anthony Hopkins) een man op leeftijd die zijn eigen sterfelijkheid absoluut niet onder ogen durft te zien. Daarom, na een huwelijk van zo’n veertig jaar, laat hij zijn vrouw in de steek om zich vervolgens als een dwaze puber in de luren te laten leggen door een ordinaire blonde bimbo, met wie hij een nieuw leven wil beginnen. Even terzijde: het getuigt van de nodige ironie (of is het sarcasme?) dat precies Woody Allen, die eerder al vaak het verwijt te slikken kreeg dat hij zijn eigen, oudere filmpersonages graag door jonge, frisse actrices liet omringen, hier zo’n ontluisterend portret van mannelijke zelfbegoocheling schetst.

De door Alfie verlaten echtgenote is Helena (Gemma Jones), waarvan hierboven reeds sprake was. Zij zoekt dus troost bij een slimme waarzegster, die perfect weet met welke hoopvolle voorspellingen zij haar goedgelovige klanten aan zich kan binden.

Alfie en Helena hebben een dochter, Sally (Naomi Watts), die zowel haar eigen kinderwens als de professionele ambitie om een kunstgalerij te openen on hold heeft gezet, omdat haar echtgenoot-schrijver Roy (Josh Brolin) er maar niet in slaagt een nieuwe roman af te werken die moet bewijzen dat zijn succesvolle debuut geen toevalstreffer was. De irritaties en wrijvingen die deze situatie met zich meebrengt, heeft als gevolg dat zowel Sally als Roy er stilaan van overtuigd geraken dat het gras wel groener moet zijn aan de overkant. Daarom willen ze zich graag verliezen in een nieuwe amoureuze bevlieging, respectievelijk met Antonio Banderas en Freida Pinto (bekend uit Slumdog Millionaire). Hiermee is de ensemblecast nog lang niet uitgeput, zodat er nog ruimte blijft voor andere romantische perikelen en illusies, maar dat zou ons hier te ver leiden.

You Will Meet a Tall Dark Stranger is inmiddels al de vierde film die Woody Allen in Londen gedraaid heeft, met tussendoor een excursie naar Barcelona (voor Vicky Cristina Barcelona) en ook nog eens naar zijn vertrouwde Manhattan (voor Whatever Works). Wat de Engelse filmverhalen betreft, is deze film niet zo sterk als Match Point, maar wel evengoed als Cassandra’s Dream en zeker beter dan Scoop. En ondanks het fatalisme in verband met de romantische aspiraties van de (meeste) personages is dit toch een lichte en luchthartige film geworden. Ja, er wordt duidelijk gemaakt dat de tall dark stranger die we ooit allemáál zullen ontmoeten die grote magere man met de zeis is. En ja, het leven heeft uiteindelijk niets te betekenen. Maar het is wel het enige wat we hebben. En dat wil zelfs Woody Allen hier toegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234