Zaterdag 26/09/2020

Interview

‘Hoop dat deze reeks tot doorbraak leidt’: VRT-journaliste Caroline Van den Berghe over moord op Britta Cloetens

De verdwijning van Britta Cloetens.Beeld rv

Britta Cloetens (toen 25) werd in april 2011 vermoord, na een bezoek aan de showroom van een autogarage in Wilrijk. De dader, Tijl Teckmans, werd veroordeeld, maar haar lijk werd nooit gevonden. VRT-journaliste Caroline Van den Berghe maakt er samen met haar collega Dirk Leestmans een driedelige docureeks over.

Vanwaar het idee om deze docureeks te maken?

“Het was onze bedoeling om een aantal onopgeloste zaken verder uit te spitten. Alleen stuit je dan al snel op het geheim van het onderzoek. Het grote voordeel van deze zaak is dat ze is afgerond. Tijl Teckmans is voor assisen veroordeeld voor doodslag, hij kreeg de maximumstraf van 30 jaar. Justitie zelf suggereerde ons om deze zaak te bekijken. Bij de speurders is er nog altijd een grote frustratie dat ze nooit het lijk hebben kunnen vinden. Zij verleenden hun volle medewerking, we kregen toegang tot het volledige dossier. Ook ik, die de zaak als journaliste van begin tot einde had gevolgd, was blijven zitten met de vraag: wat is er in de laatste momenten van haar leven gebeurd?”

Jullie tonen de politieopnames van het verhoor van Teckmans. Hoe uniek is dat?

“In programma’s als De recherche of Politie 24/7 werd dat ook al gedaan, maar het is de eerste keer dat dat soort beelden wordt getoond van iemand die veroordeeld is voor zulke zware feiten. De gerechtspsychiaters omschreven Teckmans als een kernpsychopaat. Iemand die extreem manipulatief is en geen empathisch vermogen heeft. Volgens de diagnose valt hij in de categorie van Marc Dutroux, Els Clottemans of Ronald Janssen. Je ziet op die beelden hoe de speurders geduldig proberen tot hem door te dringen, een gaatje proberen te vinden in zijn redenering. Op het einde gaat hij helemaal uit zijn dak, terwijl de speurders uiterst professioneel blijven. En toch blijft hij alles ontkennen, hoewel het zonneklaar is dat hij de dader is

“Of er juridische bezwaren waren? Die beelden werden al publiek getoond in het assisenproces. En: iemand veroordeeld voor zulke zware feiten kan het recht op privacy niet claimen. We hebben contact met hem gezocht, maar tevergeefs. Zijn advocaat heeft wel meegewerkt. Hij heeft de reeks al gezien, net als heel wat juridische experts. Niemand maakte bezwaar.”

Tijl Teckmans werd veroordeeld voor de moord op Britta Cloetens, maar haar lichaam werd nooit gevonden.Beeld VRT

De reeks lijkt wel te zijn opgevat als een nordic noir, met veel aandacht voor de beeldvoering.

“De verdienste van onze regisseur en cameraman. Zo’n docureeks mag er ook goed uitzien, maar we hebben ervoor gezorgd dat alles tot in de puntjes klopte. Bij de reconstructies van het sporenonderzoek hebben we bijvoorbeeld de politiemensen gevraagd die dat ook in het echt hebben gedaan. Een klein detail misschien, maar bij ons zie je niet de honden eerst in de auto springen. Met al die hondenharen zou een degelijk sporenonderzoek onmogelijk zijn.”

Hebben jullie antwoorden gevonden? 

“In het dossier alvast niet. Daaruit blijkt dat justitie echt alle mogelijke pistes heeft onderzocht. We hebben de hoop dat er door deze docureeks alsnog een doorbraak komt. Mogelijk omdat mensen die de reeks zien zich toch nog iets herinneren, of omdat het de externe druk op Teckmans verhoogt en hij toch begint te praten. Alleen hij weet wat er met Britta Cloetens exact is gebeurd.”

‘De verdwijning van Britta Cloetens’, vanaf vanavond, om 21u30 op Eén. De volledige reeks is ook te zien op VRT NU.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234