Maandag 02/08/2021

Hoop dat 'Cuban Five' strafvermindering krijgen

Ex-staatssecretaris Eddy Boutmans: 'Dit proces past in de slechte relaties tussen de VS en Cuba'

Miami l Vandaag gaan de 'Cuban Five' het tiende jaar van hun gevangenschap in. Vijf Cubanen, die in de VS undercover werkten om aanslagen tegen Cuba te voorkomen, werden tot buitenproportionele celstraffen veroordeeld in een rechtsgang die ook door Amnesty International bekritiseerd is. In Atlanta woonde ex-staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking en jurist Eddy Boutmans onlangs een hoorzitting in beroep bij.

Is er hoop dat de vijf een nieuw proces en strafvermindering krijgen?

Boutmans: "De vijf werden in Miami veroordeeld voor samenzwering tot moord en samenzwering met het oog op spionage. Vier van de vijf hebben daarbij levenslang of meervoudig levenslang gekregen. Alleen is het zo dat die veroordeling in beroep ongedaan gemaakt werd, omdat de jury in een Cubaans geladen stad als Miami, waar een harde ballingengemeenschap woont, niet neutraal bevonden was.

"In het Amerikaanse rechtssysteem is de neutraliteit van de juryleden uiterst belangrijk. Een rechtbank in Atlanta zei dus dat de rechtsgang op een onpartijdiger plaats overgedaan moest worden. In een erg uitzonderlijke uitspraak, die niet strookt met wat Amerikaanse rechters normaal doen, werd dat beroep evenwel op zijn beurt vernietigd.

"Op dit moment proberen de vijf op grond van een aantal in het eerdere vonnis niet gebruikte argumenten alsnog een nieuw proces te krijgen. Het is koffiedik kijken, maar de verdediging is hoopvol dat er toch een vermindering van de strafmaat en ruimer bezoekrecht voor de familie in zit. Ter vergelijking: in België staat op bendevorming een maximumstraf van vijf jaar."

Heeft dit proces niet vooral een politieke dimensie?

"Het past natuurlijk in de 47 jaar oude slechte relaties tussen de VS en Cuba. De VS zien Cuba min of meer als een schurkenstaat waartegen ze op indirecte wijze oorlog voeren. Daarin worden de ballingen in Miami als een soort voorhoede gebruikt. In het verleden hebben zij er niet voor teruggedeinsd terreur te gebruiken. In het kader van Washingtons War on Terror zou je verwachten dat het Cuba steunt in acties tegen terrorisme. Dat is hier niet gebeurd, waardoor de VS in flagrante contradictie waren met hun eigen beleid."

(LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234