Vrijdag 27/01/2023

SCHIETPARTIJ THALYS

Hoogste onderscheiding voor Thalys-helden: "Jullie moed heeft veel levens gered"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Volgens de Franse president François Hollande is vrijdagavond een "echt bloedbad" vermeden in de Thalys-trein op weg van Amsterdam naar Parijs, dankzij de tussenkomst van vier passagiers. De jonge Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos en Spencer Stone en de Brit Chris Norman kregen deze voormiddag in Parijs de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d'honneur, opgespeld door Hollande. De Belgische premier Charles Michel is ook naar Parijs afgezakt. Binnenkort krijgt het viertal ook van ons land een eremedaille.

"Vrijdagavond heeft iemand beslist in de Thalys een aanslag te plegen", zei Hollande tijdens de plechtige ceremonie in het Elysée. "Hij had voldoende wapens en munitie bij om een echt bloedbad aan te richten. En dat was ook wat hij zou gedaan hebben als jullie hem niet overmeesterd hadden door alles te riskeren, ook jullie leven."

Premier Michel schudt de hand van president Hollande bij zijn aankomst vanmorgen op het Elysée. Beeld BELGA
Premier Michel schudt de hand van president Hollande bij zijn aankomst vanmorgen op het Elysée.Beeld BELGA

Levens gered

Hun moed heeft levens gered, aldus nog de president. Hij bracht hulde aan hun "moed" en "koelbloedigheid", en zei dat zij het "goede van de mensheid" belichamen, tegenover "het kwaad dat het terrorisme is".

De Franse passagier die ook geprobeerd heeft om de verdachte te neutraliseren, een 28-jarige man die voor een Franse bank in Amsterdam werkt en anoniem wil blijven, zal ook gehuldigd worden. Hetzelfde geldt voor de 51-jarige Franse Amerikaan Mark Moogalian, die gewond raakte en nog in een Rijsels ziekenhuis ligt.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP

"Geen terreurdaad"

Het viertal zorgde ervoor dat de met een kalasjnikov en pistool bewapende Ayoub El Khazzani (26) overmeesterd werd. Hij houdt vol dat hij geen terroristische daad wilde plegen.

Twee treinmedewerkers van Thalys zijn ook gefelicteerd door de Franse president. Hij bedankte treinmanager Michel Bruet en treinbestuurder Eric Tanty voor hun tussenkomst bij het overmeesteren van de vermoedelijke terrorist en voor het uitvoeren van de veiligheidsmaatregelen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

"Vol Belgische passagiers"

Ook premier Charles Michel is vandaag in Parijs. Hij woonde er de plechtigheid bij. De eerste minister sprak vooraf, samen met Hollande en een vertegenwoordiger van de Nederlandse minister-president Mark Rutte, met het viertal. De Belgische premier was naar eigen zeggen "onder de indruk". "Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest," zei hij na afloop.

De Thalys-helden krijgen ook van ons land een eremedaille. Het koninklijk besluit daarvoor wordt vandaag nog ondertekend. De ambassadeurs van hun thuisland zullen de medaille binnenkort uitreiken.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Vol Belgische passagiers"

Voor aanvang liet premier Michel weten dat het zeer belangrijk is dat België zijn dankbaarheid toont. De trein zat immers "vol Belgische passagiers wier leven ze hebben gered", aldus Michel.

Patrouilles op internationale treinen

Na een ceremonie op het Elysée zat premier Michel ook even kort samen met de Franse president, de Franse premier Valls en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. Ze hebben afgesproken dat ze "de samenwerking tussen België en Frankrijk nog willen versterken", aldus Michel.

Concreet is er beslist dat er meer patrouilles op de internationale treinen komen: "gemengde patrouilles van Belgen en Fransen". Naar alle waarschijnlijkheid komt er later deze week nog een ontmoeting tussen de ministers van Binnenlandse Zaken en Vervoer. En volgens de regeringsleiders is er ook een taak voor het Europees Parlement. Dat moet werk maken van een vlottere uitwisseling van passagiersgegevens.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AFP
Beeld AFP

Gerichte controles

Van systematische bagagecontroles en identiteitscontroles op de Thalys, zoals die er nu zijn op de Eurostar, is er voolopig nog geen sprake. "Die zijn zeer moeilijk te organiseren, omdat er erg veel treinen en stations zijn," zegt de Belgische premier. "Wat wel kan, zijn meer gerichte controles, met name op die mensen waarvan de inlichtingendiensten denken dat ze wel eens slechte bedoelingen zouden kunnen hebben".

null Beeld AFP
Beeld AFP

Schengen-akkoord

Ook het Schengen-akkoord kwam ter sprake tijdens het onderhoud met president Hollande. Premier Michel: "Het is wenselijk dat de Schengen-landen naar een gelijke interpretatie van de akkoorden gaan. Een aanpassing van het Schengen-akkoord is alleen nodig als dat moet om onze veiligheid te verhogen. Dat moeten we bekijken. Maar wel met die verstande dat het vrij verkeer volledig gewaarborgd is. Dat is hier in Europa een fundamenteel recht en dat moet zo blijven".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234