Maandag 22/07/2019

Asielzoekers

Hoogste aantal asielzoekers in drie jaar tijd: 2.765 aanvragen in januari

Lange rijen aan het Klein Kasteeltje in Brussel. In januari werden 2.765 asielzoekers geregistreerd, het hoogste aantal in 3 jaar. Beeld BELGA

In januari hebben in ons land 2.765 mensen asiel aangevraagd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen drie jaar. 426 Palestijnen vroegen een verzoek tot internationale bescherming aan. 

De recente piek in de asielcijfers zijn volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) deels het gevolg van het wegwerken van de achterstand van haar voorganger. Maar voormalig staatssecretaris en huidig N-VA-Kamerlid Theo Francken wijst naar het beleid van de regering in lopende zaken, waardoor de begroting dreigt te ontsporen.

Na de lage cijfers in november en december was een stijging te verwachten. In december vroegen er maar 1.253 mensen asiel aan, het laagste aantal in heel lange tijd. De cijfers stijgen nu dus opnieuw fors, en bereiken het hoogste aantal sinds januari 2016, het einde van de asielcrisis van 2015. Naast Palestijnen vroegen in januari vooral Afghanen en Syriërs asiel aan. Irak, Guinee, Turkije, Somalië, Iran, Burundi en Eritrea vervolledigen de top 10. 

Volgens minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zijn de cijfers opnieuw op het niveau van oktober 2018. “De stijging die onder mijn voorganger was ingezet, zet zich dus door. Volgens De Block zijn er meerdere verklaringen voor de stijging. “Er is de achterstand, veroorzaakt door de illegale quota van december (het quotum van 60 asielzoekers per dag werd door de Raad van State geschorst, red), in december was er een vertraagde instroom doordat het asielloket met de feestdagen gesloten was, en er is de verhoogde instroom van Palestijnen.”

“Nieuwe ontradingscampagne”

De Block kondigt specifiek voor de Palestijnen nieuwe maatregelen aan. “In januari werd een eerste specifieke ontradingscampagne gevoerd op Facebook. De advertenties waren gericht op de Palestijnen in de Emiraten en Saudi-Arabië. De resultaten van de campagne waren goed. De advertentie werd meer dan 195.000 keer bekeken door de doelgroep. Nieuwe ontradingscampagnes voor deze specifieke doelgroep worden binnenkort gelanceerd.”

In december was al beslist strenger te oordelen over de asielaanvragen van de Palestijnen, en De Block wil ook onderzoeken of al toegekende vluchtelingenstatussen opnieuw ingetrokken kunnen worden. “Verder heb ik een actieplan klaar om de verhoogde instroom snel aan te pakken. Dat plan ligt momenteel ter bespreking in de regering.”

Het Klein Kasteeltje in Brussel, waar asielzoekers hun aanvraag kunnen indienen. Beeld BELGA

“De Block laat iedereen binnen”

Eerder vanmorgen had voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een interview en op Twitter al gezegd dat België in een “unieke asielcrisis in Europa zit”. Hij spreekt over een “ongeziene stijging” van het aantal asielaanvragen in januari en haalde zwaar uit naar Maggie De Block (Open Vld), zijn opvolgster. “Paniek op het kabinet. In december nog stoer - zonder ook maar enige verdienste - verkondigen dat het aantal asielaanvragen gedaald is met 35 procent, nu plus 125 procent en stilte alom.”

“Vanaf het moment dat mevrouw De Block het heeft overgenomen, zijn de quota geschrapt en is de ontradingscampagne offline gehaald. Nu pas zullen de cijfers echt stijgen,” verkondigde Francken in de Waalse kranten van Sudpresse.

Francken erkent dat de cijfers in oktober, toen hij nog bevoegd staatssecretaris was, hoog waren, maar zegt dat hij net daarom quota had ingesteld. “Maar mevrouw De Block laat iedereen binnen. Als dit zo doorgaat, gaat ze tientallen miljoenen euro’s extra moeten vragen. De begroting zal ontsporen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden