Donderdag 08/06/2023

Hoogspanning tussen CD&V en N-VA

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De fricties tussen N-VA en CD&V stapelen zich op. De N-VA is er niet over te spreken dat CD&V wil praten met de partijen die 'ja, maar' zeiden tegen Di Rupo. CD&V pikt het niet dat 'antisysteempartij' N-VA hen de les leest.

Tine Peeters en Ann Van den Broek

CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt vandaag om tien uur verwacht bij de zeven partijen om zijn communautaire eisen rond B-H-V en Brussel toe te lichten. De druk op CD&V vanuit de PS, cdH, Open Vld, MR, sp.a, Ecolo en Groen! om effectieve regeringsonderhandelingen op te starten wordt zo opgevoerd.

De christendemocraten blijven volhouden dat hun communautaire eisen moeten worden ingewilligd en dat er zekerheid moet zijn over een tweederdemeerderheid voor er van échte onderhandelingen sprake kan zijn. De vraag is echter of de partij, zodra ze fysiek deelneemt aan de onderhandelingen, erin zal blijven slagen om aan die druk te weerstaan.

In de Wetstraat raakt men er steeds meer van overtuigd dat CD&V overstag zal gaan en zonder de N-VA mee zal stappen in de onderhandelingen. Om CD&V over de brug te krijgen denkt de formateur naar verluidt weer aan 'een gesplitste stemming', waarbij het FDF losgekoppeld wordt van MR en er dus ook zonder het FDF een tweederdemeerderheid is.

De CD&V legt ook zelf steeds meer de nadruk op de eigen eisen en minder op de aanwezigheid van N-VA. "Er zijn er blijkbaar nog die denken dat wij toch tot een bocht te verleiden zijn. Vergeet het", geeft een kopstuk aan. Beke houdt vol dat Di Rupo afscheid moet nemen van zijn "eenzijdige toevoegingen" aan het communautaire hoofdstuk. Concreet gaat het over de ratificatie van het minderhedenverdrag, de federale kieskring, tweetalige kieslijsten in Brussel en de taalwetgeving. In het gematigde kamp van CD&V wordt er steeds meer rekening mee gehouden dat Di Rupo deze eisen zal aanvaarden en dat de partij dan niet langer zal kunnen achterblijven. Maar de partijtop blijft erbij dat ze N-VA niet zal lossen.

Bij N-VA groeit echter de vrees dat CD&V ten langen leste de 'paars-groene partijen' zal depanneren. "De voorwaarden van Beke zijn een ferme afzwakking van vorige week", zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. "Zijn voorwaarden zijn te miniem en te beperkend. Wij roepen Beke en de rest van CD&V op om niet te plooien voor de paars-groene partijen. Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse partijen er niet voor kiezen om de Franstaligen onder druk te zetten." CD&V is op zijn beurt not amused met de reactie van N-VA. "Ze blijven de communicatie kapen, ook al draait het niet meer om hen. Wij zeggen niet per definitie neen tegen het nemen van onze verantwoordelijkheid", zegt een topper. "De N-VA is een antisysteempartij aan het worden en dat is zeer gevaarlijk."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234