Maandag 20/03/2023

Hoogspanning door politieke spelletjesrond benoemingen

De Franstalige socialisten zijn furieus op pensioenminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) omdat hij om de benoeming van een PS'er op zijn pensioendienst heen slalomt. Als reactie maakte de PS de benoeming van de kabinetschef van Van Quickenborne bij bpost ongedaan.

De Franstalige socialisten kunnen het niet verkroppen dat minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) Jean-Marc Delporte niet benoemt aan het hoofd van de Rijksdienst voor Pensioenen. Zij menen dat het om een "puur politiek spelletje van de Vlaamse liberaal" gaat. Delporte kwam immers als eerste uit de testen van Selor, de selectiedienst van de overheid. Ook het beheerscomité van de pensioendienst heeft zich unisono achter Jean-Marc Delporte geschaard. Toch ziet Van Quickenborne een gesprek met de kandidaat als absoluut noodzakelijk voor deze hoge strategische job. "Dat blijft onze positie", bevestigt woordvoerder Tom Meulenbergs.

Van Quickenborne voerde in december grote hervormingen door en wil met een vertrouweling kunnen werken om er zeker van te zijn dat de hervorming goed zal worden uitgevoerd.

Premier Di Rupo ziet het niet zitten om het Koninklijk Besluit over de benoeming van Delporte toch te tekenen. "Dat zou geen zin hebben want daarna moet de benoeming toch door de ministerraad goedgekeurd worden", legt een expert uit. Bovendien zou het als een oorlogsverklaring kunnen worden gezien. De PS is er als de dood voor dat de liberalen de regering zouden doen vallen. "Dat kunnen we ons niet permitteren, de mensen zouden dat nooit begrijpen", merkt een PS'er op. "En met zulke onverantwoordelijke mensen, die al een regering hebben opgeblazen, moeten we voorzichtig blijven", valt nog te horen in hoge PS-kringen.

Premier Di Rupo hangt dan wel volledig af van de beslissing van vicepremier Van Quickenborne, vicepremier Laurette Onkelinx en minister Paul Magnette vinden het gedrag van Open Vld belachelijk. "Een bewijs van de politieke spelletjes van Open Vld", vertelt men in hun omgeving. Ook aan de Keizerlaan, waar het hoofdkwartier van de PS gevestigd is, wordt furieus gereageerd op de blokkering.

Een tegenreactie liet dan ook niet op zich wachten. Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette heeft gisteren per Koninklijk Besluit beslist om de benoeming van een Vlaamse liberaal ongedaan te maken. Het gaat over Luc Windmolders, de kabinetschef van Vincent Van Quickenborne. De regering besliste in januari dat Windmolders regeringscommissaris bij bpost zou worden. Die beslissing kwam er nadat het mandaat van twee bestuurders met PS-stempel bij bpost in januari verlengd werd, die van voorzitter van de raad van bestuur Martine Durez en bestuurslid Luc Lallemand. Alle andere benoemingen - onder meer bij de Federale Overheidsdienst Economie - worden geblokkeerd in afwachting van het benoemingsdossier op Pensioenen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234