Zaterdag 24/10/2020

Hooglied

REMIX

Zijn ogen zijn als de oogjes van duiven bij de beek. Het wit van zijn ogen is zo wit alsof zijn ogen in melk zijn gewassen.

Zijn wangen zijn als een bloembed,
een bloembed van balsem.

Zijn kleren ruiken zo lekker als het bos.
Ik sliep, maar mijn hart was wakker.

Wat ben je mooi, mijn liefste,
en zo gevaarlijk als een leger.
Mijn handen zijn nat, mijn vingers

die de grendel opzij schuiven druipen

van mirre. Je navel
een prachtige kom
waar altijd wijn in zit.

De liefde is net zo sterk als de dood:
je kunt er niet aan ontkomen.
Draag me dicht op je hart,

dicht bij je, zoals je een armband om je arm draagt.

De Bijbel,Het Hooglied (fragmenten),samenstelling en bewerking Ellen en Renske Deckwitz, 2017.

Ook al lezen we tegenwoordig steeds minder, toch is iedereen het erover eens dat het goed voor ons is. Dappere promovendi en sufgelauwerde literatuurprofessoren proberen dat al decennia te onderbouwen met empirisch bewijs. We weten dat er nieuwe hersenstructuren kunnen ontstaan door het lezen van fictie en dat je vocabulaire en uitdrukkingsvaardigheid erdoor toenemen, maar het idee dat literatuur een toffer persoon van je maakt is tot op heden nog niet bewezen.

Dat hoeft ook helemaal niet, want iedereen die leest, weet dat je er een betere versie van jezelf door wordt. Niet per se gespierder of heel erg veel intelligenter, maar wel geïnformeerder en toegeruster voor het bestaan.

Dankzij een boek als Alle mensen zijn sterfelijk van Simone de Beauvoir, waarin een man maar niet kan sterven en daar zwaar van baalt, heb ik vrede gekregen met mijn eigen sterfelijkheid. Door het lezen van Het rood en het zwart van Stendhal leerde ik hoe gewetenloos en manipulatief mensen kunnen zijn in de liefde, en werd ik alerter op potentiële players.

Eigenlijk biedt literatuur je binnendoorweggetjes: je verkrijgt veel sneller bepaalde wijsheden dan wanneer je er eerst voor door schade en schande had moeten gaan. Ze biedt overzicht in een wereld die op zijn tijd behoorlijk overdonderend is.

Maar maakt ze je een beter mens? Van mij maakte ze in ieder geval een betere geliefde. Ik groeide op in een nogal christelijke omgeving waar alles wat maar een beetje met liefde of seks te maken had je meteen een enkeltje vagevuur opleverde. Tegelijkertijd had ik zo'n enorm libido dat het me regelmatig verzwikte vingers opleverde. Er zat in mij een grote drang naar het zinnelijke, maar omdat daar in mijn omgeving nauwelijks over werd gepraat, moest ik op zoek naar mijn eigen bron. En zo werd mijn handleiding voor fysieke liefde het boek waar je op school en in de kerk mee werd doodgegooid: de Bijbel.

Want tussen al het patriarchale gemekker door bevindt zich in het Oude Testament opeens het Hooglied, wat ware softporno is. Doordat de verzen benoemden waar je een geliefde om kunt aanbidden, werd ik nog hitsiger en verliefder op de mensen om me heen. Het Hooglied waarschuwde bovendien ook voor de nare kanten van deze gemoedstoestand, dat de liefde je ziek kan maken, maar geeft vooral duizenden tips waar je je bij je lief aan kunt verlekkeren: dat haar heupen zo rond zijn als een halsketting (ja sorry hoor, maar ik vind dat idee dus ziek sexy) en dat iemands navel, zoals in de best of-compilatie hierboven, een wijnbron is. Dat iemands wangen balsembedden vol aftershave zijn.

Het zal vast wel niet de bedoeling zijn geweest, maar door het Hooglied werd ik nog hitsiger want er was nog meer waarop ik kon geilen. Dat iemands wangen granaatappelhelften kunnen zijn, iemands haar een tros dadels. Het leerde me dat literatuur je een extra paar ogen biedt. Zodat je, zoals in dit fragment, je geliefde nog dichter bij je wilt dragen dan een armband, je nog meer handen tekortkomt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234