NieuwsIran
Hooggerechtshof Iran accepteert opnieuw beroep van ter dood veroordeelde demonstrant
Het Iraanse Hooggerechtshof heeft zaterdag het beroep aanvaard van een demonstrant tegen zijn doodvonnis. Een lagere rechter zal de zaak nu opnieuw beoordelen. Die stap kwam op een dag van nieuwe protesten.
Het gaat om de 25-jarige Sahand Noor Mohammadzadeh. Hij werd op 4 oktober opgepakt en begin december ter dood veroordeeld wegens ‘oorlogvoering tegen God’. Hij zou tijdens de protesten tegen het islamitische regime een vangrail hebben gesloopt en een prullenbak in brand hebben gestoken. Mohammadzadeh ontkende de beschuldigingen en ging in hongerstaking. Het Hooggerechtshof verwijst zijn zaak nu terug naar een lagere rechter, die hem opnieuw moet beoordelen.
Vorige week deed het Hooggerechtshof hetzelfde in de zaak tegen de ter dood veroordeelde rapper Saman Seydi Yasin. De doodstraf van een andere verdachte werd eveneens uitgesteld. Wel bevestigden rechters het doodvonnis van Mohammad Qobadloo. De 22-jarige zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan ‘oorlogvoering tegen God’, een tenlastelegging die vooral in het leven lijkt te zijn geroepen om protestanten zonder eerlijk proces monddood te maken.
Iran heeft tot dusver twee 23-jarige mannen vlak na elkaar opgehangen wegens hun betrokkenheid bij de demonstraties met de leus ‘vrouwen, leven, vrijheid’. Deze braken in september uit nadat de 22-jarige Mahsa Amini in een cel was overleden na door de zedenpolitie te zijn opgepakt. Volgens Amnesty International lopen nog eens 26 demonstranten het risico te worden geëxecuteerd. Sommigen zouden al zijn veroordeeld, anderen zouden nog wachten op een (schijn)proces op verdenking van misdrijven op straffe van de doodstraf.
Sinds het uitbreken van de protesten, die met ruim 100 dagen op weg zijn de langste te worden in de geschiedenis van de Islamitische Republiek, zouden zo’n 15.000 mensen zijn gearresteerd. Onder hen ook prominente Iraniërs. Zo hangt profvoetballer Amir Nasr-Azadani de doodstraf boven het hoofd vanwege zijn deelname aan protesten en zit actrice Taraneh Alidoosti, bekend van The Salesman, in de beruchte Evin-gevangenis omdat zij op sociale media had geprotesteerd tegen de executie van een demonstrant.
Het is onzeker wat het lot is van de opgepakte demonstranten. Door hen snel te berechten en tot hoge straffen te veroordelen, zou het Iraanse regime de afgelopen weken hebben geprobeerd de bevolking te intimideren, zo stelde Amnesty. Onduidelijk is of het geaccepteerde hoger beroep van dit weekend wijst op een koerswijziging.
Protesten houden aan
Het weerhield demonstranten er dit weekeinde niet van opnieuw de straat op te gaan. Op video’s op sociale media zou volgens persbureau AFP te zien zijn dat er werd geprotesteerd op de grote bazaar van Teheran. Volgens mensenrechtenorganisatie Hengaw zouden Iraniërs zich ook hebben verzameld op een begraafplaats in Javanrud, in de westelijke provincie Kermanshah. Het zou hebben geleid tot confrontaties met ordediensten waarbij een 22-jarige man zou zijn omgekomen en acht mensen gewond raakten. De Iraanse staatsmedia maakten geen melding van deze protesten.
Wel brachten zij naar buiten dat Iraanse autoriteiten verschillende prominente voetballers hebben gearresteerd die een nieuwjaarsfeest bijwoonden in de hoofdstad. Mannen en vrouwen zouden er ‘gemengd’ hebben rondgelopen en er zou alcohol zijn geschonken - verboden volgens de Iraanse wet. Het is onduidelijk om welke voetballers het gaat. Sinds het begin van de protestbeweging zijn verschillende Iraanse voetballers al gearresteerd wegens hun steun aan demonstranten. Tijdens de eerste WK-wedstrijd weigerden zij het volkslied te zingen.