Zondag 25/07/2021
null Beeld rv
Beeld rv

StandpuntMaarten Rabaey

Hoog tijd dat Trump en Poetin elkaar in de ogen kijken over de kwestie-Venezuela

Maarten Rabaey is journalist.

De strijd tussen de aanhangers van oppositieleider Juan Guaidó en president Nicolás Maduro wordt in Venezuela bloediger met het uur. Er vielen donderdag minstens één dode en tientallen gewonden. Internationale conflictbemiddeling is dringend nodig, nu het land de inzet is van een gevaarlijke geopolitieke strijd tussen de VS en Rusland.

Moskou wil te allen prijze verhinderen dat president Maduro vervangen wordt door Guaidó, die op zijn beurt door Washington en bondgenoten naar voren wordt geschoven als legitieme president. Aan de oorsprong van de uitdijende krachtmeting tussen de grootmachten liggen botsende eigenbelangen.

Not in my backyard

Er is de economische inzet, het slijk der aarde: geld en olie. Rusland bezit grote delen van de rijke Venezolaanse olievelden, die werden verworven in ruil voor nieuwe leningen en vereffeningen van openstaande schulden. Zelfs Citgo, de VS-afdeling van het Venezolaanse staatsoliebedrijf, is voor anderhalf miljard dollar verpatst aan Rosneft. Dat Russische staatsbedrijf verwierf ook nog eens voor 20 miljard dollar tegoeden in Venezuela. Verdwijnt Maduro, dan gaat dat geld in rook op, want Guaidó voert aan dat het parlement de uitverkoop nooit goedkeurde.

Schaakspeler Vladimir Poetin verdedigt zijn ‘koning’ nu met alle middelen. Voorafbetaalde olieleveringen aan Russische klanten werden betaald met tanks en wapens voor het Venezolaanse leger. Poetin is er beducht voor dat Maduro verdreven zal worden met Amerikaanse militaire steun, zoals zijn Libische bondgenoot Khadaffi in 2011.

Voor Washington speelt het regionale eigenbelang, de NIMBY-doctrine – not in my backyard. Op het Amerikaanse continent wenst de VS geen Russische invloedssfeer. Het Witte Huis is al argwanend genoeg over Cuba, dat na de tijdelijke ontspanning onder de vorige president Barack Obama door het gespierde beleid van de regering-Trump stilaan terug in de armen van Poetin wordt gedreven.

Militair avonturisme

Poetin gebruikt de Venezolaanse crisis dan weer om de Amerikanen te jennen met zijn eigen NIMBY-spel. De VS slaagde er Europa in het vroegere Warschaupact in te lijven bij de NAVO en kreeg ook Russische buurlanden als Oekraïne en Georgië aan zijn kant. Poetin probeert na de inname van de Krim en het opstoken van een conflict in oostelijk Oekraïne nu het tegenovergestelde aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Daarom is het hoog tijd dat de presidenten Trump en Poetin elkaar weer in de ogen kijken en een vergelijk vinden voor hun nieuwste koude oorlog. Zo zouden beiden met de andere VN-Veiligheidsraadsleden kunnen aandringen op spoedberaad tussen Maduro en Guaidó.

Het alternatief is dramatisch: meer bloedvergieten, en mogelijk een burgeroorlog, waarbij, zoals in Syrië, de VS en Rusland milities gaan steunen of zelfs actief gaan meevechten.

Niemand zou nu baat hebben bij militair avonturisme. De moegetergde en lijdende Venezolaanse bevolking verdient beter dan dat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234