Dinsdag 29/11/2022

Hoog spel in Baden-Württemberg

Metaalconflict

"De deadline verstrijkt om middernacht en ik denk dat er een akkoord zal zijn om 23.59 uur," zegt Wolfgang Scheremet, econoom aan het DIW Economisch Intstituut in Berlijn. De man heeft het over de onderhandelingen in de metaalsector in de deelstaat Baden-Württemberg, die vandaag hun laatste fase ingaan en morgennacht tot een akkoord moeten leiden. De uitslag van die gesprekken is bepaldend voor cao's elders in Duitsland. Vakbonden en werkgevers hebben er vijf weken onderhandelingen op zitten, maar die bleven zonder merkbaar resultaat. De meeste waarnemers lijken er echter van uit te gaan dat er te elfder ure toch nog een vergelijk uit de bus komt. Inzet van de onderhandelingen is een loonsverhoging van 6,5 pct. die de metaalvakbonden vragen. De werkgevers willen niet verder gaan dan 2,3 pct., plus een bonus van 0,5 pct., volgens de winst die de bedrijven maken.

Het gaat hier om erg belangrijke sociale onderhandelingen in een doorslaggevende sector van de Duitse economie. Zo vallen de grote autoconstructeurs onder het akkoord waar naar wordt gestreefd. Een eventuele staking zou zware gevolgen hebben voor de groeiverwachtingen voor de economie, waar de Duitse regering zich op baseert. Om het belang van een akkoord voor de metaalsector te onderstrepen werd Hans-Jochen Vogel, voormalig voorzitter van de socialistische SPD, als bemiddelaar aangesteld.

In het slechtste geval begint op 1 maart een staking in Baden-Württenberg verwacht. Uitzaaiing naar andere deelstaten (Länder) zal de federale regering allicht pogen te beletten. Overigens mag het effect van een staking in Baden-Württemberg alleen niet onderschat worden. Bedrijven als DaimlerChrysler, Bosch en Porsche hebben er belangrijke vestigingen. Volgens Scheremet zullen de twee onderhandelende partijen het met elkaar eens worden over 3,5 pct. loonsverhoging. De onderhandelingen worden alvast met verhoogde aandacht gevolgd door de Europese Centrale Bank omdat de resultaten sociale onderhandelaars in andere Europese landen zouden kunnen inspireren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234