Donderdag 24/06/2021

Hoog bezoek

Yanick Dehandschutter, amper 26, is nog heel even de beste sommelier van België: op 12 oktober geeft hij de fakkel door. In zijn restaurant Sir Kwinten krijgt hij vandaag zes Zuid-Afrikaanse wijnmakers over de vloer. En Andy mag meeproeven.

"Voor mij zijn het rocksterren", fluistert een geïmponeerde Yanick me toe. "Dat ik hier vandaag al die topwijnbouwers uit het verre Zuid-Afrika mag ontvangen in ons afgelegen restaurant in hartje Pajottenland, is een heel mooie erkenning. Het voelt alsof mijn carrière een versnelling hoger geschakeld is. Ik heb het afgelopen jaar zo veel nieuwe wijnen ontdekt. En mijn honger is nog groot."

Naast de grote wijnbedrijven telt Zuid-Afrika heel wat kleine, familiale projecten. Wijn met een smoel achter het etiket, en dat geldt zeker voor wat we vandaag mogen proeven. De wijnbouwers die hier aanwezig zijn, maken stuk voor stuk geweldige wijnen, die samen een mooi beeld vormen van wat Zuid-Afrika vandaag te bieden heeft. Deze drie wijnen genieten Andy's voorkeur:

Springfield estate, Life From Stone (sauvignon blanc), Robertson 2013

Springfield Estate ligt in de brede riviervallei Robertson. Overdag is het er warm, maar 's nachts kan het tot twintig graden koeler worden. De rotsen houden de temperatuur vast. Men oogst er 's nachts, als de rotsen afkoelen. Het is een kleine wijngaard waarvan de wijnen een mineraal karakter weerspiegelen. Een strakke droge stijl met puntige zuren. De wijn heeft aroma's van kruisbessen en kiwi in een vegetale en complexe expressie.

Lismore Viognier (viognier), Greyton 2012

Deze winery is een experiment in een regio zonder wijnhistoriek. Lismore is de enige estate in deze geïsoleerde regio. De wijngaard van deze viognier heeft een oppervlakte van amper 0,8 hectare, in een rotsachtige, gele bodem, goed voor een jaarlijkse productie van vierduizend flessen. Hij ruikt mineraal naar vuursteentonen en een zachte kruidigheid, droge abrikoos en verse boter. Ook in de mond is hij heel expressief. Hij is opgevoed in oude vaten van 225 liter, en heeft genoten van wat micro-oxygenatie. Het fruit is eerder secundair en licht gekonfijt. Een topwijn met hoge gastronomische waarde.

Columella, The Sadie Family (syrah, grenache, mourvèdre), Swartland 2009/2004

Eben Sadie gelooft niet in een wijngoed met alle wijngaarden er netjes omheen. Hij bewerkt gronden in het warme Swartland, maar ook antieke wijnstokken her en der versnipperd. Deze wijngaarden pacht hij van de eigenaars en herstelt hij in hun originele staat. Vervolgens hanteert Sadie de principes van de biodynamie. De jongste wijngaard van hun gamma is 45 jaar en gemiddeld hebben deze wijngaarden 85 jaar oude stokken. Columella 2009 is in mijn smaakpalet nog wat jong en onervaren, maar heeft een enorm potentieel. De 2004 is vandaag echter in topvorm. Er zijn zo van die wijnen waar je eerst tien minuten aan kunt ruiken vooraleer de eerste slok te nemen. Zoals ik aan een Havana ook eerst enige tijd kan lurken alvorens de vlam aan te steken ('fumar a crudo', heet dat chic). Verfijnde aroma's als cederhout, chocolade en gebrande koffiebonen complementeren aardse tonen als truffel. Klasse.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234