Vrijdag 30/10/2020

Politiek

Hoofdredacteur Le Vif/L'Express schrijft hard opiniestuk: "N-VA is de kanker van België"

Fiorilli vroeg vorig jaar nog het ontslag van Francken.Beeld BELGA

De hoofdredacteur van het Franstalige weekblad Le Vif/L'Express heeft in een opiniestuk zwaar uitgehaald naar de N-VA. In de titel noemt Thierry Fiorilli de Vlaams-nationalistische partij zelfs "de kanker van België". Vorig jaar vroeg hij ook al aan premier Charles Michel dat hij Theo Francken de laan zou uitsturen. 

Deze keer richt Fiorilli zijn pijlen op de zogenaamde verdeel-en-heerspolitiek die N-VA zou voeren. Hij ziet in de standpunten van de partij een sluipend gif dat langzaam maar zeker de maatschappij binnendringt. "De zomer van 2014 zal de geschiedenisboeken ingaan", klinkt het. "Dat is immers het moment waarop de kanker het land is beginnen aanvallen. Het gaat om een bijzonder gevaarlijke vorm van de ziekte: je wordt langzaam aangetast en blijft nog verschillende jaren in leven, maar je geestelijke vermogens worden sterk verzwakt. Dan takel je plots snel af en volgt de dood."

"Het is nu bijna vier jaar geleden dat Charles Michel besliste de N-VA op te nemen in de federale regering", aldus Fiorilli. "Zo kon hij het kostuum van premier aantrekken. Vanaf dat moment is de kanker beginnen groeien. Alle cellen in België moesten eraan geloven, niet meer enkel de Vlaamse dus. De manier van denken werd aangetast, het inzicht verbleekte. Enkele organen bleven weerstand bieden, maar de ziekte woekerde verder. En iedereen ondervindt er vandaag de gevolgen van."

"Geesten vervuild tot in de verste uithoeken"

"Dat is de knapste realisatie van Bart De Wever", meent hij. "Vanop zijn Antwerpse troon heeft hij de geesten vervuild tot in de verste uithoeken van Wallonië. De grote goeroe van de Vlaams-nationalistische partij kon vier jaar lang de gedachten van de Belgen blijven besmetten. In samenwerking met Jan Jambon en Theo Francken, de traditionele media en de sociale media. De vluchtelingencrisis in Europa en de islamitische aanslagen in ons land gaven ook nog een duwtje in de rug. Maar de uitzaaiingen zijn nu een feit."

Volgens Fiorilli benutten "de drie zwaargewichten van N-VA" elke mogelijke kans om de samenleving verder te ontmenselijken. "Zij beslissen wie de 'goeden' en de 'slechten' zijn onder de migranten, de mediakanalen, de rechters, de rectoren van de universiteit, de collaborateurs. Zij stigmatiseren de Belgen van Maghrebijnse origine en klagen humanitaire organisaties aan. Hun 'politieke successen' bestaan uit niets anders dan arrestaties, opsluitingen en uitwijzingen. Op die manier creëren ze een denkpatroon waarbij alle middelen toegelaten zijn om de vijand te bestrijden. Echt alle middelen dus."

Kerndoel

Het is al ver gekomen, aldus de hoofdredacteur. "De helft van de Belgen gaat akkoord als de staat geweld gebruikt. Ze applaudisseren er zelfs voor en smachten naar meer. Als er geen zichtbare vijand meer overschiet, zal hun kerndoel opnieuw op tafel komen te liggen: de scheiding tussen de botereters (de Vlamingen) en de olievreters (wij, de Walen)."

"De dood van België zal dan aangekondigd worden als 'het gevolg van een slepende ziekte'. We weten niet hoe lang de strijd nog zal duren. We hebben er wel al een naam voor: kanker. We weten wie er aan de basis ligt en wie een oogje dichtgeknepen heeft. De zomer van 2014 zal een mooie plaats krijgen in de geschiedenis van ons land, maar dan wel aan de onderkant van de tijdlijn."

Francken

Het is niet de eerste keer dat Fiorilli de strijd aangaat met de N-VA. Vorig jaar vroeg hij aan premier Charles Michel om Theo Francken te ontslaan. "Kinderen opsluiten zodat ze zeker teruggestuurd kunnen worden, mensen weer overleveren aan regimes die ze net ontvlucht zijn. Politieke pyromanen moeten gestopt worden. Bewijs dat de Belgische regeringsleider wel degelijk in de Wetstraat 16 verblijft en niet in het stadhuis in Antwerpen", klonk het toen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234