Donderdag 25/02/2021

Hoofdredacteur ‘Dag Allemaal’ riskeert correctionele vervolging

De zaak werd aangespannen door Iske Olliviers, de voormalige vriendin en zakenpartner met wie Kelly Pfaff een kledingwinkel uitbaatte. Zij pikt het niet dat ze op de cover werd omschreven als oplichtster en klaagt Beyers aan voor laster en eerroof.

‘Kelly Pfaff. Opgelicht door haar beste vriendin.’ Dat stond te lezen op de cover van Dag Allemaal op 18 november 2008, bijna een jaar geleden. Een week later diende Iske Olliviers, die samen met haar voormalige vriendin Kelly Pfaff de ondertussen failliete kledingwinkel Farfalle in Nijlen uitbaatte, klacht in tegen die omschrijving. “Mijn cliënte heeft een klacht neergelegd tegen de verantwoordelijke uitgever op basis van de kwalificatie laster en eerroof”, vertelt haar advocaat Jan Calewaert. “Zij voelt zich daardoor gekwetst en beschadigd omdat zij op die manier werd afgeschilderd in een blad met zo’n grote oplage. Zoals het op de cover staat, lijkt het alsof Kelly Pfaff het zo verteld heeft, maar dat klopt niet. Het is het blad die het op die manier geschreven heeft en tussen aanhalingstekens heeft geplaatst.”De klacht bleef een jaar liggen bij de raadkamer, maar afgelopen woensdag werd beslist dat Ilse Beyers, hoofdredacteur en verantwoordelijke uitgever van Dag Allemaal, zich zal moeten verdedigen voor de correctionele rechtbank. Volgens de grondwet moeten drukpersdelicten nochtans doorverwezen worden naar het hof van assisen. Omdat daarvoor al meer dan vijftig jaar geen assisenjury meer bijeengeroepen wordt, wordt de zaak gewoonlijk behandeld voor een civiele rechtbank, die een financiële schadevergoeding kan uitspreken. Deze keer is dat niet gebeurd.

Persvrijheid in gevaar

Dirk Voorhoof, professor mediarecht aan de UGent, beklemtoont dat hij de verklaring van de raadkamer nog niet gelezen heeft, maar wijst erop dat wie meent het slachtoffer te zijn voor laster en eerroof bij een afbeelding, een cartoon of een foto, zijn zaak behandeld kan zien door een correctionele rechtbank. “Een Gentse stadskrant die niet meer bestaat en Metro heette is in 1984 veroordeeld voor het afdrukken van een spotprent over de politieke familie De Clerck”, vertelt hij. “Zo’n beslissing is uiterst bekritiseerbaar, omdat een foto meestal moeilijk geïsoleerd kan worden van de tekst. En als het om de combinatie van tekst en foto gaat, dan moet het naar de hoogste rechtbank, in dit geval het hof van assisen.”Het staat echter nog niet vast dat Ilse Beyers, die gisteren niet bereikbaar was voor commentaar, ook effectief voor de correctionele rechtbank zal moeten verschijnen. Dag Allemaal en uitgever De Persgroep krijgen nu vijftien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing. “We moeten dan ook nog geen paniek zaaien”, vindt professor Voorhoof. “Eerst moet de beslissing nog in beroep bekeken worden. En stel dat de klacht effectief naar correctionele gaat, dan moet ook daar nog de rechter zich uitspreken. Eerst en vooral over de vraag of die rechtbank wel bevoegd is. De correctionele rechtbank kan nog altijd oordelen dat het wel om een drukpersmisdrijf gaat en zich dan onbevoegd verklaren. Ilse Beyers is dus nog lang niet veroordeeld.”Voorhoof noemt deze zaak dan ook veel minder verontrustend dan de verschillende rechtszaken die het voorbije jaar gevoerd zijn tegen Humo, TV Familie en Dag Allemaal, toen telkens op eenzijdig verzoekschrift werd beslist dat een blad uit de krantenwinkels gehaald moest worden of dat een artikel niet mocht verschijnen. “Omdat je dan onmiddellijk ingrijpt en de persvrijheid in gevaar komt.”Pol Deltour, nationaal-secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), is echter niet te spreken over de beslissing van de Antwerpse raadkamer. “Als dit de algemene praktijk wordt, dan zitten we serieus in de puree”, zegt hij. “Elke hoofdredacteur van elke krant of elk tijdschrift kan dan elke dag gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. De eerste de beste magistraat die een rekening te vereffenen heeft met een journalist of een hoofdredacteur kan die blijkbaar voor de rechtbank dagen. Daar moeten we tegenin gaan en we moeten ons blijven inzetten voor het bewaren van de persvrijheid, ook voor de ‘boekskses’.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234