Vrijdag 24/01/2020

Hoofdprijs Gents filmfestival voor 'Himalaya'

De prijs van de beste film ging zaterdagavond, aan het slot van het 26ste Internationaal Filmfestival van Gent, naar Himalaya, l'Enfance d'un Chef van de Franse cineast Eric Valli. Deze 'hooggebergtewestern' werd opgenomen in een afgelegen streek in Tibet en wordt vertolkt door plaatselijke bewoners. Aan de bekroning is een bedrag verbonden van een miljoen frank (of 24.790 euro). De Frans-Brits-Zwitserse film kreeg van de internationale jury ook een speciale vermelding voor de muziek van Bruno Coulais en won bovendien de publieksprijs.

Gent.

Belga

Het prijzengeld gaat voor de ene helft naar de regisseur en voor de andere naar de filmverdeler die de film in Vlaanderen en Brussel op 15 december uitbrengt. Himalaya, l'Enfance d'un Chef kreeg in augustus op het festival van Locarno in Zwitserland ook al de prijs van het publiek.

Voor Valli, een Himalaya-kenner die een tiental boeken over Nepal en Tibet op zijn naam heeft staan en twee documentaire films maakte, is het zijn eerste fictiewerk. "Maar ik heb wél ervaring opgedaan als assistent-regisseur voor Seven Years in Tibet van Jean-Jacques Annaud", vertelt hij.

De opnamen voor de bekroonde film namen negen maanden in beslag, in het hartje van het Himalaya-gebergte op 4.000 tot 5.000 meter hoogte. Er werd gewerkt met mensen van ter plaatse die niet de minste filmervaring hadden. Ze speelden gewoon zichzelf. Himalaya handelt over de grote yak-karavaan die jaarlijks met zout uit de bergen naar het dal trekt om het daar te ruilen tegen graan. Het oude dorpshoofd Tinlé, wiens zoon en leider van de karavaan net is gestorven, weigert de leiding van de gevaarlijke tocht over te dragen aan een derde, de zoon van een vijandige clan. Hij besluit met enkele getrouwen zelf op pad te gaan.

De prijs voor de beste regisseur (300.000 frank of 7.436 euro) ging in Gent naar Solveig Anspach voor haar Haut les Coeurs. De acteurs in de film kregen een speciale vermelding voor hun vertolking. De Frans-Belgische coproductie met als Belgische partners het productiehuis Entre Chien et Loup en de RTBF, gaat over een zwangere vrouw die ontdekt dat ze borstkanker heeft. Nadat een eerste dokter haar vertelt dat ze haar baby moet opofferen, zoekt ze hulp bij een andere arts en besluit ze zowel voor zichzelf als voor haar kind te vechten.

De Georges Delerue Prijs voor de beste muziek (200.000 frank of 4.957 euro) werd toegekend aan Rachel Portman die de soundtrack verzorgde van Ratcatcher, een film van de Britse Lynne Ramsay.

De zeskoppige internationale jury onder leiding van Christopher Lee gaf voorts de prijs voor de beste Belgische korte film ter waarde van een half miljoen frank (12.394 euro) aan Musique de Tables van Thierry De Mey. Het acht minuten durende filmpje laat drie paar handen zien die muziek maken, gezeten aan houten tafeltjes in een lege zaal. De film toont de interactie tussen de muziek (van De Mey zelf) en de bewegingen van de drie musici (Géry Cambier, Georges-Elie Octors en Dirk Descheemaeker).

De SACD-Auteursprijs voor het beste scenario viel te beurt aan Ketchup van Manu Coeman en Ivan Goldschmid. De beste Vlaamse korte film werd Gabriël, een engelenverhaal van Renaat Coppens, met in de hoofdrol de jonge Kaïn Walgraeven. De jury van internationale filmcritici ten slotte gaf haar FIPRESCI-prijs aan de speelfilm Tuvalu van de Duitse Veit Helmer voor "de harmonieuze blik op diverse culturen, de uitstekende fotografie en de burleske humor waarmee de film de huidige evolutie van Europa behandelt."

Bekroonde cineast is Himalaya-kenner die al een tiental boeken schreef over Nepal en Tibet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234