Zondag 29/11/2020

Politiek

Hoofddoekenbocht van sp.a doet wenkbrauwen fronsen

Gedeputeerde Inga Verhaert wil het hoofddoekenverbod in alle Antwerpse scholen afschaffen. Vreemd genoeg stelde ze eind april nog een verlenging van dat verbod voor op provincieniveau.Beeld BELGA

In alle scholen in Antwerpen moet het hoofddoekenverbod verdwijnen, vindt sp.a. Veel bijval oogst de partij niet met die oproep. Haar politieke opponenten zijn vooral verrast door 'het bochtenwerk' van de socialisten.

Gedeputeerde Inga Verhaert trekt het netelige hoofddoekendebat – zeker in Antwerpen, en zeker voor de socialisten in die stad – weer op gang. In alle scholen moet dat verbod volgens sp.a weg. In 2009 kwamen de onderwijsnetten in 't Stad nog tot een gezamenlijk beleid voor een verbod voor leerlingen én leerkrachten. "De wereld heeft sindsdien niet stil gestaan", zegt Verhaert. "We verliezen hier veel potentiële leerkrachten door, terwijl de onderwijswereld schreeuwt om talent."

Sp.a zag in 2013 op haar congres in Leuven af van het hoofddoekenverbod voor ambtenaren. In de jaren ervoor was het verbod splijtstof binnen de partij: Gent stemde tegen, Antwerpen was met burgemeester Patrick Janssens voor. 

Electorale motieven?

Nu trekt de partij in diezelfde stad actief ten strijde tegen het verbod. Volgens hun politieke tegenstanders is die ommezwaai ingegeven door de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Enkele bestuursleden van vreemde origine bij sp.a zouden ermee gedreigd hebben hun kandidatuur in te trekken wanneer de partij het verbod zou handhaven. Zowel Verhaert als het partijhoofdkwartier ontkent. "Dit heeft niks met de verkiezingen te maken", benadrukt gedeputeerde Verhaert. "Wie wat anders beweert, is te kwader trouw."

Of sp.a medestanders zal vinden, is maar de vraag. De socialisten zitten met N-VA en CD&V in een coalitie op provincieniveau, en daar zijn ze erg verrast door dit plotse voorstel van Verhaert. In april bevestigde de coalitie daar immers nog het verbod. "Het was nota bene Verhaert zelf die eind april een verlenging van het verbod voorstelde", zegt gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V). "Waarom maakt ze nu een bocht?" 

Verhaert geeft toe dat ze eind april nog het verbod bevestigde in de provincie. "Daardoor kunnen we in de luwte het gesprek over de afschaffing verder voeren", zegt ze. 

Geen verborgen reglement

Ook op stadsniveau is een vernietiging van het verbod niet voor morgen. Onlangs werd het nog bekrachtigd op de raad van bestuur van het stedelijk onderwijs. Claude Marinower, de liberale schepen van Onderwijs: "Soms kom ik inderdaad meisjes tegen in de lerarenopleiding die in hun allerlaatste jaar ontdekken dat een hoofddoek voor de klas niet toegelaten is. Maar het verbod is toch geen verborgen reglement? Die leerkrachten in spe zouden toch moeten weten waar ze aan toe zijn?"

Gemeenschapsonderwijs beraadt zich

Het GO!, het Gemeenschapsonderwijs, werd onlangs door de Tongerse rechtbank en de Raad van State teruggefloten omdat meisjes er geen hoofddoek mogen dragen. "In afwachting van de definitieve uitspraak van het hof van beroep beraden we ons intern over het verbod op levensbeschouwelijke tekens", zegt woordvoerder Nathalie Jennes. Tot nader order blijft het verbod op levensbeschouwelijke kentekens in hun scholen gehandhaafd. 

Binnen het katholiek onderwijs zijn de scholen al vrij om zelf een keuze te maken. Wanneer de schooldirecties van katholieke scholen merken dat meisjes gedwongen worden een hoofddoek te dragen, stelt ze wel soms een verbod in. Of ze beschouwen de hoofddoek als een hoofddeksel, zoals mutsen en petten, en laat ze daarom niet toe. 

Collateral damage

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) gooit nog een ander argument in de discussie. Hij werpt op dat een verbod voor leerkrachten meer verdedigbaar is dan voor leerlingen. "Leerkrachten moeten neutraliteit uitstralen. Leerlingen niet." 

Dat alle Antwerpse scholen destijds tegelijk het verbod invoerden, had volgens hem een welomlijnde reden. "De kans bestond dat, wanneer één school het verbod niet zou toepassen, daar alle moslimdames met hoofddoek naartoe zouden gaan." 

Voor Loobuyck hoeft een verbod niet, onder meer omdat het álle levensbeschouwelijke tekens viseert. "Het veroorzaakt dus wel wat collateral damage", zegt hij. "Want het geldt ook voor sikhs of joden met een keppeltje."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234