Woensdag 20/01/2021

Hoofddoek in Antwerpse scholen

De Antwerpse schepen voor Onderwijs, Voorhamme, laat de hoofddoek, gedragen door vrome islamitische meisjes en vrouwen, in het stadsonderwijs verbieden gezien dit in de meeste gevallen een vorm van onderdrukking is. Alsof dit verbod dan ook geen onderdrukking is van in dit geval de religieuze gevoelens van bepaalde medemensen. Over het dragen van kruisjes, keppels, pruiken en tulbands heeft men in het verleden nooit problemen gemaakt. Scholen horen de verdraagzaamheid te prediken. Voorhamme gaat daar regelrecht tegenin.

Willy Van Damme, Dendermonde-Grembergen

Marathon

Beste Wilfried, ik heb met tranen in de ogen gekeken naar de filmpjes van jouw marathon. Ik heb er zelf al enkele achter de rug en ik kon zo meeleven met de gevoelens die je overmanden toen je de eindmeet bereikte.

Van harte proficiat. Je bent een crack!

Marcel Sleurs, via onze website

De vele jasjes van de VLD

Sinds Omer Van Audenhove met zijn PVV om electorale redenen een charmeoffensief richting katholieken begon (getuige de reuzenaffiches met de kerkdeuren wijd open) heeft het de blauwe familie niet aan spraakmakende initiatieven ontbroken. Het werd dan VLD, met als latere uitwas de aantrekking van een pak ex-Vlaams-nationalisten van de Volksunie en enkele BV's. De voormalige aanhangers van de Volksunie werden onverwacht een bepalende factor met Fons Borginon als fractieleider en schuddebol Bart Somers als voorzitter.

Ondertussen werd het progressieve en vrijzinnige gedachtegoed op een laag pitje gezet, wat niet altijd enthousiast werd onthaald door de groep die in de VLD-kringen 'de Gentenaars' werd genoemd.

We weten hoe het verder ging: onderlinge ruzies, de cavaliers seuls van de bijna Vlaams-Blokkers: Hugo Coveliers, de strapatsen van brulkikker Jean-Marie De Decker en hun uiteindelijke defenestratie. Bart Somers kreeg de droeve eer die augiasstal uit te mesten.

Op 8 oktober, kreeg voorzitter Somers, ondanks het succes in zijn eigen stad Mechelen, van de kiezer het veelbetekenende signaal dat het VLD-verhaal niet meer aansloeg. Binnenskamers - alweer - kreeg hij het hard te verduren en werd de rekening gepresenteerd onder de vorm van de aanstelling van mediaspecialist Noël Slangen als coach om in het vervolg de krijtlijnen uit te tekenen en Bartje bij te staan.Verhofstadt juichte de trendwissel toe met de woorden dat de VLD een meer sociaal-progressieve koers moet varen. Na zijn vroegere Burgermanifest kan dit tellen... Wij kijken alvast uit naar de opvolging van de nieuwe lijn.

Het was echter te veel ineens gevraagd, want Patrick Dewael himself bracht al een nuancering aan: Het mag niet worden 'meer paars' (zie de Gentse succesformule van 8 oktober), met te veel nadruk op sociaal en progressief, maar wel 'meer VLD'.

Zijn we opnieuw vertrokken voor een robbertje paleisrevolutie over de te volgen lijn? Wie gooit als eerste een steen in de blauwe kikkerpoel? Wie wordt de volgende die zijn geldingsdrang in de aanloop naar de verkiezingen van 2007 niet kan bedwingen? De toekomst zal het uitwijzen en de Vlaamse politieke wereld vraagt zich af welke verrassingen ons nog uit de Melsenstraat zullen bereiken?

Roland Vandeweghe, Evergem

Holocaustmuseum

Ethicus en historicus Gie van den Berghe pleit in De Morgen van 9/11 tegen de nieuwe plannen voor het Vlaamse holocaustmuseum, althans zo luidt de aanhef van zijn artikel. In een pleidooi voor of tegen iets brengt men objectieve en liefst doordachte argumenten aan. Zijn artikel is echter een uitermate subjectief en suggestief stuk, waarin hij zonder schroom onder de gordel trapt naar de organisatie van Het Joods Museum van Deportatie en Verzet. Hij valt zelfs over de naam van het museum.

Bovendien vergeet hij de lezer op een gestructureerde en zakelijke manier uit te leggen waaruit die nieuwe plannen dan wel bestaan en wat het verschil is met de oude. Duidelijk is wel dat hij ooit betrokken is geweest bij de oude plannen en in het toenmalige comité heeft gezeten. Hij insinueert dat hij vanuit een "breed historisch perspectief handelde". Vanwege die bredere historiek vraagt hij om minder de klemtoon te leggen op Auschwitz en meer op Darfur, alsook meer maatschappelijke betrokkenheid te tonen. In zijn visie betekent dat minder aandacht besteden aan antisemitisme en meer aan antimoslimisme. Dit vilein artikel geeft alleen zijn dwaze pretentie weer "de buitenwereld te informeren" over dit "foute museum".

Van den Berghe heeft blijkbaar niet begrepen dat de huidige krantenlezer niet zit te wachten op polemische uitspraken die het herdenken van de Holocaust en het overdenken van huidige discriminatie op dezelfde lijn plaatsen. Hij heeft ook niet begrepen dat aan Joden niet hoeft worden uitgelegd hoe ze hun herinnering aan de Holocaust moeten omkaderen. Zijn pleidooi is ongeloofwaardig en misplaatst.

Karin Janssen van Doorn, ethicus en arts

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234