Maandag 01/03/2021

Hoofddoek drijft wig tussen Rood! en Groen

Erik De Bruyn, oprichter van Rood!, staat dan toch niet op de Antwerpse lijst van Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Hét struikelblok bleek het hoofddoekenverbod. Groen is al lang fervent tegenstander, Rood! niet.

Waterdichte afspraken waren er nog niet, maar beide partijen waren al overeengekomen dat De Bruyn een plaats zou krijgen in de top tien van de groene lijst in de Scheldestad en dat er een 'blokje' van vijf Rood!-leden lager op de lijst zou komen. Er waren meerdere gesprekken tussen De Bruyn, Antwerps lijsttrekker Meyrem Almaci (Groen) en Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) over het gezamenlijke programma en de strategie voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Op een bijeenkomst van het voltallige partijbestuur van de Antwerpse groenen en De Bruyn kwam het hoofddoekenverbod echter expliciet ter sprake en liep het fout. Beide partijen bevestigen dat de mogelijke samenwerking stuk liep op de hoofddoekenkwestie, maar De Bruyn vermoedt dat er nog een andere reden meespeelt. "Groen wil na de verkiezingen zeer graag toetreden tot de coalitie", beweert hij. "Ze hebben al openlijk gesolliciteerd naar een plek in de coalitie. Onder druk van Patrick Janssens hebben ze uiteindelijk beslist om Rood! niet aan boord te nemen. Het is sneu dat er na drie maanden praten toch niks in huis komt van een samenwerking."

Almaci ontkent formeel dat er druk heeft meegespeeld van sp.a. "Wij hebben met De Bruyn zeer inhoudelijke gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking. Daarbij kwam ook het standpunt over diversiteit aan bod. Rood! staat voor de piste van het Frans laïcisme, Groen voor een actief pluralisme. Rood! kon dus niet meestappen in ons verzet tegen het hoofddoekenverbod. Wij stonden open voor hun komst, maar dit is een zeer belangrijk punt voor ons." De Bruyn liet uiteindelijk per sms weten dat hij het niet zag zitten om op de lijst te staan van Groen. Daarna hadden de twee partijen geen contact meer met elkaar.

De ex-sp.a'er kijkt nu of hij met een eigen lijst zal opkomen of dat hij in zee zal gaan met PVDA+. "Ik betreur het heel erg dat mijn standpunt over het hoofddoekenverbod op het laatste moment onverteerbaar bleek", zegt hij. "Nochtans was mijn standpunt hierover al sinds 2009 gekend. Ik kan nu eenmaal niet van de ene dag op de andere iets helemaal anders verdedigen. Er zijn toch andere dossiers die veel belangrijker zijn voor Antwerpen? Janssens zou wat te duchten gehad hebben van een echte, linkse alliantie, daar ben ik van overtuigd. Ik ben kwaad op Groen dat we nu niet samen op de barricaden kunnen staan." De Bruyn verwierf nationale bekendheid toen hij hij zich opwierp als tegenkandidaat voor Caroline Gennez bij de voorzittersverkiezingen van sp.a. Vorig jaar verliet hij die partij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234