Vrijdag 30/09/2022

Hoofdbrekens in Boston

Democraten staan voor dilemma's op spannende Super Tuesday

De senatoren Hillary Clinton en Barack Obama zijn nek aan nek Super Tuesday ingegaan. In het linkse Boston waren Democratische kiezers het erover eens dat beide kandidaten het Witte Huis waardig zijn. Heel wat mensen stonden dan ook voor een dilemma.

door Tom Vandyck

BOSTON l Het is een kille, druilerige ochtend in Boston. Mensen haasten zich naar het stembureau in de statige bibliotheek op Copley Square in het hartje van de stad. De meesten gaan gauw stemmen voor ze naar hun werk trekken.

Voor de ingang van het stemlokaal staat Ayanna Pressley met een Obamabord. Zij is politiek directeur in Massachusetts voor senator John Kerry, de verliezende Democratische kandidaat in de presidentsverkiezingen van 2004. Kerry steunt Obama, maar dat is niet de reden waarom Pressley campagne voert voor de senator uit Chicago.

"Soms biedt er zich een historisch moment aan dat je moet grijpen en dit is zo'n moment", zegt ze. Pressley is zwart, groeide zelf op in Chicago en vond dat ze Obama moést steunen. "Vandaag staan we in een positie om een verschil te maken. Ik ben vrouw én zwart. Dan is de vraag: welk deel van je identiteit doet er het meeste toe? Voor mij wegen ze allebei even zwaar, maar ik ben eerst en vooral een Democrate. Ik wil een Democraat in het Witte Huis zien en ik denk dat Barack Obama onze beste keuze is."

Pressley had haar keuze al gemaakt voor John Kerry zijn steun voor Obama uitsprak. "Ik heb hem niet moeten aanmoedigen", zegt ze. "Senator Kerry kent het klappen van de zweep. Hij is slim genoeg om zijn eigen beslissingen te nemen. Een tijd geleden is hij in Afrika geweest. Daar zag hij laaiende krantenkoppen over Obama. Dat heeft volgens mij de doorslag gegeven voor hem. Obama zou het beeld dat in het buitenland bestaat over de VS compleet doen omslaan."

Zoals het een politieke professional past, is Pressley ervan overtuigd dat Obama zal winnen. Maar even professioneel houdt ze een slag om de arm. "Sorry dat ik met een Clintonisme moet uitpakken, maar het hangt er maar van af wat je onder een overwinning verstaat. Het gaat niet om hoeveel staten je wint, maar om hoeveel afgevaardigden je binnenhaalt. Hillary lag maanden aan de leiding in de peilingen. Obama heeft de afgelopen dagen veel van die achterstand ingelopen. Zelfs als hij niet wint, maar dicht in haar buurt komt, zal men dat als een psychologische overwinning interpreteren."

Ondertussen stromen de kiezers toe. William Galvin, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Massachusetts, maakte bekend dat er 1,3 miljoen kiezers verwacht werden, dubbel zoveel als voor de primary's in 2004. Massachusetts was een van de staten die hun voorverkiezingen vervroegden om aan invloed te winnen.

Die theorie blijkt te kloppen. Van de 25 staten die op Super Tuesday voorverkiezingen houden, heeft Massachusetts het op vier na hoogste aantal afgevaardigden bij de Democraten en het op zeven na hoogste bij de Republikeinen. Maandag, de laatste dag voor Super Tuesday, voerden Hillary Clinton, Barack Obama en de Republikeinse koploper John McCain hier campagne. Voor het eerst sinds mensenheugenis telt de staat weer mee.

Dat beseffen ook Kathryn (33) en Tim Murphy (38). Kathryn heeft voor Clinton gestemd, Tim voor Obama. Daar zijn binnen hun huishouden heel wat discussies aan voorafgegaan. "Ik heb getwijfeld tot ik het stemhokje stond", zegt Kathryn. "Ik voelde wel wat voor Obama, maar uiteindelijk kon ik mezelf er niet toe brengen om niet voor Hillary te stemmen. Ze is een vrouw en ze is de meest getalenteerde en ervaren kandidate."

Tim schudt het hoofd. "Ik denk niet dat Hillary de presidentsverkiezing kan winnen. Ze is te polariserend, ze heeft te veel skeletten in de kast zitten. Bovendien zou Obama als president een ongelooflijke statement zijn voor de rest van de wereld. Zijn grootouders zijn moslims. Stel je voor wat een weerklank dat zou hebben bij al de islamitische jongemannen in de wereld die ons nu zo haten."

Zou Obama als zwarte niet zelf problemen hebben om verkozen te raken? "Nee, dat stadium zijn we voorbij", zegt Tim. "We zijn hier weliswaar in Boston, waar we wat geïsoleerd zijn van het zuiden van het land en de Bible Belt, waar er nog wel veel racisten zijn, maar dat doet er niet toe: het is tijd voor een African American."

"Dat is net hoe ik me voel over een vrouw", zegt Kathryn. "Maar ik zou met veel plezier voor Obama stemmen. Zolang het maar een Democraat is. Na acht jaar Bush is het echt wel genoeg geweest."

Cambridge, aan de overkant van de Charles River. Dit is de naar eigen zeggen meest linkse gemeente van de VS. In het gemeentehuis hier werden in 2004 de eerste homohuwelijken in de VS gesloten. Vandaag is er een stembureau gevestigd.

Amanda Lee (33) heeft voor Hillary Clinton gestemd. "Voor mij is zij het perfecte rolmodel", zegt ze. "Obama ligt me ook wel. Hij is heel charismatisch, maar ik weet nog steeds niet waar hij eigenlijk voor staat. De vraag is: he can talk the talk, but can he walk the walk?"

Lee is afkomstig uit Hongkong. Ze is computerwetenschapster op het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT), immigreerde vijftien jaar geleden hierheen om te studeren en ging nooit meer terug. "Ook mijn 82-jarige oma in San Francisco stemt voor Hillary", zegt ze. "Zij is hier zestien jaar geleden komen wonen en pas drie jaar geleden werd ze Amerikaans staatsburger. Dit is de eerste keer dat ze gaat stemmen. Je mag niet vergeten: in China zijn vrouwen nog steeds ondergeschikt. Als Hillary president wordt, zullen er miljoenen Chinese meisjes naar haar opkijken."

Als er gisteren één trend te bespeuren viel in het linkse bolwerk Boston, dan was het wel dat de Republikeinse opkomst aanmerkelijk lager was dan de Democratische. Brian McCullough (43) stemde voor John McCain. "Hij is de sterkste kandidaat qua nationale veiligheid."

McCullough is een onafhankelijke kiezer, wat in Massachusetts betekent dat hij ook in de Democratische primary had kunnen stemmen. "Ik heb even overwogen om voor Obama te stemmen, maar kunnen we op hem vertrouwen om het land verdedigen? Dat betwijfel ik. McCain heeft militaire ervaring en hij is een man met principes. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven."

Over Mitt Romney, de ex-gouverneur van Massachusetts die volgens de peilingen Super Tuesday inging met een forse voorsprong aan Republikeinse zijde, dacht McCullough niet eens. "No way. Ik hield al niet van hem toen hij gouverneur was en ik hou nog steeds niet van hem."

Kathryn Murphy (33):

Zolang het maar een Democraat wordt. Na acht jaar Bush is het echt wel genoeg geweest

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234