Maandag 05/06/2023

Video

Hoofdbeklaagde in monsterproces-Aquino krijgt 10 jaar cel voor 5 cocaïnetransporten

Advocaat Sven Mary en de beklaagden tijdens een korte onderbreking van het proces. Beeld BELGA
Advocaat Sven Mary en de beklaagden tijdens een korte onderbreking van het proces.Beeld BELGA

Op het proces-Aquino in Hasselt is hoofdverdachte Raf Aquino vandaag veroordeeld tot 10 jaar cel voor 5 cocaïnetransporten. Ook Nico Beckx is veroordeeld voor 7 transporten en krijgt hiervoor 7 jaar. De Aquino-broers stonden samen met een 30-tal andere beklaagden terecht voor de vermeende smokkel van 2,4 ton cocaïne vanuit Latijns-Amerika naar Europa. In totaal is ongeveer 8 miljoen euro verbeurdverklaard.

Eva Ramaekers

De rechter vraagt de onmiddellijke aanhouding van Raf Aquino, Nico Beckx, Micheal Persaud en Mario Aquino. "Ze hebben veel kennissen en relaties over de hele wereld, dus het vluchtgevaar is groot", klonk het eerder bij het federaal parket.

Na bijna twee jaar heeft de rechter vanmiddag de vonnissen uitgesproken in een van de grootste drugsprocessen in ons land. Tegen Aquino en Beckx was 15 en 14 jaar cel geëist. Beiden krijgen dus een beduidend mildere straf. In totaal stonden 31 verdachten en 6 firma's terecht voor het smokkelen van bijna 3 ton cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa, witwas en verboden wapenbezit.

Het proces ging in september 2014 van start, maar werd meerdere keren stilgelegd door procedurekwesties. Die werden vandaag allemaal van tafel geveegd door de rechter. Zo zal de vaak aangehaalde burgerinfiltrant Bart Stevens niet worden gehoord als getuige. Alle afgeluisterde gesprekken mogen ook in het dossier blijven, zelfs die aan het ziekenhuisbed van Mario Aquino. Dat was noodzakelijk en meer dan nuttig, en er werden geen medische geheime gegevens vrijgegeven, oordeelde de rechtbank.

Raf Aquino krijgt een gevangenisstraf van 10 jaar voor 5 cocaïnetransporten. Er is 8 miljoen euro verbeurdverklaard. Zijn advocaat Jef Vermassen hield tijdens het proces bij hoog en bij laag vol dat hij zeker niet de grote leider was, maar dat schoof de rechtbank van tafel. Na afloop reageerde Vermassen tevreden, omdat de straf lager ligt dan was gevorderd.

Nico Beckx krijgt 7 jaar voor 5 transporten en leiderschap van de criminele organisatie. Er werd 3,57 miljoen euro verbeurdverklaard, plus onder meer de zonnebank van zijn vrouw.

De derde Aquino-broer, Mario, heeft 6 jaar cel aan zijn broek. Hij is schuldig bevonden aan 2 transporten. Er wordt 3,75 miljoen euro verbeurdverklaard.

Vijftien beklaagden daagden vandaag op in de rechtszaal. Grote afwezigen zijn Mario Aquino, weduwe Silvia Liskova en havenkoppel Marinus Simons en Sabine Nestor. Liskova kon sinds de moord op haar man, Silvio Aquino, het proces niet meer bijwonen. De vermoorde Aquino-broer krijgt verval van strafvordering door overlijden. Zijn weduwe is deels vrijgesproken en krijgt 1 jaar cel met uitstel. Er wordt 25.000 euro verbeurdverklaard.

Sven Mary, advocaat van wijlen Silvio Aquino en diens echtgenote, sluit niet uit dat het openbaar ministerie hoger beroep zal aantekenen, "want zij hadden toch hogere straffen geëist", zei hij na afloop van het proces.

Raf Beckx (r) en Lucio Aquino (m) bij aankomst aan het gerechtsgebouw. Beeld BELGA
Raf Beckx (r) en Lucio Aquino (m) bij aankomst aan het gerechtsgebouw.Beeld BELGA
Meester Jef Vermassen Beeld BELGA
Meester Jef VermassenBeeld BELGA
Raf Becks Beeld BELGA
Raf BecksBeeld BELGA

OVERIGE BEKLAAGDEN

Boekhouder Vezio Di Passio is deels vrijgesproken en krijgt 2 jaar cel. Twee firma's van de man krijgen elk een boete van 54.000 euro.

Rafael Beckx krijgt 1 jaar cel met uitstel voor zijn deelname aan een transporten de criminele organisatie.

Marinus Simons en Sabine Nestor, het zogenoemde havenkoppel, krijgen beiden 4 jaar cel voor twee transporten, deelname aan de criminele organisatie en verboden wapenbezit. Er wordt 200.000 euro verbeurdverklaard. Tony Puttemans is deels vrijgesproken en krijgt 40 maanden cel. Er wordt 50.000 euro verbeurdverklaard.

Vader Ernest Medo en zoon Pascal Medo krijgen respectievelijk 40 maanden cel en 18 maanden cel voor twee transporten (een transport voor zoon Pascal) en deelname aan een criminele organisatie. Zij zien 65.000 euro verbeurdverklaard.

Vrachtwagenchauffeur Ivan Grobben is schuldig aan 2 transporten en deelname aan criminele organisatie. Hij krijgt 40 maanden cel. Er wordt 60.000 euro verbeurdverklaard. Sinan Unlu is deels vrijgesproken en krijgt eveneens 40 maanden cel.

Ook de echtgenote van Nico Beckx, Manuela Herrero-Diaz, is deels vrijgesproken. Ze krijgt 1 jaar gevangenisstraf met uitstel. Er wordt 25.000 euro verbeurdverklaard. Cindy Byzewski, de vrouw van Mario Aquino, krijgt dezelfde straf. De vrouw van Raf Aquino, Rabia Iba, wordt vrijgesproken.

Bij de strafmaat voor alle vrouwen werd rekening gehouden met de familiale gezinssituatie, aldus de rechter.

Boekhouder Vezio Di Passio Beeld BELGA
Boekhouder Vezio Di PassioBeeld BELGA

GSM'S, AUTO'S EN WAPENS

Garagehouder Jochen Coox krijgt een celstraf van 18 maanden met uitstel. Zijn neef en andere garagehouder Gregor Coox komt weg zonder straf. Hun firma's werden vrijgesproken.

Piero Prochilo, die de taplijsten lekte, krijgt 18 maanden cel en een verbeurdverklaring van 25.000 euro. Zijn vriendin Nicoletta Andreose, de tolk die hem aan de lijsten hielp, krijgt 18 maanden cel met uitstel.

Anielkoemar Baldew is bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel voor een cocaïnetransport. Raffaele-Franco Guido krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden cel met uitstel voor het bezit van een matrak en stroomstootwapen. Lisette Vliegen is vrijgesproken voor het bezit van een plooimes. Ze krijgt wel 6 maanden cel met uitstel voor het bezit van munitie.

Lucia Aquino wordt niet gestraft voor het bezit van een stroomstootwapen, net als Steven Herroro-Diaz bij wie een alarmpistool gevonden werd.

Miguel Martis en Lucio Aquino krijgen de vrijspraak.

De rechter liet voorts nog onder andere gsm's, auto's, videobewaking, wapens en resten cocaïne verbeurdverklaren.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Lucio Aquino bij aankomst aan de rechtbank in Hasselt. Beeld BELGA
Lucio Aquino bij aankomst aan de rechtbank in Hasselt.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234