Zaterdag 24/07/2021

InterviewMarc Noppen

Hoofd UZ Brussel: ‘Generaties gescheiden houden lukt duidelijk niet’

Directuer van het UZ Jette Marc Noppen. Beeld ID / Thomas Sweertvaegher
Directuer van het UZ Jette Marc Noppen.Beeld ID / Thomas Sweertvaegher

In Brussel gaan de coronacijfers de verkeerde kant op. De helft van het aantal Belgische ziekenhuisopnames gebeurde maandag in de hoofdstad. CEO Marc Noppen van het UZ Brussel licht de situatie toe.

Zo erg als in maart is het nog niet, maar de tendensen in Brussel zijn duidelijk: meer besmettingen, meer opnames in het ziekenhuis. Met 7,9 procent positieve tests overstijgt het gewest ruim de drempel van 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert. In het UZ Brussel zien ze het van op de eerste rij gebeuren, zegt directeur Marc Noppen.

“Het aantal positieve testen in ons ziekenhuis is gestegen van 1 tot 5 à 6 procent. Ook in augustus was er in Brussel een piek, maar nu ligt het aantal ziekenhuisopnames veel hoger. Toen hadden we dagelijks 5 patiënten, nu 19. In heel de maand augustus hadden we ‘slechts’ 3 mensen op intensieve zorg, nu zo’n 3 per dag. De leeftijd van de patiënten ligt ook hoger. In de zomer verspreidde het virus vooral bij mensen tussen 20 en 50, nu worden ook steeds meer 60-plussers besmet. Je merkt dat het niet lukt om bevolkingsgroepen in bubbels gescheiden te houden.”

In hoeverre kun je de situatie van nu vergelijken met maart?

Marc Noppen: “De pathologiegraad is voorlopig niet te vergelijken met maart. Toen hadden we dagelijks tientallen patiënten met ernstige lichamelijke complicaties en orgaanschade. Vandaag kunnen we veel beter voorspellen bij welke mensen er gevaar is voor orgaanschade. We weten al meer over de invloed van factoren als de stollingsgraad van het bloed, de verhoudingen van witte bloedcellen en de gasuitwisseling in het bloed. Ook gebruiken we artificiële intelligentie bij onze CT-scans, waardoor we de longschade beter kunnen inschatten.”

Kan uw personeel de komende weken een nog grotere toestroom aan?

“We zitten nu in een pre-alarmfase. We hebben een opschalingsplan klaarliggen voor het geval de cijfers blijven stijgen. Maar dat vergt ook nieuwe personeelswijzigingen en onze medewerkers hebben amper rust gehad. Eerst hadden we de coronapiek, dan kwam er een piek in verzorging van andere aandoeningen van mensen die voordien niet naar het ziekenhuis durfden. Nu stijgen de coronacijfers meer. Als je ziet wat er in ziekenhuizen in Madrid en Marseille gebeurt, baart dat toch zorgen.”

Hoewel het percentage positieve tests in Brussel bijna dubbel zo hoog is als het Belgische gemiddelde, besliste de Brusselse crisiscel maandag om de huidige maatregelen te behouden. Terecht?

“Op zich kan ik de beslissing begrijpen, op voorwaarde dat er veel meer op opvolging ingezet wordt. Nu zie je in bepaalde Brusselse buurten dat de mondmaskerplicht allesbehalve gevolgd wordt. Als we de huidige maatregelen toepasten, zouden we er al een stuk beter voorstaan.”

Hoe is de communicatie tussen het UZ en de regering?

“Die zou heel wat beter kunnen. De dagelijkse briefing van de ziekenhuisbezetting verloopt vlot. Maar verder wordt het UZ alleen op de hoogte gehouden via de pers of via omzendbrieven. Onlangs kregen we zeven omzendbrieven op een vrijdag, niet het ideale moment natuurlijk. Wij werden ook nooit betrokken bij de testscreeningprogramma’s, waarbij mensen zonder voorschrift getest worden als ze terugkeren van op reis. Wij hebben nochtans zo’n installatie en kunnen daar prima bij helpen. Samen met de huisartsenkring hebben we daarover een brief geschreven, maar dat gaat allemaal zo langzaam.”

Wat verwacht u van de Veiligheidsraad?

“Ik verwacht geen al te ophefmakende nieuwe maatregelen. In plaats van steeds nieuwe varianten te bedenken, moet de regering mensen nog veel meer sensibiliseren om hun gezond verstand te gebruiken. De regels zijn simpel: beperk je sociale contacten. Als je afspreekt, doe dat dan buiten of in goed geventileerde ruimtes. En het moet een reflex zijn om je handen te wassen en je mondmasker op te zetten. Als je dat vaak genoeg en duidelijk herhaalt, zit dat bij iedereen in het hoofd. Het ontbreekt ons aan een heldere boodschap van de kapitein aan het roer, zoals we dat wel zien bij Jacinda Ardern in Nieuw-Zeeland, Justin Trudeau in Canada of Mark Rutte in Nederland. Daar kunnen mensen zich aan vasthouden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234