Vrijdag 24/09/2021

Schietpartij Florida

Hoofd Amerikaanse wapenlobby NRA haalt uit: "Ze haten individuele vrijheid"

Wayne LaPierre op CPAC:
Wayne LaPierre op CPAC: "Om een ​​slechterik met een pistool te stoppen, is een goede gozer met een pistool nodig."Beeld EPA

NRA-boegbeeld Wayne LaPierre haalde op CPAC, een jaarlijkse bijeenkomst van conservatieve activisten, uit naar iedereen die pleit voor een strengere wapenwetgeving. "Ze willen gewoon meer controle krijgen over burgers."

In de nasleep van de dodelijke schietpartij op een school in Florida kwam een indrukwekkende campagne op gang. Voornamelijk scholieren - voortgestuwd door overlevenden van de schietpartij - trokken naar Washington om te pleiten voor een strengere wapenwetgeving. LaPierre hield zich aanvankelijk stil - meestal zwijgt de National Rifle Association (NRA) na een schietpartij - maar op CPAC spaarde hij zijn kritiek niet.

De vicevoorzitter van de wapenlobby verzet zich tegen nieuwe regelgeving. "De activisten fantaseren over nog meer wetten, terwijl de bestaande wetten tekortschieten." LaPierre is tegen 'meer van hetzelfde', volgens hem is het de activisten niet zozeer om de wapenwetgeving te doen. "Ze willen meer wetten om meer controle te krijgen over burgers. Daar maakt de NRA zich zorgen over."

Volgens LaPierre wil "de elite" niets minder dan "alle individuele vrijheden uitroeien." Op het podium in Washington haalde hij uit naar de activisten en media die kritiek hebben geuit op de huidige wapenwetgeving. "Ze haten de NRA, ze haten het tweede amendement (het recht op het bezitten en dragen van wapens, red.) en ze haten individuele vrijheid."

Lees meer: Waarom Australië wel kon wat de VS niet lijken te kunnen: schietpartijen stoppen (+)

De Amerikaanse president Donald Trump pleitte voor het licht verstrengen van de wapenwetgeving en voor het bewapenen van leerkrachten. "Als een 'sicko' weet dat een leraar wapens heeft, zal hij die school niet aanvallen. Probleem opgelost", schreef hij op Twitter. LaPierre is het eens met de president: "Het kwaad loopt onder ons en de scholen zijn open doelwitten. Om onze kinderen te beschermen, moeten we alle middelen inzetten die we hebben."

De president tweette na het betoog van LaPierre zijn steun voor de wapenlobby. "De NRA houdt van ons land en ze doet wat juist is."

LaPierre stelde dat de NRA in het verleden heeft geholpen met de opzet van het achtergrondchecksysteem. Dat zou wapens uit handen van gevaarlijke individuen moeten houden. Een verdere uitbreiding van het systeem is volgens LaPierre gevaarlijk. "We moeten opletten dat het niet op hol slaat. Wat als de overheid al uw medische dossiers heeft? Ik hoorde een expert op tv vertellen dat iedereen die een vuurwapen wilt kopen eerst geïnterviewd moet worden. Wie gaat interviewen? Welke vragen gaan ze stellen?"

Op het einde van zijn toespraak viel de vice-voorzitter de 'socialisten' aan. "Zij zijn tegen onze fundamentele vrijheden. Zij dromen van een socialistische staat waar onze schoolkinderen gemanipuleerd worden." Volgens LaPierre willen 'socialisten' kinderen laten klikken over hun ouders. "Hebben mama en papa een pistool?"

Hij beëindigde zijn toespraak door de beruchte mantra te herhalen die hij had uitgesproken na de schietpartij van Sandy Hook in 2012: "Om een ​​slechterik met een pistool te stoppen, is een goede gozer met een pistool nodig."

"Huilende blanke moeders"

Niet alleen LaPierre liet op CPAC van zich horen. "De gevestigde Amerikaanse media zijn dol op moordpartijen en op de aandacht en klandizie die ze werven met huilende blanke moeders." Dat vindt woordvoerder Dana Loesch van de NRA. Loesch zei dat ze "het over blanke moeders had, want bij de duizenden moeders met een donkere huidskleur die elk weekend rouwen, vertonen die media zich niet."

null Beeld AFP
Beeld AFP

Loesch stelt dat de verontwaardiging over schietpartijen selectief is. Ze reageerde op de ontsteltenis in het land na het bloedbad in Florida afgelopen week. De media springen er volgens Loesch op want "als het bloedt, dan voedt het'' hun ratings."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234