Maandag 27/06/2022

Hongkong

Hongkong probeert vierde coronagolf het hoofd te bieden met nieuwe maatregelen

Bezoekers van Hong Kong Disneyland Resort dragen mondkapjes. Beeld REUTERS
Bezoekers van Hong Kong Disneyland Resort dragen mondkapjes.Beeld REUTERS

De Hongkongse overheid gaat een toelage van 550 euro geven aan inwoners die positief testen op het coronavirus en daardoor inkomsten verliezen. Daarmee hoopt de overheid een nieuwe uitbraak een halt toe te roepen, die de stad sinds vorige week teistert. De nieuwe golf komt te midden van politieke onrust.

Leen Vervaeke

De nieuwe besmettingen zijn het gevolg van een ‘superspreader event’ in een tiental Hongkongse nachtclubs, waar zonder mondkapje werd gedanst. De eerste patiënt werd donderdag ontdekt, waarna bij bron- en contactonderzoek in drie dagen tijd tachtig gelieerde gevallen werden gevonden. Met 195 gevallen in vijf dagen is de cluster naar Hongkongse normen heel ernstig. Het gaat om de vierde ‘golf’ in Hongkong, en experts vrezen dat dit de grootste wordt.

De Hongkongse autoriteiten hebben de anticoronamaatregelen meteen aangescherpt. Zo is iedereen die de afgelopen twee weken in een van de nachtclubs aanwezig was, verplicht zich te laten testen. In de uitgaansbuurt zijn drie extra teststraten geopend, en de maximale bezetting van restaurants en bars is gehalveerd. Ook is de onderbouw van basisscholen uit voorzorg gesloten.

Clubbezoekers die zich niet laten testen, riskeren een boete van 220 euro. Tegelijk voert de regering een toelage in voor wie inkomsten verliest door een positieve test. De toelage is niet aan inkomensgrenzen gebonden, maar aan een inkomensval door quarantaine. “We hopen dat deze subsidie inwoners kan aanmoedigen om zich te laten testen”, aldus minister van Volksgezondheid Sophia Chan.

Streng indammingsbeleid

Hongkong voert sinds het begin van de pandemie een uiterst streng indammingsbeleid, gericht op het elimineren van het coronavirus. In totaal noteerde de 7,5 miljoen inwoners tellende stad tot nu toe 5.628 besmettingen en 108 overlijdens. Bij een dergelijk beleid is het cruciaal om bij elk nieuw geval meteen de bron te achterhalen en de keten van besmettingen te stoppen.

Hoewel de maatregelen erg streng lijken, ligt de Hongkongse regering onder vuur omdat het de controle over de vierde golf zou zijn verloren. Volgens wetenschappers krijgen de clubbezoekers te veel tijd – twee dagen – om zich te laten testen, en zou het beter zijn om meteen alle scholen te sluiten. “We hebben de eerste, tweede en derde golf verslagen, maar nu zijn we de vierde golf aan het verliezen”, aldus Lo Chung-mau, hoofd van het Hongkong-Shenzhen Ziekenhuis.

De nieuwe golf betekent ook een economische tegenslag voor Hongkong. Een langverwachte ‘reisbubbel’ met Singapore, die zondag zou beginnen, werd met twee weken uitgesteld. De bedoeling was om tussen de twee financiële centra een ‘coronavrije reiszone’ in te stellen, waarin reizigers zonder quarantaine heen en weer zouden kunnen vliegen. Vanaf een weekgemiddelde van vijf gevallen per dag wordt de reisbubbel echter opgeschort.

Politieke onrust

Voor de voormalige Britse kolonie – sinds 1997 terug bij China – komen de problemen bovenop politieke onrust, nu een controversiële wet uit Beijing steeds meer wordt toegepast om de autonomie van de stad te beperken. Maandag werden politiek activist Joshua Wong en twee medestanders in hechtenis genomen, nadat ze schuldig hadden gepleit voor hun betrokkenheid bij ‘illegale protesten’ in 2019.

Met hun schuldbekentenis hopen de drie internationaal aandacht te vragen voor de ‘Chinese manipulatie’ van het Hongkongse juridische systeem, aldus Wong. “In de afgelopen drie weken zijn in totaal 23 activisten, journalisten en raadsleden gearresteerd. Iedere dag staan er activisten voor de rechter en gaan er demonstranten naar de cel.”

De Nationale Veiligheidswet, door Beijing ingevoerd om terrorisme, opruiing, afscheiding en samenspanning met buitenlandse machten strafbaar te maken, wordt in de praktijk gebruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen. Journalisten worden gehinderd, leerkrachten hebben minder academische vrijheid, en de voltallige oppositie nam ontslag nadat vier van hen gediskwalificeerd werden wegens onvoldoende loyaliteit. Beijing gaf al aan op de ingeslagen weg verder te gaan, en ook de Hongkongse grondwet te willen aanpassen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234