Woensdag 11/12/2019

Hongarije wil omstreden wetten aanpassen

Orban sprak sussende taal en is bereid om de omstreden wetten aan te passen. Beeld AFP

Hongarije is bereid om omstreden wetten aan te passen en in overeenstemming te brengen met de Europese wetgeving. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban in het Europees Parlement gezegd.

Orban was speciaal naar Straatsburg afgezakt om een debat over de situatie in Hongarije bij te wonen. Dinsdag lanceerde de Europese Commissie drie inbreukprocedures tegen Hongarije omdat wetten ter uitvoering van de nieuwe grondwet de onafhankelijkheid van de centrale bank, het gerecht en de toezichthouder voor gegevensbescherming op de helling zouden zetten.

"De problemen met de Commissie kunnen snel en makkelijk opgelost worden", suste Orban. Hij wees erop dat de Commissie geen problemen heeft met de grondwet zelf. Commissievoorzitter José Manuel Barroso bevestigde dat Orban hem woensdag per brief heeft gemeld dat Hongarije indien nodig wetgeving wil aanpassen. Barroso en Orban hebben volgende week dinsdag een afspraak in Brussel.

Correcte naleving wetgeving
Barroso bevestigde dat de Commissie de Hongaarse situatie op dit moment hoofdzakelijk door een juridische bril bekijkt. Het is de Commissie te doen om de correcte naleving van Europese wetgeving en ze zal niet aarzelen om indien nodig verdere stappen te ondernemen. Tegelijk lanceerde Barroso ook een oproep aan Orban om vrijheid en democratische beginselen niet enkel in wet te respecteren, maar ook in het dagelijkse politieke en sociale leven.

Orban verdedigde zich tegen aantijgingen dat hij de democratie ondermijnt. De premier betoogde dat de grondwet is gebaseerd op Europese waarden en beginselen en kadert in een "proces van vernieuwing" dat zijn regering anderhalf jaar geleden op gang heeft getrokken. Hij herinnerde eraan dat Hongarije na jaren van wanbeleid "op instorten" stond. Sinsdien heeft Orban naar eigen zeggen paramilitaire groepen aangepakt en minderheden beschermd.

Stalinistische grondwet
Fractieleider Joseph Daul van de Europese Volkspartij (EVP) sprak zijn vertrouwen uit in de aanpak van de Commissie. Ter verdediging van Orban, die vicevoorzitter van de EVP is, herinnerde Daul eraan dat Hongarije het enige land in Centraal- en Oost-Europa was dat nog "een grondwet met stalinistische oorsprong" had. De fractieleider twijfelt er niet aan dat Orban zijn trouw aan de Europese democratische beginselen en waarden zal bewijzen.

"Totalitaire regering"
Het betoog van Daul kreeg forse tegenwind van de linkse fracties, die vinden dat de rechtse regering van Orban met haar tweederdemeerderheid in het parlement te veel macht naar zich toetrekt. Volgens socialistisch fractieleider Hannes Swoboda moet naar "de geest" van het regeringsbeleid gekeken worden. Met zo'n regering zou een land als Kroatië volgens hem niet tot de Europese Unie kunnen toetreden. Diens groene collega Daniël Cohn-Bendit stelde dan weer dat Orban "Castro, Chavez en andere totalitaire regeringen" achterna gaat.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt wees op de kritiek die schrijver Gyorgy Konrad en andere dissidenten uit het communistische tijdperk op hun vroegere bondgenoot Orban hebben geleverd. "Ik ben bang dat u op het verkeerde pad bent beland", zei hij. Volgens de Belgische oud-premier bewijzen de bezwaren van erkende internationale instellingen dat er in Hongarije wel degelijk iets aan de hand is. Hij vindt dat de bevoegde commissie van het parlement zich moet buigen over artikel 7 van het EU-verdrag, dat een procedure bevat die kan leiden tot de opschorting van stemrecht van lidstaten die de democratische beginselen van het Europese project met voeten treden. (belga/adha/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234