Vrijdag 24/05/2019

Hongarije

Hongarije trekt naar Europees Hof van Justitie tegen veroordeling parlement

Hongaars premier Orban in het Europees Parlement. Beeld EPA

De Hongaarse regering trekt hoogstwaarschijnlijk naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg omdat ze vindt dat haar veroordeling door het Europees Parlement onwettig is. Dat meldt de rechterhand van premier Viktor Orban in de regering, minister Gergely Gulyas .

Het Europees Parlement in Straatsburg keurde  een rapport van de Nederlandse Judith Sargentini goed waarmee de zogenaamde 'atoombomprocedure' tegen het land wordt georganiseerd.

Met het rapport roept het parlement de Raad van ministers, waar de bevoegde Europese ministers in zetelen, op de zaak in handen te nemen.

Hongarije is het fundamenteel oneens met de bevindingen van Sargentini en betwist nu ook dat haar rapport rechtsgeldig aangenomen is. Voor een goedkeuring had ze een tweederdemeerderheid nodig en met 448 stemmen voor en 197 tegen haalde ze die ook. Echter, volgens de Hongaarse regering moesten ook de 48 onthoudingen meegeteld worden. In dat geval wordt de vereiste meerderheid niet gehaald.

"Maandag beslist (de regering) over concrete juridische stappen", zei minister Gulyas. Dat Boedapest naar het Hof van Justitie zou trekken, is volgens hem de "meest waarschijnlijke" optie. De regering heeft haar bezwaren in een officiële brief ook al overgemaakt aan het parlement, maar daar wordt de zienswijze van Boedapest betwist.

Nog voor de stemming had de juridische dienst van het parlement bevestigt dat de traditionele interpretatie van het Europees verdrag, dat bij stemmingen de onthoudingen niet meetellen, de enige juiste is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.