Woensdag 07/06/2023

NieuwsHongarije

Hongarije blokkeert steun aan Oekraïne als drukmiddel om subsidies te behouden: ‘Meer dan betreurenswaardig’

De Albanese premier Edi Rama (links) en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán dinsdag op de Balkantop in de Albanese hoofdstad Tirana. Leiders van de EU en Balkanlanden zijn hier bij elkaar om te spreken over meer samenwerking tegen Rusland.  Beeld Andreea Alexandru / AP
De Albanese premier Edi Rama (links) en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán dinsdag op de Balkantop in de Albanese hoofdstad Tirana. Leiders van de EU en Balkanlanden zijn hier bij elkaar om te spreken over meer samenwerking tegen Rusland.Beeld Andreea Alexandru / AP

Hongarije speelt hoog politiek spel om zijn Europese subsidies te behouden. Als drukmiddel blokkeerde Boedapest dinsdag de door alle andere EU-landen gewenste financiële steun voor Oekraïne. Topoverleg komende dagen moet de impasse doorbreken.

Marc Peeperkorn

“Meer dan betreurenswaardig”, zo noemde de Nederlandse financiënminister Sigrid Kaag de Hongaarse opstelling na afloop van het overleg met haar EU-collega’s. Ook haar Duitse collega Christian Lindner stak zijn afkeer voor Boedapest niet onder stoelen of banken. “De Oekraïners vechten voor onze waarden. Zij hebben onze steun nodig. Oekraïne mag deze oorlog niet verliezen.”

Europees Commissaris Valdis Dombrovskis (Economie) benadrukte de bittere noodzaak van de 18 miljard euro aan goedkope leningen die de EU voor 2023 aan Kiev heeft toegezegd om het land in oorlogstijd draaiende te houden. “De situatie in Oekraïne is extreem zwaar. Er zijn grote tekorten aan schoon water, verwarming en elektra. We kunnen niet toestaan dat één land de financiële hulp tegenhoudt.” Hongarije deed dat echter wel. De Hongaarse minister Mihály Varga zei kortweg ‘nee’ tegen het steunpakket dat unanieme steun vereist van de lidstaten.

Boedapest ligt al jaren dwars

Boedapest ligt al jaren dwars in de EU en nu nog meer omdat de Commissie 7,5 miljard euro aan EU-subsidies voor Hongarije wil bevriezen. Volgens Europa is door deplorabele toestand van de rechtsstaat in Hongarije een juiste besteding van het EU-geld niet gewaarborgd. Het Europees Parlement sprak eerder uit dat het land geen democratie meer is. Hongarije blokkeerde ook het besluit voor een minimumbelasting voor multinationals in Europa. Boedapest hoopt met deze chantagepolitiek de dreigende bevriezing van EU-geld van tafel te krijgen.

Die kans is klein, maar Dombrovskis zegde toe dat de Commissie nogmaals kijkt naar de juridische hervormingen die Boedapest recent onder druk van Europa heeft doorgevoerd. De laatste dagen nam het Hongaarse parlement verschillende wetten aan die de Commissie niet heeft meegewogen bij haar advies de 7,5 miljard euro aan subsidies te bevriezen. Het nieuwe Commissie-oordeel moet er nog deze week liggen, Dombrovskis erkende dat dit heel kort dag is “voor een kwalitatief goede analyse”.

‘Geloofwaardigheid EU in het geding’

Volgens de Nederlandse minister Kaag is de geloofwaardigheid van de EU in het geding als die niet de beloofde steun aan Oekraïne verstrekt. Ze voorspelde indringende gesprekken met de Hongaarse premier Viktor Orbán om hem op andere gedachten te brengen. Lukt dat niet, dan zullen de andere EU-landen de 18 miljard euro leveren. Dat bedrag wordt dan niet op basis van het EU-budget geleend (dat vereist instemming van Hongarije) maar met afzonderlijke garanties van de 26 lidstaten die wel meedoen.

Om druk op Orbán te zetten stemden de ministers dinsdag niet over het Hongaarse economische herstelplan waarvoor het 5,8 miljard euro van de EU kan krijgen. Op zich voldoet dit plan aan alle vereisten, beaamde Kaag. Als het niet voor 19 december wordt goedgekeurd, verliest Hongarije het merendeel van dit geld.

Mogelijk belandt de kwestie volgende week bij de regeringsleiders als die elkaar in Brussel treffen voor een EU-top. Dat moet duidelijk zijn of het nieuwe Commissie-oordeel reden is voor een zachtere sanctie tegen Hongarije. Dat zou de Hongaarse blokkade tegen de hulp voor Oekraïne kunnen opheffen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234