Vrijdag 12/08/2022

NieuwsSalmonella

Hongaarse levering van lecithine veroorzaakte besmetting salmonella bij chocoladeproducent Barry Callebaut

Chocoladefabrikant Barry Callebaut in Wieze. Beeld BELGA
Chocoladefabrikant Barry Callebaut in Wieze.Beeld BELGA

De oorzaak van de salmonellabesmetting bij chocoladefabrikant Barry Callebaut in Wieze is achterhaald. Eén batch gecontamineerde lecithine, een grondstof, ligt aan de oorsprong van de externe besmetting, meldt het bedrijf dinsdag.

Redactie

Chocoladeproducent Barry Callebaut moest vorige week de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - staken nadat de ontdekking van salmonella in een productielot. Ook chocoladeverwerkers als Guylian, Mondelez, Neuhaus en The Belgian Chocolate Group moesten hun productie (gedeeltelijk) stilleggen omdat ze besmette chocolade hadden gekregen uit de fabriek in Wieze.

De oorzaak blijkt nu een levering gecontamineerde lecithine te zijn. Dat lot is afkomstig van een producent uit Hongarije, zo werd vernomen bij het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Lecithine wordt in de voedingsindustrie gebruikt als een zogenaamde emulgator, een stof die er bijvoorbeeld voor zorgt dat water en vet vermengd blijven.

“Op basis van intern onderzoek, en bevestigd door de testresultaten van externe en onafhankelijke laboratoria, stelt Barry Callebaut vast dat één batch gecontamineerde lecithine, die de oorsprong is van de salmonellabesmetting, via transport met een derde partij binnenkwam in onze fabriek in Wieze en afkomstig is van een lecithinefabrikant”, zegt woordvoerder Korneel Warlop van Barry Callebaut. Het bedrijf maakte de bevindingen over aan het voedselagentschap, beide zijn in continu overleg, voegt hij eraan toe.

Lees ook

Grootste chocoladefabriek ter wereld ligt in Oost-Vlaanderen, en dat hebben we te danken aan een zekere Octaaf Callebaut

Belgische chocoladeproductie valt stil door salmonella bij Barry Callebaut

Barry Callebaut communiceert de namen van de bedrijven niet, zolang het onderzoek naar de bronoorzaak van de besmetting loopt, vervolgt de woordvoerder. “Deze evolutie is een belangrijke stap voorwaarts voor Barry Callebaut in het bepalen van de eindverantwoordelijkheid gelinkt aan deze besmetting.”

Waarschuwing

Het FAVV heeft ook nog een waarschuwing verstuurd via het RASFF-waarschuwingssysteem (Rapid Alert System for Food and Feed, nvdr.), aldus woordvoerster Hélène Bonte. Verdere informatie over die leverancier, geeft het FAVV niet.

Vorige week meldde Barry Callebaut al dat geen besmette chocolade tot bij de consument geraakt is. Het bedrijf had zelf de 73 bedrijven gecontacteerd die gecontamineerd product uit de fabriek in Wieze ontvingen. Het FAVV bevestigt nu dat er voor de 32 bedrijven van die lijst die in België gelegen zijn, “op dit moment van het onderzoek geen indicaties zijn dat die producten op de markt gekomen zijn”.

Het FAVV voegt eraan toe dat het voorlopig alleen om loten gaat die gelinkt zijn aan Barry Callebaut. Er zijn geen aanwijzingen over andere bedrijven.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234