Maandag 27/06/2022

Hondurees parlement verwerpt terugkeer afgezette president Zelaya

In Honduras heeft het Congres tegen de voorlopige terugkeer van president Zelaya gestemd. In Washington reageert de regering-Obama ‘ontgoocheld’. Porfirio Lobo, de man die zopas tot Hondurees staatshoofd verkozen werd en in principe pas in januari aantreedt, roept intussen tot nationale verzoening op.

Manuel Zelaya, die op 28 juni door een staatsgreep uit de macht ontzet werd en zich inmiddels al ruim twee maanden in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa schuil houdt, wordt niet in zijn ambt hersteld. Eerder waren het kamp van Zelaya en dat van diens ‘putschistische’ interim-opvolger Roberto Micheletti in San José overeengekomen dat het laatste woord bij het Hondurese Congres zou liggen. Dat zou bij stemming over Zelaya’s voorlopige terugkeer beslissen. Voorlopig, want ook zonder staatsgreep zou Zelaya’s mandaat in januari 2010 zijn afgelopen. De parlementaire stembeurt vond woensdagavond plaats, maar werd niet erkend door Zelaya. Eerder was die laatste het ‘Akkoord van San José’ hoe dan ook al afgevallen, omdat dat zijns inziens niet geëerbiedigd was door Micheletti. Het verraste weinigen dat de stembeurt in het nadeel van Zelaya uitviel. Op 128 Congresleden was een meerderheid van 65 nodig. Na een urenlang debat, waarin vooral het spookbeeld van verregaande politieke bemoeizucht vanwege de Venezolaanse president Chávez werd opgevoerd, stemden 111 parlementsleden tegen Zelaya’s terugkeer en slechts 14 voor. Heeft de conservatieve Nationale Partij van de pas verkozen aanstaande president Porfirio Lobo over de hele lijn tegen Zelaya gestemd, dan bleek Zelaya’s eigen Liberale Partij, waartoe ook Micheletti behoort, verdeeld.Intussen blijft de hamvraag hoe het nu verder moet in Honduras, en welk standpunt de internationale gemeenschap moet innemen. Anders dan Brazilië en de meeste landen van Latijns-Amerika, zijn de VS, samen met Peru, Colombia, Panama en Costa Rica, van plan straks de regering-Lobo te erkennen. Zoveel blijkt vier maanden na de coup wel duidelijk: dat zelfs een klein land als Honduras - goed voor 7,5 miljoen inwoners van wie twee derde onder de armoedegrens leeft, voor 58 moorden per 100.000 burgers en voor 2 miljard euro remittances per jaar - de eenheid binnen de landen van Latijns-Amerika grondig zoek kan maken. De twistappel blijft als vanouds ideologisch van aard en draait om de invloed van de linkse Chávez. Maar de situatie is vooral erg vervelend voor de Braziliaanse president Lula. Lula kan het zich niet permitteren Chávez de hoofdrol te laten spelen in het steunen van Zelaya en mag ook niet de indruk wekken achter Obama aan te lopen. Tezelfdertijd wil Lula een rol spelen in de uiterst complexe onderhandelingen met Iran maar creëert hij de perceptie de problemen in een klein land in zijn eigen regio niet te kunnen oplossen.(LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234