Brussel
Honderden taxichauffeurs protesteren in Brussel
Honderden taxichauffeurs betogen vandaag in Brussel tegen het taxiplan van de Brusselse regering. Sinds 09.30 uur ligt het verkeer rond het Noordstation, waar de betoging kort na 10 uur van start ging, daardoor lam. Volgens de vakbonden zal een duizendtal taxi's vandaag deelnemen aan de betoging.
De voorziene reisweg van de karavaan loopt via de Koning Albert II-laan naar de kleine ring en vervolgens via de Jacqmainlaan en de Anspachlaan naar het centrum. Daarna gaat het richting Grote Zavel via de Lombardstraat en van de Regentschapsstraat over het Poelaertplein en via de Guldenvlieslaan naar de Belliardstraat en de Oudergemlaan.
De betoging eindigt op het Schumanplein, waar een delegatie van de taxichauffeurs ontvangen wordt door een vertegenwoordigster van het Europees Parlement. Om 12 uur staat een ontmoeting gepland met Brussels minister-president Rudi Vervoort.
Vertrek van de taxistoet. Kleine ring tussen Albert II-laan en Rogier te vermijden #verkeer #brussel #taxi
— ZPZ PolBru (@zpz_polbru) 2 maart 2015
Omstreden taxidienst
De taxisector protesteert tegen het taxiplan van Brussels minister Pascal Smet, dat de Brusselse regering vorige week goedkeurde, "omdat daarin voorzien wordt dat het marktsegment van de taxi's ook bediend wordt door andere operatoren, die niet aan dezelfde eisen en verplichtingen onderworpen worden als de taxi's".
Concreet vreest de sector de toelating van de omstreden taxidienst Uber in Brussel. "Die dienst is verboden in Frankrijk en Spanje en wel willen dat dit ook het geval blijft in Brussel", zegt John Reynaert, adjunct van de federale secretaris van ABVV/BTB. "Er zijn goede punten in het taxiplan, zoals de digitale taximeter en de mogelijkheid tot betalen met bankkaarten, maar Uber toelaten gaat te ver. Wij kanten ons tegen sociale dumping", klinkt het.
Buitenlandse delegaties
Door het taxiplan van Smet staat Brussel in het oogpunt van de andere steden waar er protest is tegen Uber. "De situatie in Brussel wordt van nabij gevolgd in het buitenland", klinkt het bij de bonden. "Als het plan van Smet niet ingetrokken wordt, zijn acties mogelijk in Brussel samen met collega-taxichauffeurs uit andere landen. En dan zal het niet gaan om een duizendtal taxi's, maar vele duizenden", aldus Sandra Langenus, gewestelijk secretaris van ABVV/BTB.
Vandaag nemen reeds buitenlandse delegaties deel aan de betoging. Zo kwam een chauffeur zelfs afgezakt uit het Franse Aix-en-Provence om in Brussel te betogen. Daarnaast zijn er onder andere ook delegaties uit Parijs, Rijsel en Nederland.
Een vijftal buslijnen ondervindt deze ochtend hinder door de manifestatie, vernam Belga bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. "De hinder situeert zich vooral rond het Noordstation, maar zal zich later in de ochtend verplaatsen volgens het parcours van de betoging, richting Zavel, Poelaertplein en Schumanplein", aldus An Van Hamme, woordvoerster van de MIVB.
"Ondergronds is er geen enkel probleem, de metro rijdt normaal. We houden onze klanten op de hoogte via Twitter en reizigers kunnnen ook altijd terecht op ons nummer 070/23.2000", aldus nog de MIVB-woordvoerster.
Ook de politie van de hoofdstad tweet in real time de stand van zaken van de verkeershinder via hun Twitter-account.
De politie raadt aan om het Brusselse stadscentrum en de omgeving van de betoging met de auto te vermijden. Ook het bovengronds rijdend openbaar vervoer ondervindt hinder van de manifestatie.
Taxi strike in Brussels. #taxi #brussel pic.twitter.com/bOgbLgQKjB
— Bart (@Amon_RA) 2 maart 2015
Taxi strike #taxi #brussel pic.twitter.com/v6SjXRI2PC
— Koen Van Nueten (@KoenVanNueten) 2 maart 2015