Dinsdag 06/06/2023

AchtergrondCryptomunten

Honderden miljarden euro’s gaan in rook op na bitcoinverbod Chinese provincie: wat is er aan de hand?

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De koers van de bitcoin is onderuit gegaan nadat de Chinese provincie Sichuan besloot tot een verbod op het delven van de cryptomunt; het beschikbaar stellen van computerkracht voor het betaalsysteem, in ruil voor bitcoins. De bitcoin verloor de afgelopen week 20 procent van zijn waarde.

Niels Waarlo

Het verbod van de provincie Sichuan is onderdeel van China's pogingen de bitcoin en andere cryptomunten in te perken. De Staatsraad, de Chinese regering, kondigde vorige maand aan zowel het minen (delven) als de handel van de digitale munten aan banden te willen leggen. Bitcointransacties zijn anoniem en liggen grotendeels buiten de controle van de Chinese overheid. Handel in de munten is sinds 2017 al verboden.

Bovendien kost het in stand houden van het betaalsysteem zeer veel elektriciteit. Geschat wordt dat de meerderheid van de bitcoins in de wereld in China wordt gewonnen. Dat zou niet passen in de regeringsambities op het gebied van duurzaamheid. Onder meer de provincie Binnen-Mongolië en Qinghai gingen Sichuan voor in een verbod op delven.

De Chinese centrale bank werkt overigens aan een eigen cryptomunt, die wél door de staat gecontroleerd kan worden en gekoppeld is aan de yuan, de Chinese munteenheid.

Wat is het delven van bitcoins?

Om betalen met cryptomunten veilig en betrouwbaar te maken, is een ingewikkeld systeem nodig, met een openbaar kasboek waarin transacties pas worden vastgelegd nadat een lange reeks aan elkaar gekoppelde computers ze heeft goedgekeurd. Dit vergt veel rekenkracht. Wie computers beschikbaar stelt voor dit proces, krijgt cryptomunten als beloning; dit heet delven, ook wel minen. Op plekken met een lage energieprijs, waaronder in delen van China, kan het lucratief zijn om hallen vol te zetten met computers die niets anders doen dan berekeningen uitvoeren om de digitale betaalsystemen te laten functioneren.

Handhaven

Vorige week maandag werd bekend dat de Chinese centrale bank een aantal grote banken en betaalbedrijven heeft gevraagd het verbod op handel in cryptomunten strenger te handhaven. De belangrijke Chinese Landbouwbank en betaaldienst Alipay lieten al weten deze oproep ter harte te nemen. Alipay, dat transacties tussen klanten en bedrijven mogelijk maakt, kondigde aan verkopers die gebruik maken van digitale munten actief te zullen opsporen en ze af te snijden van de betaaldienst.

Begin deze maand merkten Chinese liefhebbers van cryptomunten bovendien dat accounts op het sociale medium Weibo, het Chinese Twitter, waren geblokkeerd. Ze kregen de mededeling dat hun accounts een overtreding van de wet waren. In de periode ervoor schreven Chinese media opvallend vaak over de criminele activiteiten als wapensmokkel en drugshandel die de munten in de hand zouden werken.

Koersdaling

Niet alleen de koers van de bitcoin daalde flink. Ook andere digitale munten, zoals ethereum en binance coin, verloren de afgelopen week een fors deel van hun waarde. Honderden miljarden euro’s zijn verdwenen. Overigens zijn ze alle drie nog altijd ruim meer waard dan vorig jaar rond dezelfde tijd. De bitcoin, die nu een waarde heeft van minder dan dan 30.000 euro per stuk, was vorig jaar juni nog geen 8.000 euro waard.

Cryptomunten zijn berucht om hun plotse koersveranderingen: een aankondiging van een bedrijf om ze te accepteren of er juist mee op te houden, of een tweet van Teslabaas Elon Musk, kan al aanleiding zijn voor snelle stijging of daling van tientallen procenten.

Dit is een van de obstakels om van cryptomunten algemeen geaccepteerde betaalmiddelen te maken. Toch zijn er ook signalen dat ze steeds serieuzer worden genomen. Zo maakte betaaldienst PayPal het voor Amerikaanse klanten mogelijk om bij miljoenen winkels met cryptomunten te betalen.

In april beleefde Coinbase, een platform voor de handel in digitale munten, een succesvolle beursgang. En afgelopen maandag maakte veilinghuis Sotheby’s bekend dat het volgende maand cryptomunten accepteert bij de veiling van een grote, peervormige diamant. Naar verwachting levert dit juweel meer dan 10 miljoen euro op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234