Zaterdag 08/05/2021

Honderd jaar na de ‘Singapore Sling’: de tien beroemdste mixdranken cocktails!

De wereldberoemde cocktail mag zich dus een eeuwling noemen, en dat was voor het Zweedse Heering, dat nog steeds de kersenlikeur levert voor het mixdrankje, de aanleiding om een wedstrijd uit te schrijven voor barmannen. En voor modeontwerpers. Want bij een nieuwe cocktail hoort een cocktailjurk. De Morgen was erbij.Er kwamen inschrijvingen uit honderd landen. Na de nationale selecties bleven er dertig kandidaten over, vijftien mixologisten, vijftien modeontwerpers. De cocktails moesten kersen- of koffielikeur van Heering bevatten, de designers moesten een link leggen met het cocktailthema. De cocktailjury beoordeelde het brouwsel van de Japnner Eiji Miyazawa uiteindelijk als de lekkerste. Voor wie deze zomer inspiratie zoekt, geven we toch even de ingrediënten mee. Miyazawa’s Orchard’s Knight bestaat uit 2,5 cl Heering kersenlikeur, 1,5 cl calvados Boulard Grand Solage, 1cl X-Rated, 0,5 cl De Kuyper Butterscotch caramel, 0,5 cl vers limoensap en een zuchtje kaneelpoeder. De wedstrijd van het Zweedse likeurmerk is maar een van de vele bewijzen dat cocktails en cocktailbars opnieuw in trek zijn. Vooral in steden als Londen en Barcelona worden de mixdrankjes een echte kunstvorm. Er worden salons en tal van wedstrijden georganiseerd voor mixologisten, en een beetje hip hotel heeft tegenwoordig een cocktailbar met een uitgebreide kaart.Hoewel ze vandaag dus aan een opmars bezig zijn, hebben cocktails tegelijk een retro kantje. Ze doen denken aan hoogdagen van de Hollywoodfilms, toen opvallend veel scènes zich in bars en cocktaillounges afspeelden. Natuurlijk kent iedereen James Bonds ‘shaken, not stirred’ maar er zijn wel meer filmscènes gekoppeld aan cocktails. Een mooie is The Seven Year Itch, waarin Marilyn Monroes buur haar uitlegt hoe hij de weigering van zijn vrouw om nog voor hem te koken oplost: “I’m perfectly capable of fixing my own breakfast. I had two peanut butter sandwiches and two Whiskey Sours”.Het was die combinatie van enerzijds traditie en anderzijds hedendaagsheid die het Zweedse Heering in de verf wou zetten met zijn internationale wedstrijd. De daar in de finale opgedane ervaringen inspireerde ons tot volgend overzicht van de tien beroemdste cocktails, waar ze zijn ontstaan en hoe ze aan hun naam kwamen.

1 Singapore Sling

Raffles Hotel, Singapore

Gecreëerd door de Hainanees-Chinese barman Ngiam Tong Boon van de Long Bar in het Raffles Hotel, ergens tussen 1910 en 1915. De cocktail, op basis van gin en ananassap, krijgt zijn mooi rode kleur van de Heeringkersenlikeur (zie recept onderaan).In het museum van het Raffles Hotel (genoemd naar de Britse stichter van Singapore, Sir Thomas Raffles) zagen we de safe waarin meneer Ngiam zijn geheime cocktailrecepten veilig wegborg. Een inderhaast gekrabbeld recept van de Singapore Sling behoort daar ook toe. Dat werd in 1936 door een bezoeker losgepeuterd. Vandaag is er een kant-en-klare mix om Singapore Sling te maken, onder meer op alle vluchten van Singapore Airlines. In de Long Bar van het Raffles Hotel worden dagelijks zo’n duizend Singapore Slings gemixt. Een van de grote liefhebbers was de schrijver Rudyard Kipling, bekend van The Jungle Book. De cocktail wordt geciteerd in diverse boeken en films, onder meer in Hunter S. Thompson’s Fear and Loathing in Las Vegas, waarin het hoofdpersonage Raoul Duke (vertolkt door Johnny Depp) ‘Singapore Slings met een mescal ernaast’ drinkt.

2Bellini

Harry’s Bar, Venetië

Echte mixologisten vinden een Bellini wellicht wat te makkelijk. Je hebt er enkel champagne (of prosecco) en verse, rijpe, witte perziken voor nodig. Deze op en top zomerse cocktail werd voor het eerst gemixt door Giuseppe Cipriano, in 1948, in de Harry’s Bar in Venetië. De bar werd geopend in 1931 en werd druk bezocht door Amerikanen die in Venetië op vakantie waren. Orson Welles en Ernest Hemingway waren er vaste klanten. Ook vandaag nog laten Amerikaanse toeristen zich graag door een van de kelners fotograferen, al dan niet met een Bellini in de hand. “Van juni tot september zijn er in Italië perziken in overvloed en mijn vader had een voorliefde voor de witte”, verklaart Arrigo Cipriani, zoon van, in Harry’s Bar: The Life and Times of the Legendary Venice Landmark. Voor de naam zou Cipriano zich hebben laten inspireren door de roze gloed op een doek van de 15de-eeuwse Venetiaanse schilder Bellini. Het recept ging terug op een lange traditie om perziken in wijn te laten marineren. Door ze te pureren en te mixen met schuimwijn creëerde Cipriani een geheel nieuwe sensatie. Om die originele roze tint te benaderen wordt er soms een klein scheutje frambozen- of kersensap toegevoegd. Vanwege de populariteit serveert Harry’s Bar de Bellini nu het hele jaar door. Nog een waarschuwing: verwar nooit een Bellini met schuimwijn verzoet met perzikenlikeur. Ketterij!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234