Leopoldsburg
Honderd asielzoekers op de vuist in asielcentrum omdat vrouw geen hoofddoek draagt
In een noodopvangcentrum voor asielzoekers in Leopoldsburg is gisterenmiddag een honderdtal personen slaags geraakt. Dat bevestigt burgemeester Wouter Beke (CD&V). De aanleiding was een discussie tussen enkele Afghanen en een Syrische vrouw, die geen hoofddoek droeg.
De Syrische bevolking van het asielcentrum schaarde zich, samen met de Irakese bewoners, achter de vrouw. Daarop raakten beide groepen slaags. Een zevental personen liep verwondingen op, één van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis.
De lokale politie van de zone Kempenland was onmiddellijk ter plaatse om de gemoederen te bedaren. De agenten namen elf personen mee voor verhoor. De vier grootste heethoofden werden inmiddels naar een gesloten instelling gebracht. Zeven anderen zullen in andere centra worden overgeplaatst, teneinde de rust in Leopoldsburg te doen terugkeren.
De burgemeester van Leopoldsburg, Wouter Beke (CD&V), pleit ervoor om nationaliteiten in de opvang te scheiden. Hij wil ook alleenstaande mannen en families apart onderbrengen, maar beide voorstellen vallen niet in goede aarde bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Wat voor signaal geef je dan aan de maatschappij?", vraagt hij zich af. "Dat is segregatie aanwakkeren in plaats van integratie te stimuleren."
Hoofddoek dragen is eigen keuze. Nooit aan medebewoners om dit op te leggen. Ontolereerbaar en verwerpelijk. #sterkevrouwen
— Theo Francken (@FranckenTheo) 19 februari 2016
Opvang per nationaliteit/geloof gn goed idee. Segreg aanwakkeren ipv integratie stimuleren. Wel alle respect vr moeilijke werk burgemeesters
— Theo Francken (@FranckenTheo) 19 februari 2016
Asielcentra per gezinssamenstelling opdelen ook geen goed idee. Mix gezinnen/alleenstaanden werkt het best leert vele jaren praktijk.
— Theo Francken (@FranckenTheo) 19 februari 2016
Ook interessant: Syriërs en Irakezen namen het op voor meisje dat geen hoofddoek wou/wil dragen. #denknietzwartwit
— Theo Francken (@FranckenTheo) 19 februari 2016