Donderdag 05/08/2021

Homofobie hardnekkig bij jonge moslims

Terwijl de samenleving toleranter wordt voor homoseksualiteit, blijft een groep moslimjongeren zich bezondigen aan homofobie. Politica Yamila Idrissi moet denken aan het Vlaanderen van dertig jaar geleden, en vraagt om wat tijd.

Op de vraag of ze contact met homoseksuelen mijden, antwoordt 21,8 procent van de moslimjongeren positief, zo ontdekte socioloog Marc Hooghe (KU Leuven). Die volgt al sinds 2006 zo'n 2.815 jongeren om na te gaan of hun houding ten opzichte van homoseksualiteit evolueert naarmate ze ouder worden. De jongeren zijn nu 21 jaar en doorgaans zijn ze toleranter geworden. Maar bij die moslimjongeren ligt het percentage niet alleen een beetje hoger dan in 2008 (20 procent zei toen homo's te mijden), ze zijn ook zeven keer homofober dan vrijzinnigen, en vier keer meer dan katholieken. "De kloof lijkt te groeien", zegt Hooghe.

"We moeten een kat een kat durven noemen: homofobie is een probleem binnen de islamitische gemeenschap", zegt Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid voor sp.a en zelf van Marokkaanse afkomst. "Op de achtergrond speelt een mengeling van machogedrag, opvoeding en het vastzitten in een gesloten manier van denken. Anderzijds moet ik terugdenken aan een reis die ik onlangs maakte naar Arizona, in de Verenigde Staten. Ik bezocht er een opvangtehuis voor jongeren en ik schrok hoeveel van hen verstoten waren door hun ouders nadat ze zich hadden geout. We hebben het hier over blanke, Amerikaanse jongeren."

"Dertig jaar geleden", zo merkt Hooghe wel op, "had niemand geloofd dat er ooit zoiets zou bestaan als het homohuwelijk. Ook Idrissi ziet weinig verschil tussen de houding van de moslimgemeenschap en het Vlaanderen van enkele decennia eerder. "Het is nog broos, maar langzaam wordt het debat aangegaan."

Workshop met moeders

Zo verwijst Idrissi naar een project in de marge van de Belgian Pride, afgelopen mei. "Een twintigtal Marokkaanse moeders namen deel aan een fotoworkshop rond homoseksualiteit. Ze luisterden ook naar een vrouw die was overgevlogen uit Marokko en die vertelde hoe ze de geaardheid van haar zoon had leren aanvaarden. Amper één vrouw is opgestapt, de rest ging mee in dat innerlijke conflict, dacht na over wat ze zouden doen als het hun eigen zoon was - ook al mag het zogezegd niet - en luisterden naar die andere benadering. Zulke gesprekken wrikken toch iets los dat al heel lang vastzit, en 's avonds gaan die vrouwen naar huis en vertellen ze over wat ze hebben meegemaakt. Zoiets zindert na."

"Of denk aan de vermoorde homo Ihsane Jarfi, die een begrafenisceremonie kreeg in de moskee. Dat is echt een statement. Zijn vader is overigens een godsdienstleraar die van de strijd tegen homofobie bijna zijn levensmissie heeft gemaakt. Samen met een aantal prominenten met een Maghrebijnse achtergrond heb ik toen een opiniestuk geschreven. Het is belangrijk dat mensen met een voorbeeldfunctie stelling innemen, net als imams. Daarom geloof ik erg in de net goedgekeurde universitaire opleiding islamwetenschappen, die het intellectuele en wetenschappelijke debat zal aanzwengelen. Het zal tijd en veel moeite vergen, maar op die manier kan en zal ook de gemeenschap evolueren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234