Dinsdag 07/12/2021

Homobeweging kijkt verder dan gelijke rechten

LEUVEN.

VAN EEN MEDEWERKER

De strijd voor gelijke rechten die de homobeweging voert, evolueert in de goede richting, maar er zijn nog andere problemen die moeten worden aangepakt. Zo is er nood aan een specifieke welzijnszorg voor homo's en lesbiennes. Dat was een van de belangrijkste conclusies van het congres van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH), dat zaterdag gehouden werd aan de KU Leuven. De FWH - de koepel van de Vlaamse holebi-groepen - peilde op Focus 2000 naar beleidsopties voor de toekomst. Tot de ongeveer 130 deelnemers behoorden onder meer Vlaams parlementslid Guy Swennen (SP), die een Vlaams holebi-beleid verdedigde, politicoloog Marc Hooghe (VUB) en Ingrid Pelssers (CVP-Jongeren).

"De nood aan inhoudelijke verdieping is groot", zegt congresvoorzitter Marc Sergeant (FWH). "Vaak is er geen toekomstvisie omdat concrete actie en brandjes blussen de FWH opslorpen. Een voorbeeld is het behoud van de schaarse subsidies. Op dit congres discussiëren we rond actuele thema's en worden de vele ideeën gehoord."

In de openingstoespraak verduidelijkte Vlaamse minister van Gelijke Kansen Brigitte Grouwels (CVP) haar beleid. Haar voorgangster Anne Van Asbroeck (SP) spelde in '96 de beweging nog de les: als ze de overheid wilde adviseren, moest ze interne meningsverschillen overbruggen. Een poging daartoe lukte alleen bij de lesbo-groepen, maar inmiddels startte wel een gelijkekansenbeleid voor holebi's. Voor Grouwels zijn positieve beeldvorming, informatie en sensibilisering daarbij essentieel: "Hoe de doorsnee-Vlaming denkt over homoseksualiteit is bepalend voor de holebi-integratie", zei Grouwels. Ze benadrukte de positie van jongeren en de rol van het gezin: "De maatschappij is vaak keihard voor jonge holebi's. Deze kampen met een gebrek aan zelfaanvaarding en hebben waardering van hun ouders nodig. Men kan de hoge zelfdodingscijfers niet negeren. Ouders en kinderen verdienen ondersteuning bij het aanvaardingsproces, dat best in het gezin begint." Een sensibiliseringscampagne is in de maak.

Na sprekers uit de lesbo-, jongeren- en Brusselse afdelingen ging de aandacht naar de holebi-toegankelijkheid van de welzijnszorg. De Vlaamse ministeries van Gelijke Kansen en Welzijn startten hierrond een onderzoek nadat in maart '98 de subsidie van de Holebifoon in vraag werd gesteld. Die telefoonlijn is een voorbeeld van categoriale welzijnszorg: ze beantwoordt vragen over homoseksualiteit - zo'n 1.500 in 1997.

Vele sprekers benadrukten dat specifieke holebi-welzijnszorg nodig is. Artsen en andere hulpverleners in de gezondheids- en welzijnssector moeten getraind worden in de herkenning en aanpak van specifieke problemen waarmee homo's en lesbiennes geconfronteerd worden.

Grouwels kon zich daar tot op zekere hoogte in vinden: "De hulpverlening moet laagdrempelig en herkenbaar blijven. Waar nodig moet categoriale hulpverlening bestaan." Dat idee werd door Swennen al in een voorstel van decreet gegoten. Het voorziet ook in structurele subsidies voor de beweging en in een raad die de Vlaamse overheid adviseert bij een permanent holebi-beleid.

Na afloop verheugde Marc Sergeant zich erover dat het holebi-debat verder gaat dan gelijke rechten, ook al is gelijkberechtiging van holebi-relaties of een antidiscriminatiewet uitgebleven.

"We moeten nu vooruitkijken, anders belanden we op een dood spoor zodra de gelijke rechten bereikt zijn. Die komen eraan, er wordt op de kabinetten hard aan gewerkt. Maar volstaan gelijke rechten wel voor individuele holebi's? Welke rol kunnen we spelen bij hun zelfaanvaarding en de beschikbaarheid van rolmodellen? Wat met de diversiteit en solidariteit van holebi's? Kunnen we werken aan de seksuele bevrijding van de samenleving? Het houdt niet op met gelijke rechten."Wim Denolf

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234