Zaterdag 15/05/2021

Homo's niet welkom bij Amerikaanse scouts

Boy Scouts of Amerika wil geen leiders die openlijk homo zijn. De beslissing krijgt veel kritiek. De organisatie is voor haar financiering afhankelijk van de katholieke en mormoonse kerk.

"Na lang beraad bevestigt Boy Scouts of America zijn huidig beleid", zo klonk de mededeling van de jeugdbeweging, die dus geen homoseksuelen in haar rangen wil. BSA heeft naar eigen zeggen twee jaar lang gediscussieerd over het al dan niet toelaten van homo's, en de beslissing zou de waarden van haar leden reflecteren. In 2000 bevestigde het Amerikaanse Supreme Court al dat de organisatie zelf kan beslissen wie ze wel en niet aanvaardt in leidinggevende functies.

De houding van BSA, die eigenlijk neerkomt op het 'don't ask, don't tell'-principe dat ook lange tijd gold in het leger, kan rekenen op een storm van kritiek. Duizenden Amerikanen zetten al hun handtekening onder een petitie waarin het homofobe beleid op de korrel wordt genomen. "BSA stuurt een gevaarlijke boodschap de wereld in", waarschuwen Amerikaanse holebibewegingen. "Eigenlijk zeggen ze dat homo's niet 'zoals ons' zijn, en dat het oké is om hen te pesten en te discrimineren zolang de meerderheid dat goed vindt."

Dat BSA, goed voor 2,7 miljoen leden tussen zeven en 21 jaar en meer dan een miljoen volwassen vrijwilligers, zich openlijk afkeert van homoseksuelen, is evengoed een zakelijke beslissing. Het gros van haar financiering haalt de jeugdbeweging, anders dan Girl Scouts, immers bij de katholieke en mormoonse kerk. Naar schatting 400.000 jonge scouts zijn gelieerd aan de mormoonse Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, dat jongeren stimuleert om zich aan te sluiten bij de scouts.

Ethisch conservatief

De World Organisation of the Scout Movement (WOSM), de internationale koepel, houdt zich op de vlakte. "We moedigen nationale scoutsbewegingen aan om mensenrechten, diversiteit en sociale inclusie op te nemen in hun programma", klinkt het in een mededeling. "Toch bestaan er verschillende visies op bepaalde onderwerpen. Sommige nationale bewegingen verwelkomen homoseksuele scoutsleiders, andere houden er een andere mening op na. Dat kan een gezond debat stimuleren, met wederzijds respect en begrip." Bij WOSM was niemand bereid dat standpunt verder toe te lichten. Veel heeft te maken met het feit dat tal van nationale scoutsfederaties ethisch veeleer conservatief zijn, zoals in moslimlanden.

"Er zijn nu eenmaal grote verschillen tussen scoutsfederaties", legt Christophe Lambrechts, verbondscommissaris van Scouts en Gidsen Vlaanderen, uit. Een voorbeeld: in ons land zijn leiders over het algemeen jong, terwijl het in tal van landen heel normaal is dat leiders 40-plusserszijn. Lambrechts: "De vraag of we lid moeten blijven van WOSM leidt soms tot moeilijke discussies. Maar voorlopig denken we dat we als lid zwaarder kunnen wegen op het beleid, en zo de zaken stap voor stap kunnen veranderen." Zo werd in 2001, op initiatief van de Gidsen- en Scoutsbeweging van België, op Europees niveau een resolutie goedgekeurd die discrimatie van holebi's afkeurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234