Vrijdag 25/09/2020

Video

Homo's mogen ook bloed geven (behalve als ze seks hebben)

Beeld photo_news

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft van de federale ministerraad groen licht gekregen om een einde te maken aan de levenslange uitsluiting van homo's bij het geven van bloed. Seks hebben met een andere man blijft wel beschouwd worden als risicogedrag en zal dus nog steeds een tijdelijke uitsluiting van twaalf maanden tot gevolg hebben.

"Onze prioriteit bij bloeddonatie is de veiligheid van de patiënt die een bloedtransfusie nodig heeft. In dit verband is seksueel risicogedrag een belangrijke factor. De seksuele geaardheid is niet van belang", zo verwoordt minister De Block het.

Concreet voorziet het nieuwe wetsontwerp in een tijdelijke uitsluiting bij elk gedrag van de donor of zijn sekspartner dat risico's inhoudt om een seksueel overdraagbare ziekte op te lopen. "Onder risicogedrag verstaat men onder meer: seks hebben met een andere man, tegen betaling, of met een partner die intraveneus of intramusculair drugs inneemt."

Tijdelijke uitsluiting

"De uitsluitingsperiode duurt 12 maanden. Wie een nieuwe partner heeft, wordt na het eerste seksueel contact voor een periode van vier maanden uitgesloten", aldus De Block. De criteria voor tijdelijke uitsluiting zullen minstens om de twee jaar geëvalueerd worden door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de bloedinstellingen, op basis van de laatste medische en wetenschappelijke inzichten.

Het wetsontwerp van De Block geeft ook bepaalde patiënten met erfelijke hemochromatose de vrije keuze om bloed te geven. Hemochromatose is een genetische aandoening veroorzaakt door een te hoge ijzeropname in de darmen, wat maakt dat ijzer wordt opgeslagen in organen zoals de lever, het hart en de huid.

Patiënten met hemochromatose waren tot vandaag uitgesloten voor donatie omdat een bloedafname voor therapeutische doeleinden niet als altruïstische daad werd beschouwd. Bloed dat in dat kader werd afgenomen, werd dan ook vernietigd. De aanpassingen maken dat de patiënten met hemochromatose die zich in de onderhoudsfase bevinden voortaan vrij zullen mogen kiezen om hun bloed te doneren.

Cavaria pleit voor kortere uitsluiting

Yves Aerts, coördinator van Cavaria, de belangenvereniging voor holebi's en transgenders, spreekt van "een stap in de goede richting". Wel vindt hij de uitluitingsperiode van twaalf maanden erg lang. Cavaria pleit voor een zo kort mogelijke termijn, zo kort als medisch verantwoord.

Positief vindt de coördinator van Cavaria ook dat de criteria voor tijdelijke uitsluiting worden bepaald op basis van de huidige medische en wetenschappelijke inzichten en dat ze minstens om de twee jaar zullen gerevalueerd worden door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de bloedinstellingen.

Rode Kruis: "Geen discriminerende maatregel"

Rode Kruis Vlaanderen benadrukt dat dit geen discriminerende maatregel is. "Het uitgangspunt voor deze voorzorgsmaatregel is de veiligheid garanderen van de patiënt die bloed toegediend krijgt. Dit blijft ook gegarandeerd bij het nieuwe plan dat nu op tafel ligt: bloed geven kan indien je als man één jaar lang geen seks gehad hebt met een andere man. Rode Kruis-Vlaanderen vindt het belangrijk om dit nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde voorstel correct te kaderen."

"Of een donor geschikt is, wordt beoordeeld op basis van een vragenlijst over de medische voorgeschiedenis van een kandidaat en een bijhorend gesprek tussen donor en afnamearts", vervolgt Rode Kruis-Vlaanderen. "Daarbij worden verschillende risicofactoren bevraagd. Het bloed van elke donatie wordt in een bloedlab getest op sommige infectieziekten zoals hiv, hepatitis B en C en syfilis."

"De veiligheid van bloed kan pas gegarandeerd worden door de combinatie van verschillende maatregelen", aldus Rode Kruis-Vlaanderen. "Maar zelfs dan moeten we als bloedinstelling nog altijd rekening houden met de vensterperiode, waarin het virus niet traceerbaar is. Als iemand recentelijk besmet raakte, is het dus mogelijk dat labtests de infectie nog niet kunnen opsporen in het bloed, terwijl het virus al wel via datzelfde bloed op anderen kan worden overgedragen. Het uitstelbeleid zorgt ervoor dat we zelfs het kleinste risico op besmet bloed vermijden", besluit Rode Kruis-Vlaanderen.

"De gehanteerde uitstelperiodes zijn identiek dezelfde voor zowel heteroseksuele als homoseksuele contacten, en worden bepaald door de mate van infectierisico van het seksueel contact. Zo worden vrouwen die seks hebben met een man uit een hoog-risicogroep ook voor één jaar uitgesloten (en vice versa)."

Risicoanalyse

Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) verdedigt de regeringsbeslissing, maar heeft begrip voor de ontgoocheling van zij die zouden willen dat homomannen onbeperkt bloed mogen doneren. "Bloed geven heeft een sterke symbolische waarde. Het staat voor het geven van leven. Ik heb dan ook veel begrip voor de ontgoocheling van homomannen die graag bloed zouden willen geven. Ik twijfel geenszins aan hun goede bedoelingen en aan hun oprechtheid als ze hun persoonlijke risicoanalyse maken. Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de reële risico's die op groepsniveau bij mannen die seks hebben met mannen significant groter zijn dan bij heteromannen. Met de huidige wetenschappelijke kennis is dit de juiste beslissing om te nemen. Hopelijk evolueert de wetenschap verder zodat een meer individuele benadering haalbaar wordt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234