Vrijdag 09/06/2023

Homeopathie weer onder vuur

Pro Robert VerstraetenHomeopathisch therapeut Liga Homeopathica Classica (Vereniging van homeopaten en apothekers)‘Homeopathie en gewone geneeskunde moeten hand in hand gaan’

“Homeopathie is een manier om mensen op een alternatieve manier te genezen. Het werkt op een energetisch niveau. De basis zijn extracten van planten of dieren, bijvoorbeeld het sap van een plant. Dat wordt verdund en geschud tot het op een energetisch niveau bruikbaar is. Die energetische invloed is heilzaam voor de mens. Het doet symptomen als hoest of koorts verdwijnen zonder dat er bijverschijnselen optreden.” “Neem nu arsenicum. Onbewerkt is dat een dodelijk vergif. In de homeopathie wordt dat behandeld zodat het niet meer dodelijk is en zelfs helpt tegen ziektes. Homeopaten en apothekers hebben zo middelen tegen zowel acute ziektes als tegen chronische ziektes, hoewel in het laatste geval wel een behandeling op langere termijn vereist is.“Homeopathie is veel goedkoper dan gewone geneeskunde. Het is mogelijk een buisje met tweehonderd globulen (homeopathische pilletjes) te kopen voor amper 4,50 euro. Daarmee kunnen dus tweehonderd mensen geholpen worden. Natuurlijk is het niet de bedoeling om mensen massaal te gaan behandelen. Dat gaat in tegen de geest van homeopathie. Het is belangrijk de patiënt door en door te kennen. Zo is het mogelijk beter in te schatten hoe hij of zij behandeld moet worden. “Er zijn inderdaad bepaalde middelen verboden in België, bijvoorbeeld Chinese kruiden, omdat ze giftig kunnen zijn. Als de juiste hoeveelheden in acht genomen worden, is er geen gevaar. Middelen die niet in België verkrijgbaar zijn, kunnen vaak nog wel in Engeland aangeschaft worden. Zolang de middelen correct behandeld worden, zie ik echt geen problemen.“Gewone geneeskunde en homeopathie moeten hand in hand gaan. De twee geneeswijzen moeten samenwerken: zo kunnen de beste resultaten verkregen worden. Als homeopathisch therapeut ga ik bij zware ziektegevallen er ook voor pleiten om zowel voor de klassieke geneeskunde te kiezen als voor een alternatieve behandeling, bijvoorbeeld bij kanker. Bij ziektes als een oorontsteking of een keelontsteking is een zuiver homeopathische behandeling wel mogelijk, zeker bij kinderen. Zij hebben een ongelooflijk hoog energetisch niveau en zullen dus snel herstellen.“Varkensgriepgevallen heb ik nog niet over de vloer gehad. Maar ik ben er zeker van dat de symptomen van de ziekte met homeopathische middelen bestreden kunnen worden. Homeopathisch therapeut Peter Chappell heeft een studie gemaakt over epidemieën in Afrika. Hij heeft daar een middel gevonden dat hiv geneest. Dat werkt prima, maar men gelooft hem dus niet. Maar goed, homeopathie kan ook voor de varkensgriep een oplossing zijn uiteraard. Voor elk symptoom is er wel een middel, het is een kwestie van het juiste te vinden.”

Contra dr. Wim Betz Voormalig hoofd huisartsenopleiding VUB en voorzitter SKEPP (Studiekring voor de kritische evaluatie van pseudo-wetenschap)‘Beweringen van homeopaten zijn vaak leugens en bijgevolg onwettig ’

“Ik heb niets tegen homeopathie omdat er niets in zit. Neem nu een middel als ‘excrementum caninum’. Een mooie Latijnse term, maar eigenlijk staat het voor hondendrol. Verdund en geschud zou dat ziektes genezen, gelukkig is het zo verdund dat er niets meer in zit. De lijst van homeopathische middelen bevat veel voorbeelden van stoffen die zelfs onverdund geen enkele werking hebben. Het doet gewoon niets, dat bevestigde onlangs ook het Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België nog eens.“SKEPP looft een prijs van 10.000 euro uit als iemand met welke methode ook het onderscheid kan maken tussen een buisje homeopathie of water, of tussen gewone suikerbolletjes en homeopathische suikerbolletjes. Niemand is daar tot hiertoe in geslaagd. Daarom stel ik homeopathie gelijk aan wijwater, dat berust ook op geloof, maar het is veel goedkoper en het werkt even goed.“Mensen kiezen voor homeopathie omdat ze teleurgesteld zijn in de klassieke geneeskunde. Hun keuze kan ook geïnspireerd zijn door een groen gedachtegoed, tegen de industrie of de grote farmabedrijven. Achter veel homeopathische middelen zitten echter ook grote bedrijven. Nog een reden is de overtuiging dat homeopathische middelen volledig plantaardig of op natuurlijke basis zijn. Dat is dus helemaal niet het geval. “Ik heb wel iets tegen de beweringen van de homeopaten. Dat zijn vaak leugens, en bijgevolg onwettig want een inbreuk op de wet voor de eerlijke handelspraktijken. Sommige mutualiteiten promoten nu zelfs homeopathische middelen, onder het motto ‘het is beter dan een onnodig antibioticum’. Bronwater is ook beter dan iets wat niet nodig is. De wetenschappelijke studies waarmee homeopaten komen aandraven zijn niet erg overtuigend als bewijs met een foute onderbouwing en verkeerde citaten.“De homeopaten zijn niet eerlijk. Hun officiële standpunten verschillen van wat ze de patiënten onder vier ogen wijsmaken, over aids, vaccinaties of malaria bijvoorbeeld. Ik denk echter niet dat het verboden moet worden. Het hoort in de categorie van geloof of amusement, niet van geneeskunde. Het is vooral belangrijk dat de burger correcte informatie krijgt, dan pas is echt vrije keuze mogelijk. Dat geneeskunde en homeopathie samen moeten werken geloof ik niet. Dat is hetzelfde als zeggen dat de politie moet samenwerken met zakkenrollers.“Het verbaast me niet dat de WGO zich uitspreekt tegen homeopathie. Heelder dorpen Afrika worden erdoor getroffen. Behandelingen met medicatie tegen aids worden stopgezet en vervangen door homeopathische middelen. Dat kost mensenlevens.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234