Donderdag 19/09/2019

Update

Homans wil meer controle op buitenlandse eigendommen sociale huurders

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Beeld Photo News

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans werkt aan een aantal pistes om beter te controleren of bewoners van een sociale woning al onroerende goederen hebben in het buitenland. In een nota suggereert ze een reeks mogelijke maatregelen om die fraude aan te pakken.

Zo zouden bijvoorbeeld de diplomatieke posten kunnen ingezet worden om onderzoek te doen. Een andere piste is om de bewijslast bij vermoedens van fraude om te keren en van de (kandidaat-)huurder een attest te vragen over eventuele onroerende goederen in het land van herkomst. Oppositiepartij Vlaams Belang, die de kwestie al 15 jaar lang aan de kaak stelt, reageert ontgoocheld op de plannen van de N-VA-minister.

Het probleem is niet nieuw. Het is moeilijk tot onmogelijk om te controleren of sociale huurders onroerende goederen hebben in het buitenland. (Kandidaat-) sociale huurders moeten nu een verklaring op eer afleggen, maar het waarheidsgehalte van die verklaring is moeilijk te verifiëren.

Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting was al gebleken dat bijvoorbeeld 60 procent van de mensen van Marokkaanse origine die in ons land een sociale woning huren, een eigendom hebben in Marokko.

Het is een nagel waar oppositiepartij Vlaams Belang al vijftien jaar klopt. En ook N-VA-minister Homans beloofde in te grijpen. In een nota, die dateert van oktober 2016 maar waarover nog niet is gecommuniceerd, schuift Homans een aantal pistes naar voor.

Verschillende pistes

Zo suggereert de N-VA-minister om - naar Nederlands voorbeeld - een soort actief onderzoeksorgaan op te richten om grensoverschrijdende sociale fraude met onroerende goederen te onderzoeken. Daarbij zouden dan de Vlaamse en federale diplomatieke posten kunnen betrokken worden. Ze voegt er wel meteen aan toe dat het "niet evident" is om daarover internationale verdragen af te sluiten, al was het maar omdat "de vanuit Vlaams oogpunt meest interessante partnerlanden geen onmiddellijk belang hebben bij het sluiten van dergelijke verdragen".

Een andere mogelijke piste is om een attest te vragen dat de (kandidaat-)huurder geen onroerende goederen bezit in zijn land van herkomst. Maar zo'n attest vragen zou enkel kunnen bij "ernstige en aantoonbare vermoedens van fraude".

In de nota is ook sprake van het organiseren van een rondetafelconferentie met verschillende overheidsdiensten en hun kabinetten om te komen tot een betere opsporing. Zo'n conferentie zou "in de loop van de komende maanden georganiseerd" worden.

Te mager voor Vlaams Belang

Oppositiepartij Vlaams Belang vindt de plannen van Homans alvast veel te mager. Vlaams parlementslid Guy D'haeseleer: "Na een halve legislatuur is het lanceren van pistes - die vervolgens meteen sterk gerelativeerd worden - en het deelnemen aan rondetafelconferenties meer dan onvoldoende". Volgens de Vlaams Belanger hadden er tegen nu al concrete maatregelen klaar moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234