Dinsdag 13/04/2021

Homans voorstander van verbod op buitenlandse financiering van moskeeën

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is voorstander van een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. Dat heeft ze gezegd in de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement. Een verbod is juridisch niet eenvoudig. In elk geval wil Homans dat moskeeën en andere geloofsgemeenschappen een register met buitenlandse giften aanleggen.

De minister kondigde enkele weken geleden aan dat ze de erkenningsvoorwaarde voor moskeeën en andere lokale geloofsgemeenschappen wil verstrengen. Ze wil van hen een duidelijk financieel plan en een expliciete verklaring die duidelijk maakt "dat de Belgische wetten boven de sharia staan" zei ze in het VTM NIEUWS.

Verschillende parlementsleden - Chris Janssens (VB), Nadia Sminate (N-VA), Ward Kennes (CD&V) én commissievoorzitster Mercedes Van Volcem (Open Vld) vroegen vandaag meer toelichting van de minister.

Meer financiële transparantie

In de expliciete verklaring zal het woord "sharia" natuurlijk niet voorkomen, zei Homans. Elke geloofsgemeenschap die erkend wil worden zal moeten verklaren "dat niemand zich op grond van religieuze of levensbeschouwelijke motieven kan onttrekken aan de geldende rechtsregels of de rechten en plichten van anderen kan beperken".

Homans wil ook meer financiële transparantie van geloofsgemeenschappen. "Gemeenten en provincies weten ook niet meer wat ze moeten controleren", zei de minister. "Waar komt het geld vandaan en waar wordt het voor gebruikt?", wil Homans weten. De huidige verplichting om het patrimonium bekend te maken, volstaat volgens haar niet. Naast een "duidelijk financieel plan" wil de minister ook een register "met giften al dan niet vanuit het buitenland".

Homans wil ook bekijken of een verbod op buitenlandse financiering mogelijk is. "Dat is puur juridisch niet zo eenvoudig", zei de minister. Zo'n verbod moet in samenspraak met de federale regering worden ingevoerd, zei Homans nog. "Maar ik meen dat daar in de schoot van de federale regering bereidheid toe is".

Sluiten bij "ernstige aanwijzingen" terroristische activiteiten

De Vlaamse minister vindt het ook een goede zaak dat burgemeesters binnenkort moskeeën kunnen sluiten "als daar haat gepredikt wordt". De plenaire Kamer stemt binnenkort immers een wetsvoorstel van MR-fractieleider Daniël Ducarme die burgemeesters toelaat instellingen te sluiten als er "ernstige aanwijzingen" zijn van terroristische activiteiten.

"Een burgemeester kan nu in het kader van de openbare orde, bijvoorbeeld als er drugs worden gedeald, of in het kader van de brandveiligheid, een café sluiten. Maar een burgemeester kan een moskee niet sluiten als er vastgesteld wordt dat er haat wordt gepredikt. Ik vind het zeer goed dat de federale overheid hier de daad bij het woord voegt".

Tijdens de zitting deze namiddag raakte ook bekend dat de commissie radicalisering van het Vlaams Parlement op 8 maart van het OCAD, het orgaan van de dreigingsanalyse, achter gesloten deuren uitleg krijgt over het rapport rond de opmars van het salafisme in ons land.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234