Donderdag 25/04/2019

Huurmarkt

Homans tegen praktijktests: "Het is en blijft verhuurder die meest geschikte kandidaat kiest"

Liesbeth Homans. Beeld photo_news

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) herhaalt dat ze tegen praktijktests is die uitgevoerd worden door de overheid. Dat zegt ze naar aanleiding van het nieuws dat Gent als eerste Europese stad systematisch praktijktests tegen discriminatie op de huurmarkt gaat uitvoeren.

Als minister streeft Homans naar "een gelijke toegang voor iedereen tot de private huurmarkt", maar "het is en het blijft aan de verhuurder om te kiezen voor de meest geschikte kandidaat, tenslotte gaat het over iemands private eigendom".

Een gelijke toegang tot de private huurmarkt is een belangrijk principe dat doorheen alle plannen van Homans loopt, zegt de minister zelf in een persbericht. Maar het steunen of invoeren van praktijktests horen niet bij die plannen. "Dat zal eerder voor een omgekeerd effect en voor veel argwaan zorgen", zegt Homans. "En wat bij vaststelling van discriminatie? Moeten we dan echt als overheid communistisch zijn en als het ware de eigendom van wie eventueel in de fout is gegaan, gaan opeisen?"

Zelfregulering

Homans is meer gewonnen voor zelfregulering. "Niet iedere verhuurder is per definitie iemand die discrimineert. De sector moet zich wel ten volle bewust zijn van de problematiek, vandaar dat ik verhuurders- en eigenaarssyndicaten middelen ga geven om zelf campagnes tegen alle vormen van discriminatie van kandidaat-huurders te organiseren."

Homans toont zich voorstander van het systeem van geconventioneerd wonen, waarbij huurders met een laag inkomen overheidssteun krijgen, en van proefhuren. Dat laatste concept betekent dat een sociale organisatie of gemeente tijdelijk borg staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.